Castrul roman Micia este o importantă așezare antică, iar accesul nu este unul dificil. Situl arheologic se află pe raza localității Mintia, în comuna Vețel, la aproximativ 10 kilometri distanță de municipiul Deva. Amplasat pe malul stâng al Mureşului, la granița vestică a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar şi economic, Micia. Acesta are o suprafața de peste șase hectare. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct strategic cheie pentru apărarea provinciei.
Acesta cuprinde o așezare de epocă romană, care cuprinde o fortificație militară, așezarea civilă, precum și două necropole.
Situl poate deveni un pilon de dezvoltare durabilă a comunității locale și un reper pe harta turistică a iubitorilor de istorie. Prin caracteristicile sale și prin potențialul său turistic și științific, dar și prin gradul de accesibilitate, situl de la Micia se individualizează, fiind unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia.
Scurt istoric
Rolul trupelor militare cantonate aici era acelea de a împiedica înaintarea populațiilor sarmate pe Valea Mureșului, însă mobilitatea cavaleriei miciene o făcea aptă și în a interveni pentru apărararea zonei aurifere din Munții Apuseni sau chiar a capitalei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
O serie de inscripții descoperite în special pe cărămizile confecționate de către soldați ne dau indicii că în castrul de la Micia ar fi staționat detașamente din mai mule trupe, printre care și vexilații ale Legiunii a XIII-a Gemina, însă trupele de bază ale acestei importante fortificații au fost: Cohors II Flavia Commagenorum, Ala I Hispanorum Campagonum și Numerus Maurorum Miciensium. Toate aceste trupe ridicau numărul efectivelor militare cantonate aici la peste 1.500 de soldați auxiliari romani, cea mai mare parte a lor fiind călăreți.
Situl roman a suferit mari distrugeri în 1806, când s-a construit șoseaua modernă Arad-Deva, între 1865-1879, când s-a construit calea ferată actuală și mai ales între anii 1969-1980 când a fost construită Termocentrala Mintia. Pe parcursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea numeroase monumente și piese din piatră de la Micia au fost deposedate de către familiile nobilire transilvănene și astăzi pot fi văzute pe domeniile castelelor și conacelor medievale de la Zam, Chimindia, Mintia, Rapolt, Brănișca și altele. Primele sondaje arheologice au fost întreprinse la Micia în 1847, iar din anii ’60 și până în prezent, cercetările arheologice în diferite zone ale sitului au continuat sub conducerea unor specialiști.
Festival „Micia Rediviva”, în fiecare an
Începând din anul 2017, aici se organizează, în luna septembrie, Festivalul „Micia Rediviva” a fost organizat, prima dată, și s-a bucurat, de fiecare dată, de un real succes. În cadrul acestui festival au loc ateliere de gastronomie, jocuri romane, sunt prezentate diferite meșteșuguri, sunt amenajate tabere militare, sunt prezentate dansuri antince, dar și ritualuri antice. De asemenea, are loc și o confruntare a armatelor.