Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad o veți descoperi cu încântare într-o clădire construită între anii 1964-1965, pe una din străzile vechi ale municipiului Brad, în apropiere de podul peste Crișul Alb. De la Monica Dușan, muzeograf în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane, veți afla că sub acest pod, într-un sfârșit de octombrie al anului 1784, Crișan vorbea cu iobagii din Zarand veniți la târg, le arăta crucea de aur primită de Horea de la împărat, și-i chema la biserica din satul Mesteacăn, pentru mai multe lămuriri.

În “ograda bunicilor”

Curtea mare a muzeului, înverzită, înconjurată de nuci și tei impozanți, amintește vizitatorului de ograda de altădată a bunicilor. Casa tradițională adusă din satul Țebea, o casă de miner, care într-un viitor apropiat va fi amenajată corespunzător, aduce în fața călătorului un crâmpei din aerul patriarhal al satului zărăndean de acum un veac.

Casa așezată în curtea muzeului este ridicată pe o temelie scundă, din piatră. Pe această temelie sunt puse tălpile casei din lemn de stejar, cioplite în patru fețe, îmbinate în cheotori drepte. Pereții casei sunt din bârne din lemn de brad dispuse orizontal, încheiate la colțuri în sistemul coadă de rândunică.

Acoperișul este în patru ape, iar materialele folosite inițial pentru acoperire au fost paiele de grâu. Recent, învelitoarea acoperișului a fost refăcută din șindrilă, pentru că lipsa paielor recoltate manual și a meșterilor pricepuți în aranjarea lor a făcut imposibilă, menținerea vechiului tip de învelitoare.

Colecția lui Ștefan Safian

Dacă veți ajunge la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad veți afla de la muzeograful Monica Dușan că locuința zărăndeană se compune din două încăperi: camera de locuit și cămara. Pe lungimea fațadei, de-a lungul celor două încăperi, este construită prispa sau târnațul, cum este denumit în zonă. “După încheierea în totalitate a procesului de amenajare a interiorului, spațiul va fi un loc propice desfășurării activităților de învățare și practicare a diverselor meșteșuguri specifice zonei, a șezătorilor și a altor activități”, menționează Monica Dușan.

Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad a fost inaugurată în ianuarie 1988, după ce clădirea a fost reabilitată în perioada anilor 1985-1987. Patrimoniul muzeului a avut ca bază de pornire colecția de artă populară și etnografie a pasionatului colecționar brădean, Ștefan Safian. Colecția de atunci a fost cumpărată de Muzeul Județean de Istorie din Deva, cum se numea la data aceea Muzeul Civilizației Dacice și Romane.

Mașina de spălat, inventată acum două secole

“În timp, patrimoniul muzeului a fost completat prin donații și achiziții făcute din satele Zarandului de munte, acesta însumând astăzi toate elementele de artă populară și etnografie specifice Țării Zarandului. Astfel, întâlnim în colecțiile muzeului întreaga gamă de unelte specifice meșteșugurilor zărăndene, unelte agricole, de prelucrare a lânii și a cânepii, mici instalații tehnice sau machete ale acestora, piese din lemn, metal, textile, instrumente muzicale, icoane, documente fotografice, toate însumând un număr de 1.200 de obiecte”, adaugă muzeograful Monica Dușan.

Una dintre piesele valoroase din expoziție, care suscită mereu interesul vizitatorilor, este mașina de spălat realizată de țăranul din Ormindea, Ioan Stoica, la sfârșitul secolului al XIX-lea, un ”țăran” a cărui invenție, o pasere zburătoare, adică un aparat de zbor, a fost expusă în anul 1884, la prima expoziție organizată de Asociațiunea ”Astra” Sibiu.

Ateliere pentru copii, susținute de meșteri populari

În ultimii ani muzeul a încercat să atragă elevii de la școlile din zonă și să-i implice în activitățile muzeului. Astfel, în perioada vacanțelor de vară, copii au venit la ateliere de confecționare a hârtiei din deșeuri, care l-a avut coordonator pe meșterul hârtier de la Muzeul Țăranului Român, Răzvan Supuran, de cusături tradiționale și de pictură pe sticlă.

De asemenea, în săptămânile de ”școală altfel” ale școlilor din zonă, muzeul derulează activități cu invitați speciali, meșteri și poeți populari. Elevii s-au putut bucura de trageri cu arcul la țintă, dar au aflat și multe lucruri noi despre daci, despre strategiile de război ale regelui Decebal, precum și despre armele pe care le foloseau dacii în luptă. În perioada Postului Mare elevii școlilor din zonă au participat la ateliere de încondeiere a ouălor și de bătut toaca.

O expoziție pe care, dacă mergeți în vizită la Brad, nu trebuie s-o ratați!

PROGRAM VIZITE:

* Program de Vară: Marți – Duminică : 10:00 – 18:00


* Casa de bilete se închide la ora 17:30**

Program de Iarnă: Marți – Duminică : 09:00 – 17:00


* Casa de bilete se închide la ora 16:30

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image