Muzeul Textilelor se află în comuna hunedoreană Băița, fiind un obiectiv unic în România (primul de acest tip din țară) și chiar în estul Europei. Acesta a fost inaugurat oficial în anul 2018, în centrul comunei, fiind un muzeu privat ce aparține familiei Zaharia, mai exact doamnei Florica Zaharia o româncă din judeţul Hunedoara care a fost, jumătate din viață, director al departamentului de Textile din cadrul Muzeului Metropolitan de Artă din New York. Practic, de muzeu se ocupă întreaga familie (Florica, Ana și Romulus Zaharia-FARZ). Colecția prezentată în cadrul muzeului, formată de-a lungul a patru decenii, cuprinde mii de piese și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Colecția cuprinde aproximativ 12.000 de piese și instrumentar textil, iar accentul este pus asupra materialelor și tehnicilor textile folosite pentru realizarea unor obiecte de vestimentație, unice, în toată lumea. Expoziția cuprinde piese din diferite culturi incluzând pânze realizate dintr-o mare varietate de fibre textile, instrumentar textil, costume, accesorii și textile pentru interioare.
Muzeul are trei locații
Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un Art Café, este o clădire din anii ’60, care a fost magazinul universal din localitate. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică județului Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani. Gospodăria are cinci construcţii, trei dintre ele fiind datate și semnate de Tripon Petru, 1902, 1912, și Popa Aron, 1936.
Cercetarea, colectarea și împărtășirea colecției, misiunea muzeului
Misiunea primul muzeu al textilelor, deschis în România, include prezervarea, colectarea, cercetarea și împărtășirea colecţiei și a altor resurse cu specialiștii și publicul larg. Activitatea muzeului pune accent pe materialele textile românești și cele est europene, dar și pe tehnologiile textile aferente să fie integrate. Activitatea muzeului este una complexă, având în vedere faptul că este pus accentul și pe cercetare și interacțiunea profesională între tinerii profesioniști din comunitatea din România și internațională și experți.
O colecție de 12.000 de piese
Încă de la deschiderea acestui muzeu al textilelor, la inițiativa unei localnice, ce a trăit o bună parte din viață în America, Florica Zaharia, declara: „Muzeul este un loc în care vrem să construim un pod între culturi, în care cultura românească şi cea est-europeană să se regăsească într-un concept global. Nu este uşor, dar am reuşit să găsim trei locaţii pentru muzeu: una este fosta clădire a magazinului universal, costruită prin 1960, pe care am recondiţionat-o, alta este casa din faţa Primăriei Băița, din secolul al XIX-lea, şi a treia, cu o vechime de circa 100 de ani este în satul Hărţăgani. Fiecare reprezintă un alt obiectiv. Trebuie să mulţumesc unei instituţii care a avut un rol important în acest proiect şi în formarea noastră. Este vorba de Muzeul Metropolitan din New York, unde am lucrat aproape jumătate din viaţă. Şi-au arătat suportul în diferite feluri şi ne-au trimis mesajele lor. Colegele din Departamentul de Conservare a Textilelor au dorit să doneze placa pe care o dezvelim astăzi şi sunt încântată. Un alt suport al Muzeului Metropolitan este o donaţie majoră de 1.871 de obiecte. Aceste obiecte din muzeu vin din diferite culturi, nu numai din România. Piesele vin din aproape 100 de ţări şi formează împreună o colecţie de aproape 12.000 de piese. Vrem să folosim acest material şi biblioteca de specialitate a muzeului pentru programe educative, pentru programe de cercetare şi pentru programe expoziţionale şi publicaţii.”
Cine este Florica Zaharia
Dr. Florica Zaharia este o renumită specialistă în conservarea materialelor. Este originară din Hărţăgani, comuna Băiţa şi, după studiile de la Liceul Pedagogic, a urmat Şcoala Populară de Artă, apoi s-a înscris la cursurile Universităţii de Arte „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. S-a specializat în arte decorative, tapiseria şi structura textilelor. A decis în 1988 să plece din ţară şi a ajuns în Statele Unite. Experienţa, dar şi piesele create de ea i-au deschis porţile către celebrul ”the Met”, pe 1000 Fifth Avenue. Astfel, hunedoreanca a ajuns să facă parte din Departamentul de Conservare a Textilelor de la The Metropolitan Museum of Art din New York unde a şi deburat ca şi restaurator în laboratorul intituţiei. În 2003 a ajuns chiar şefa acestui departament. După experiența din SUA a decis să se întoarcă în locurile natale, unde să prezinte colecția FARZ, așa cum este cunoscută suita de exponate adunate de Florica, Ana și Romulus Zaharia, ultimii doi fiind fiica și soțul artistei.
Sursa foto: Facebook/ Muzeul textilelor