Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva este situat la poalele Cetății Deva, în clădirea Magna Curia sau Castelul Bethlen, așa cum mai este cunoscut, fiind înființat în anul 1882.
Puțini știu că această clădire, care adăpostește mii de obiecte unice, este cea mai veche clădire monument istoric din Deva, care a câștigat „lupta” cu timpul. În anul 1998, edificiul a intrat într-un proces de restaurare care s-a încheiat în anul 2006.
Dacă ajungi în reședința de județ, o plimbare în Parcul Cetate te va conduce în fața muzeului, o clădire impozantă, cu o arhitectură deosebită. Datorită faptului că această clădire este una deosebită și importantă, o frumusețe în stil baroc, edificiul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice de categorie A, adică monumente istorice de valoare națională sau universală.
În cadrul instituției de la poalele cetății există secții care reunesc trei importante domenii, și anume: istorie, artă și științe ale naturii.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, găzduiește colecții de arheologie din perioadele: preistoică, dacică, romană, premedievală și medievală timpurie, colecții numismatice, colecții de artă decorativă, de etnografie, precum costume populare, unelte, ceramică de Botiza, icoane pe sticlă, colecții de științe naturale și o bibliotecă de aproximativ 40.000 de volume.
În imediata apropiere a muzeului devean a fost amenajată o expoziție permanentă, într-o construcție ce a fost realizată în anul 2012. Este vorba despre Lapidariu, care adăpostește unele dintre cele mai reprezentative piese aflate în patrinomiul muzeului. Unele dintre aceste obiecte provin din preistorie, din epoca dacică și din perioada romană. În curtea muzeului este reconstituit un ansamblu de blocuri înalte de piatră a căror funcționalitate, la scară mai mică, trebuie sa fi fost asemănătoare cu cea a megaliților de la Stonehenge (Marea Britanie) sau Carnac (Franța).
Scurtă istorie a clădirii
În anul 1582 căpitanul garnizoanei cetății din Deva, Francisc Geszty, construiește pe locația actualului monument o casă. Această casă va fi folosită ca reședință apoi de către Sigismund Báthory, generalul Basta, Ștefan Bocskay, Gabriel Báthory și Gabriel Bethlen.
În anul 1621 Gabriel Bethlen dispune de transformarea radicală a construcției inițiale, rezultând palatul Magna Curia. După unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918, Castelul Bethlen a trecut în proprietatea statului român, iar din 1938 în castel a fost amenajat Muzeul de Istorie al județului Hunedoara.
Lapidariul, cea mai interesantă expoziție a muzeului din Deva, ce conține mii de obiecte din piatră vechi de mii de ani
Lapidariul din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva este locul în care, dacă ești pasionat de istorie, poți admira cele mai reprezentative piese de lapidariu provenind din preistorie, din epoca dacică şi din perioada romană, aflate în patrimoniul instituției de la poalele cetății. De menționat faptul că aici se regăsește cea mai mare colecție din țară de statui romane feminine și masculine.
Reprezentanții muzeului au reușit să amenajeze în spatele clădirii, de unde se poate admira și Cetatea Devei, una dintre cele mai interesante expoziții ale muzeului, care a fost inaugurată în anul 2012. Aceasta cuprinde mii de obiecte din piatră, descoperite de-a lungul anilor pe teritoriul județului Hunedoara.
Astfel, timp de câteva zeci de minute, colecția „Lapidariu” te conduce în mai multe lumi, sub diferite forme: de la viața de zi cu zi a dacilor și romanilor, la viața militarilor, până la simbolurile funerare din urmă cu peste 2.000 de ani.
În cadrul acestei expoziții a fost reconstituit un ansamblu de menhiri, la o scară mai mică, a căror funcționalitate pare a fi asemănătoare cu cea a megaliților de la Stonehenge din Marea Britanie sau Carnac din Franța. Între aceste obiecte, sunt și patru piese megalitice, trei dintre ele fiind descoperite în anul 1881, în zona localităților Baia de Criș și Țebea. Specialiștii spun că aceste obiecte au fost, cel mai probabil, pietre funerare, provenind din epoca bronzului, fiind mai rar întâlnite în România.
Tot aici mai sunt expuse obiecte descoperite în urma săpăturilor arheologice din Munții Orăștiei, din zona cetăților dacice. Mai exact, este vorba despre blocuri cu cartuşe şi litere sau cu grupuri de litere greceşti, ceea ce ar putea însemna că elenii și romanii ar fi putut coordona realizarea cetăților dacice.
În expoziția din curtea Palatului Magna Curia, mai sunt expuse și obiecte care au aparținut romanilor, descoperite în situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa, precum inscripțiile și reliefurile în marmură, o tablă mithriacă, pe care este reprezentat zeul iranian Mithras omorând un taur. De asemenea, este expusă și o inscripție inedită în limbile latină și greacă, ce a fost descoperită la Germisara, în Geoagiu Băi.
Până și viața militară are colțișorul ei în cadrul acestei expoziții. Aceasta este reprezentată, între altele, de statui de militari, dar și de monumente funerare realizate, cel mai probabil, în cinstea lor.
Din categoria artei funerare sunt expuse câteva obiecte din piatră, reprezentând stele, un leu funerar, chiar și un sarcofag cu reconstruirea unui mormânt feminin, descoperit la Micia.
La Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, sunt mii de obiecte realizate din piatră care au așteptat sute, mii de ani să fie redescoperite și redate oamenilor care tânjesc după cunoașterea trecutului și care își doresc și să afle tehnicile folosite de daci sau romani pentru a confecționa anumite obiecte.
Program de vizitare:
– Program de Vară: Marți – Duminică: 10:00 – 18:00 (casa de bilete se închide la ora 17:30)
– Program de Iarnă: Marți – Duminică: 09:00 – 17:00 (casa de bilete se închide la ora 16:30)
Muzeul este închis în fiecare zi de luni.
Detalii suplimentare pe www.mcdr.ro