Drumul Corvinilor este o expoziție istorică permanentă, în aer liber, unică în Transilvania, ce spune povestea celei mai importante familii nobiliare, la nivel european, în Evul Mediu.

Peste 100 de panouri uriașe sunt înșiruite pe aproximativ jumătate de kilometru, pe Bulevardul Traian, din municipiul Hunedoara.

Aici, găsești informații legate de campaniile militare la care membrii familiei nobiliare au participat, dar și legendele Castelului Corvinilor, cel mai spectaculos şi bine conservat obiectiv istoric medieval din România. Această galerie poate fi admirată și pe timp de noapte, întreg ansamblul fiind iluminat.

Povestea expoziției Drumul Corvinilor

Povestea „Drumului Corvinilor” a început în 2022, când au fost montate primele 59 de panouri. Principalul scop al acestui proiect a fost crearea unui nou punct de atracţie în municipiul Hunedoara şi, implicit, promovarea turistică a oraşului. În subsidiar, expoziția Drumul Corvinilor mai rezolvă două probleme: îmbunătăţeşte înfăţişarea zonei şi atenuează, pentru locuitorii din zonă, zgomotul produs de autovehicule.

Expoziţia în aer liber de pe Bulevardul Traian s-a extins, în toamna anului 2023, cu încă 43 de panouri.

Acum, expoziţia istorică Drumul Corvinilor în aer liber are o lungime totală de aproximativ 500 de metri, de la staţia de autobuz din zona Bucegi, până la intersecţia Bulevardului Traian cu Bulevardul Mihai Viteazu. Aceste panouri sunt realizate dintr-un material special, rezistent la intemperii.

Panourile dezvăluie informații interesante legate de familia Corvinilor

Expoziția Drumul Corvinilor reprezintă o modalitate suplimentară de a promova oraşul. Dar și de a relata povestea extraordinară a familiei nobiliare de Hunedoara și a aduce la cunoştinţa tuturor aspecte importante, dar mai puţin cunoscute, despre Castelul Corvinilor, Iancu de Hunedoara, Matia Corvin şi toţi ceilalţi membri ai acestei familii care şi-a pus amprenta nu doar asupra istoriei României, ci şi asupra istoriei întregului continent.

Așadar, dacă vă întrebați cine au fost Corvinii, iată ce spune istoria. Că a fost una dintre familiile care a marcat Europa secolului al XV-lea. Membrii marcanți ai acesteia au fost Iancu de Hunedoara, apărătorul creștinătății în fața expansiunii Imperiului Otoman, și Matia Corvin, cel mai apreciat rege al Ungariei.

Matia Corvin a fost cel de-al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara și s-a născut în 1443, la CLuj. A copilărit în castelul de la Hunedoara, iar la numai 15 ani a ajuns rege al Ungariei. Acesta a mai deținut și titlurile de rege al Boemiei și duce al Austriei.

A avut o domie de 32 de ani, timp în care puterea regală a fost întărită, au avut loc reforme monetare, în domeniul economic, social, iar Curtea de la Buda s-a transformat într-un adevărat centru al Renașterii. Toate acestea au făcut ca numele lui să die asociat, în mentalitatea populară, „dreptății”, fiind numit „Matia cel drept”. Iar la moartea sa, în 1490, se spunea în popor: „a murit Matia, a murit dreptatea”.

Dai iată ce informații importante mai găsim prezentate la expoziția Drumul Corvinilor:

De ce bat clopotele la ora 12:00?

Acest obicei este legat tot de familia Corvinilor și este păstrat, neîntrerupt de peste 500 de ani. În 1455, la Roma, Papa Calixt al III-lea le-a cerut conducătorilor creștini să angajeze armate pentru a opri înaintarea Imperiului otoman spre centrul Europei.

Distruse de dispute și războaie, regatele europene întârzie să reacționeze la chemarea Papei. Singurul care a răspuns fiind Iancu de Hunedoara. Acesta, împreună cu călugărul franciscan Ioan de Capistrano, a strâns o armată de peste 30.000 de soldați și a reușit să învingă armata otomană, condusă de Mohamed al II-lea, în anul 1456, la Belgrad.

Acest fapt i-a adus recunoștința întregii lumi catolice. Papa Calixt al III-lea, după ce a înălțat în laude numele lui Iancu de Hunedoara, a emis o bulă papală prin care a decretat că, în cinstea strălucitei victorii antiotomane, zilnic, „până la sfârșitul veacurilor”, la orele 12:00 ale amiezii, în bisericile catolice să fie trase clopotele.

Detalii și informații despre expoziția Drumul Corvinilor și pe https://primariahunedoara.ro/drumulcorvinilor/

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image