Muzeul comunismului din Hunedoara sau, mai exact, Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”, este locul în care nostalgia și curiozitatea se împletesc perfect.

În cele cinci încăperi ale clădirii, miile de exponate prind parcă viață, îndeosebi datorită poveștilor pe care fiecare le are.

De la jucării, insigne, uniforme școlare și militare, la mobilier și obiecte ce se regăseau în aproape toate casele românilor, televizorul cu peștele din sticlă deasupra, o mașină de cusut fabricată în România, dar și numeroase obiecte din sfera industrială, inscripții, pancarte, avertizări vechi, toate sunt originale și redau viața așa cum era ea în acea perioadă numită Epoca de Aur.

O lecție de istorie pentru tineri, nostalgie pentru adulți

Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”, este, pentru tineri, o lecție de istorie, iar pentru cei care au trăit în acele vremuri dinainte de 1990, acest loc reprezintă o întoarcere în timp.

Totul a început în urmă cu 12 ani, când fondatorul acestui muzeu, hunedoreanul Romică Bîrsan, aflat în Italia, a asistat la o discuție mai aprinsă ce avea ca subiect perioada comunistă din România. Întors în țară, a început să se documenteze temeinic despre acea perioadă.

A studiat documente ale vremii, a purtat discuții cu istorici, persoane ce au avut la acea vrea o anumită influență în diferite domenii sociale, ori chiar oameni de rând. În mai bine de un deceniu, hunedoreanul a reușit să strângă zeci de mii de lucruri pe care le-a aranjat într-o fascinantă expoziție numită și Muzeul comunismului din Hunedoara.

Este nevoie de multă pasiune și bani pentru a realiza o astfel de expoziție. În expoziție sunt peste 10.000 de piese, ceea ce reprezintă cam 40 la sută din totalul de piese pe care le dețin. Din păcate, spațiul în care ne desfășurăm activitatea este limitat și nu reușesc să prezint tot ceea ce am reușit să colecționez”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Romică Bîrsan, fondatorul la Muzeul Comunismului din Hunedoara, curator al expoziției „Pașii României prin socialism spre democrație”.

Muzeul Comunismului din Hunedoara : cinci încăperi, fiecare cu specificul său

Impresionanta colecție este grupată în cinci încăperi, cu o suprafață totală de aproximativ 200 de metri pătrați, fiecare reprezentând un anumit segment, reprezentativ pentru acea perioadă.

Într-o încăpere a fost amenajată o sală de clasă cu tabla neagră, planșe, catedră, bănci, învățătoarea și elevii, rechizite, uniforme școlare și tot soiul de alte lucruri.

O altă încăpere este destinată exclusiv uniformelor militare, care acoperă atât perioada comunistă, cât și cea de după anii 1990.

Vizitatorii sunt invitaţi şi în „sufragerie”. Aici, sunt așezate o sumedenie de lucruri pe care majoritate românilor le aveau în case. Piese de mobilier, chiar și televizorul pe care trona câte un mileu din macrame pe care era așezat peștele din sticlă.

Am în colecție o sumedenie de pești din sticlă ce au diferite dimensiuni, de la 7 centimetri la aproape un metru, dar și o multitudine de bibelouri. În două vitrine e prezentată colecția de  Lego, dar și 300 de păpuși Barbie din perioada anilor 90. Nu lipsesc din colecție  țigările din acea perioadă, dar nici, ceea ce puțină lume știa că exista la vremea aceea, prezervative comuniste, ce purtau denumirea MiniMax”, ne dezvăluie Romică Bîrsan.

În același spațiu, hunedoreanul Romică Bîrsan i-a adus un omagiu lui Viorel Răceanu, primar al Hunedoarei în perioada 1960-1980, care a donat muzeului mare parte din bunurile pe care le deținea.
Într-o altă încăpere există un mic bar, câteva rafturi din magazinul de altădată și anticamera unui dispensar medical.

Romică Bîrsan ne-a dezvăluit că mare parte din exponate le-a procurat de la piețe de vechituri, dar și de la colecționari din America, Asia, precum  și din țară, de la foști profesori, de la etnici maghiari, germani, tătari.

Exponate unice, salvate de la distrugere

Toate exponatele din Muzeul comunismului din Hunedoara sunt impresionante și au povești fascinante. Însă, sunt câteva care extrem de valoroase, chiar unice. Unul dintre acestea este o placă din metal ce a fost dată jos, în 1968, de pe Primăria Hunedoara, la acea vreme Regiunea Hunedoara. unul dintre acestea este unic și reprezentativ pentru municipiul Hunedoara, și a fost salvat de la distrugere.

Mai există, de asemenea, un exponat pe care l-am adus din Chicago, de la un bâlci, o bucată de material pe care stă inscripționat „ Partidul Comunist Român – Comit. Comunal Lelese”.

De asemenea, sunt singurul care deține, în România, jurământul, codul etic și îndatoririle pionierului, în original. Pe acestea le am de la o fostă școală din județ ce urma să fie dărâmată. Le-am găsit sub dărâmături”, spune Romică Bîrsan.

Tot aici mai puteți admira cutii de ciocolată de la celebra fabrică Cibo, din Brașov, fabrică ce a supraviețuit în vremurile de răstriște ale celor două războaie mondiale, în comunism, dar nu și capitalismului. Cutia este din carton și pânză, iar imaginea este extrem de interesantă.

Orar de vizitare, program și localizare la Muzeul comunismului din Hunedoara

Expoziția este deschisă zilnic, între orele 11:00 și 17:30, până la începutul lunii  mai, ulterior, în perioada mai-octombrie, de la 11:00 la 20:00. Pentru turiști, programul este flexibil, pentru programări/rezervări se poate lua legătura cu administratorul expoziției la nr. te telefon 0768636823.

Tarifele de intrare sunt: 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii. Grupurile de minimum 10 persoane beneficiază de tariful de 15 lei/persoană, iar cele de copii, de 10 lei/persoană.

Muzeul se află pe strada Cloșca, nr. 2, într-o zonă accesibilă pentru turiștii care sunt în drum spre sau dinspre Castelul Corvinilor.

Detalii suplimentare găsiți și aici: https://www.primariahunedoara.ro/ziar/2017/07/muzeul-comunismului-de-la-hunedoara-sau-pasii-romaniei-prin-socialism-si-democratie/

1 Review for Muzeul comunismului din Hunedoara, o incursiune autentică în Epoca de Aur

camiana.t71

1 Reviews

Un muzeu al amintirilor

5.0/ 5

Felicitări pentru realizarea unui astfel de muzeu ale cărui exponate îmi amintesc de copilăria și tinerețea mea. Multe dintre obiectele expuse reprezintă o secvență de viațǎ din trecut, o amintire, o clipă de nostalgie. Domnul din Kenya care se ocupă de muzeu a fost o gazdă extrem de amabilă și îndatoritoare. M-am simțit foarte bine la “Muzeul comunismului” din Hunedoara, care este într-adevăr o incursiune autentică în Epoca de Aur și îl recomand tuturor celor care trec prin Hunedoara.

image
Was this review ...?

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image