Casa Breslelor, din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, este, de fapt, o aripă de secol XVII, ridicată ca urmare a dorinţei principelui Gabriel Bethlen de a impulsiona dezvoltarea breslelor de meseriaşi. Expoziţia, cuprinde o serie de ateliere a câtorva bresle istorice: breasla cojocarilor, a cizmarilor, a tăbăcarilor şi a ţesătorilor.
Turiştii pot să admire aici obiecte create de breslaşi, în timp ce proiectul de reabilitare și refuncționalizare a clădirii a inclus și un atelier interactiv, susţinut de meşteşugari: meşteri cunoscuţi astăzi, dar care, în trecut, nu făceau parte din aceste organizaţii numite bresle. Erau meşteri rromi, care activau în afara lor, pe domeniile care trăiau. O expoziţie de numismatică poate fi văzută în aceeaşi clădire
Breslele de odinioară erau organizaţii de natură protectivă. Membrii lor încercau să îşi protejeze atât piaţa de desfacere, cât şi privilegiile, dar aveau şi o serie întreagă de îndatoriri cetăţeneşti. Pe lângă confecţionarea produselor, membrii breslelor aveau şi obligaţii de natură militară, trebuind să apere şi să întreţină anumite segmente ale fortificaţiilor.
De asemenea, aveau obligaţii sociale, dar şi religioase, în condiţiile în care fiecare breaslă avea un sfânt protector. Respectiva breaslă întreţinea şi finanţa strana în care membrii ei asistau la serviciul religios, obligatoriu pentru fiecare persoană în parte.
Obiectele pe care turiştii le pot regăsi astăzi în muzeu, sunt rezultatul activităţii acestor meseriaşi, în cadrul breslelor. Intrarea la Casa Breslelor este, deocamdată, gratuită, așa că, dacă intrați în curtea Castelului Corvinilor, ea este prima care vă invită la un periplu gratis, pentru o mai bună înțelegere a istoriei Hunedoarei.