Muzeul de Etnografie și Artă Populară este situat în centrul municipiului Orăștie, fiind înființat în anul 1952, din dorința unui grup de localnici care s-au constituit într-un „colectiv voluntar”. Inițial, patrimoniul cuprindea aproximativ 800 de exponate care au provenit din donații, constând în instalații tehnice, unelte, ceramică, monede, vase și multe alte materiale ilustrative pentru evoluția nivelului de viață a locuitorilor acestor meleaguri.
Ulterior, profilul muzeului s-a oriententat către arta populară la începutul anilor 70, mai precis în 1974 la reorganizarea expoziției permanente. Astfel, s-a schimbat și titulatura muzeului fiind numit Muzeu de Etnografie și Artă Populară. În această perioadă expoziția punea în valoare creații materiale și artistice ale culturii populare românești din zona Orăștiei, elemente de viață spirituală și caracterul individualizat al obiceiurilor și creațiilor folclorice din această zonă. Începând cu anul 1991 muzeul orăștian trece în subordinea Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, ca secție a acestuia.
Turiștii care trec pragul acestui muzeu pot admira expoziția temporară „Tradiții meșteșugărești”, care reunește mai multe bunuri din patrimoniul secției, care reflectă modul și uneltele pe care oamenii din zona Orăștiei le foloseau în practicarea unor meșteșuguri. Vorbim aici despre meșteșurguri precum, prelucrarea fierului, lutului, pieilor, fibrelor vegetale și animale, a lutului, dar și diorame (tablou de mari dimensiuni, alcătuit din mai multe planuri, care dă impresia realității) și machet de instalații. Ultima dintre diorame este dedicată locuinței tradiționale țărănești din ținutul Orăștiei și portului popular de sărbătoare spectaculos prin elementele componente și coloritul viu.
Expoziţia de bază se desfăşoară în cadrul a șase săli, organizate tematic, cuprinzând ocupaţiile principale ale oamenilor din această zonă, ocupaţii cu caracter secundar, precum culesul din natură, vânătoare, pescuit, apicultură, prelucrarea lemnului, ţesut, prelucrarea pieilor, colecţii arheologice şi numismatice precum şi aspecte privitoare la costumul popular, datini şi obiceiuri, religie şi viaţă spirituală. Aici poate fi admirată, practic, o mare parte din viața celor care au trăit în zona Orăștiei.
Sursa foto: MCDR/Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie