Muzeul Mineritului se află în municipiul Petrosani, iar accesul de poate face din Drumul European (DE) 79, lângă Piaţa centrală din oraș. Sediul muzeului este într-o clădire construită în 1920, care este declarată monument istoric. Muzeul deține câteva mii de piese care atestă istoria mineritului din Valea Jiului. Sunt documente originale, fotocopii, schițe, utilaje miniere, salopete ale minerilor și multe alte obiecte ce conturează foarte bine munca acestor oameni, în măruntaiele pământului. Acestea sunt amplasate atât în incinta clădirii, cât și în curtea imobilului.

Privind la aceste exponate, te transpui, într-o oarecare măsură, în pielea acestor oameni care o bună parte din viață și-au petrecut-o sub pământ.

Muzeul Mineritului a fost înființat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara din data de 4 august 1961. Inițial, incinta muzeului s-a aflat într-o casă situată pe raza Parcului Central din municipiul Petroșani, fiind aduse și unele modificări, precum scoaterea și înlocuirea ușilor și modificarea anumitor camere. Din cauza faptului că spațiul expozițional era foarte mic, s-a luat hotărârea ca locația muzeului să fie mutată în sediul actual, în anul 1966. Amenajarea muzeistică în clădire și în aer liber a fost realizată de cooperativa „Decorativa” din București, firmă specializată în amenajări expoziționale.

În anul 1970 pe dată de 18 octombrie, în sălile Muzeului Mineritului se înființa prima Secție Numismatică din România. În anii care au urmat Muzeul Mineritului a fost condus pe rând de profesorii Cornel Platon (1977-1978) și Dumitru Peligrad (1978-1993), iar anul 1993 îl aduce la conducerea Muzeului pe ing. Gheorghe Poncis. Între anii 1996-1998 a fost o perioadă cu caracter pur administrativ, când s-a făcut reparația capitală a clădirii muzeului.

Muzeul cuprinde și o secţiune de geologie reprezentată prin roci şi fosile vegetale şi animale, evoluţia tehnicii miniere în Valea Jiului, reprezentată prin unelte şi maşini alături de diferite aparate de profil. Toate acestea se completează cu prezentarea evoluţiei vieţii sociale din Valea Jiului din cele mai vechi timpuri până în prezent, evidenţiată prin documente, fotografii şi carte veche. De asemenea, mai pot fi admirate și obiecte care datează încă din anul 1900, cum ar fi un cărucior cu care se făcea transportul butoaielor de apă în mină sau aparatul de salvare cu burduf, primul tip de aparat de acest fel, tot de la 1900.

În cele 7 săli ale muzeului sunt sute de exponate care prezintă atât evoluția tehnicilor de exploatare a cărbunelui din Valea Jiului, cât și obiecte specifice muncii în subteran. Unele dintre ele datează chiar de la începutul secolului trecut.

În  timp, muzeul a devenit o instituție integrată în circuitul cultural din țară și străinătate. La 4 august 2011, s-au sărbătorit 50 de ani de existență și muzeul a ajuns să adăpostească peste 4.000 de exponate specifice. Conform Legii Muzeelor și a Colecțiilor Publice nr. 311/2003, actualizată în 2012, și a Normelor de Clasificare publicate în Monitorul Oficial în 2007, instituția din Petroșani reprezintă un muzeul de știință și tehnică, de importantă locală, care deține în patrimoniul sau muzeal, bunuri culturale mobile, reprezentative în plan local.

Preț bilete:

  • adulți: 3 lei
  • copii, studenți: 1,5 lei

Sursa foto: ghidulmuzeelor.ro

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image