Deși pare greu de crezut, în condițiile în care alături avem astăzi statura impresionantă a masivului Retezat, cu flora și fauna sa alpină specifică pentru zona temperată, acum 70 de milioane de ani depresiunea Ţara Haţegului era o insulă tropicală vulcanică, scăldată de apele Oceanului Thethys. Pe ea trăiau dinozauri, crocodili, dar și uriașe reptile zburătoare! Astăzi, în această zonă suntem așteptați să vizităm un teritoriu complex, care adună laolaltă aspectele legate de geologie, biologie, dar și tradiții, obiceiuri și oameni și care poartă numele de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.


De obicei, turiștii se întreabă unde este situat Geoparcul? Ei bine, Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului nu este situat într-un loc anume. Nu vă așteptați să găsiți, în Depresiunea Hațegului, un DinoPark precum cel de la Râșnov. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului cuprinde întreaga zonă, cu vulcanii ei de odinioară, astăzi stinși, și care împinși de forțele tectonice, au creat formele de relief din zonă. Acestor forțe uriașe datorăm geo și biodiversitatea zonei: putem vedea, aici, atât depuneri de pe fundul unui vechi ocean, cât și de roci formate pe vechea plajă preistorică.

Dinozauri pitici, dar nu chiar atât de mici!
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este, de fapt, potrivit reprezentanților acestuia, un parc natural ce cuprinde întreaga Țară a Hațegului. El încearcă să protejeze și să pună în valoare atât natura (geologie și biodiversitate), cât și cultura locurilor (oameni, arhitectură, obiceiuri și tradiții). Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în 2004, iar un an mai târziu a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală a Geoparcurilor. El a inclus și două situri Natura 2000: „Situl Strei-Hațeg” și „Culoarul Rusca Montană – Țarcu – Retezat”, care urmăresc conservarea habitatelor naturale și a speciilor de plante și animale sălbatice.
Specifice pentru Geoparcul dinozaurilor sunt siturile cu oase de dinozauri din Cretacicul Superior. Dinozaurii pitici din Depresiunea Hațeg sunt unici în lume tocmai prin nanismul lor, dat de izolarea pe insula tropicală Hațeg și imposibilitatea de a migra pe continent. Cuiburi cu ouă și embrioni de dinozauri, oase ale animalelor demult dispărute, dar și ale unei reptile zburătoare care, cu aripile întinse, ajungea la dimensiuni impresionante de 12-13 metri (Hatzegopteryx), toate fac deliciul vizitatorilor!

Magyarosaurus dacus, un “balaur” uriaș!
Cel mai impresionant dinozaur din geoparc este Magyarosaurus dacus, un dinozaur terestru care a străbătut două continente și un ocean pentru a ajunge acasă. Dinozaurul, realizat în Canada de paleoartistul Brian Cooley, poate fi văzut Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot. Macheta sauropodului, unicat la nivel mondial, are aproximativ șapte metri lungime și peste trei metri înălțime. Este realizată în mărime naturală de către paleoartistul canadian Brian Cooley şi soția sa, Mary Ann Wilson, cu o deosebită atenție pentru detaliile științifice. Ca să ajungă la Hațeg, la Centrul de Știință și Artă din General Berthelot, dinozaurul a navigat prin apele Oceanului Atlantic și și-a început periplul european, la Antwerp în Belgia. Apoi a “vizitat” Parisul, a străbătut Germania, Austria și Ungaria unde a făcut o oprire la Geoparcul Bakoni – Balaton. Ajuns în România, Magyarosaurus dacus a făcut o scurtă oprire la Deva de unde a plecat spre Brașov, Sărata Monteoru – în Geoparcul „Ținutul Buzăului” – și Tulcea, unde a traversat brațul Sf. Gheorghe al Dunării. La Constanța, sauropodul ”s-a bălăcit” în Marea Neagră, pentru ca apoi să se întoarcă la Hațeg. Dinozaurul a fost realizat din fibră de sticlă, cu ajutorul unor forme din cauciuc, iar pentru „nașterea” lui au fost necesare cinci luni de muncă. Un alt dinozaur pe care îl puteți admira dacă veți ajunge în Țara Hațegului este Zalmoxis robustus și “colegul” său, Balaurul bondoc. Poveștile lor vă lăsăm să le aflați de la personalul sau voluntarii Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului.

Vulcani preistorici, pe trasee de poveste
Dacă veți hotărî să vizitaţi unul dintre drumurile vulcanice din Ţara Haţegului, veţi putea descoperi şi povestea vulcanilor preistorici de pe ceea ce odinioară era aici o insulă tropicală! Poienile și satele pe văile Ţării Haţegului vă vor deschide în faţa ochilor panorame de o rară frumusețe. Când e senin, în zona Densuș, unde putem vizita Căsuța Vulcanilor, de exemplu, putem admira corbii (Corvus Corax), şoimii şi acvilele care plutesc în văzduh. Traseul până la punctul de belvedere durează o jumătate de oră, cu un urcuș relativ facil.
Cine ajunge la Densuș, de exemplu, va da, inevitabil și peste bombele vulcanice pe care le putem vedea cu ușurință chiar la șosea. “Mingiuțe” mai mici sau mai mari care par fasonate de mână de om, ele sunt, de fapt, fragmente de lavă sau roci rupte din coşul vulcanic în timul exploziei vulcanului şi aruncate de acesta în aer. „Bombele” provin dintr-o lavă andezitică iar exfolierile concentrice sunt semn al unei răciri rapide. Fragmentele mici de lavă (sub 6 centimetri) poartă numele de lapilli (din latinescul „lapis” = piatră). „Bombele” mari, spun specialiștii geologi, demonstrează că centrul exploziei vulcanice nu putea să fie prea departe, ci cel mai probabil la o distanţă de vreo 20 de kilometri.

Pe podiumul premianților la capitolul biodiversitate!
Deosebit de bogată în plante, păsări și animale, Țara Hațegului era acum 200 de ani, zonă preferată de vânătoare pentru nobilii vremii. Capre negre, cerbi, căprioare, lupi, urși și râși, toate își au, încă, bârlogurile și vizuinile în Retezat și în arealul Geoparcului. Însă, poate, și mai important, este faptul că în Depresiunea Hațegului se regăsesc nu mai puțin de 75 la sută dintre speciile de fluturi de zi din România, aici existând și unele culoare, dar și “gări ale fluturilor”! Faptul acesta, uimitor, în sine, înseamnă, de fapt, mult mai mult de atât: prezența fluturilor garantează o natură curată, nepoluată, sălbatică, pentru că în prezența chimicalelor sau a poluanților primele care își pierd viața sunt minunatele, dar sensibilele insecte.
Punctele de vizitare ale Geoparcului vă așteaptă!
Cine ajunge în Geoparc este invitat să treacă pe la Casa Vulcanilor, situată la aproximativ 3 kilometri mai sus de Biserica din Densuș, Centrul de Știință și Artă din comuna General Berthelot (deja amintit), Casa Dinozaurilor Pitici și Casa Tradițiilor din Sânpetru, comuna Sântămăria Orlea, dar și Casa Pietrelor din Ohaba Sibișel (comuna Râu de Mori). Desigur, punctul central al Geoparcului este chiar sediul din Hațeg, care adăpostește expoziția “Balauri, dragoni și dinozauri”, cu minunatele lor povești.

Câteva detalii suplimentare despre fiecare punct de vizitare în parte puteți găsi pe site-ul: http://www.hateggeoparc.ro

1 Review for Geoparcul Dinozaurilor

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image