Un loc cu o energie aparte, o grădină aristocrată unică în România, a reușit să creeze un om de afaceri italian, la doar câțiva kilometri de municipiul Deva, în satul Banpotoc, grădinile I Giardini di Zoe.

Sute de arbori și arbuști ornamentali, așezați cu mare grijă fiecare la locul lui, fântâni arteziene, pe care poposesc păsările cerului, iar mai apoi îi încântă pe vizitatori cu trilurile lor, alei care te poartă spre Rai, culori care se îmbină într-un mod rafinat, toate acestea te determină să crezi că ai ajuns într-un basm.

Aici, poți avea parte de o plimbare în tihnă și te poți odihni la umbră pentru a da ocazia ochilor să îți încânte pe deplin sufletul. Grădina aristocrată inspiră eleganţă şi este de un bun gust desăvârşit. Vara, I Giardini di Zoe se transformă într-o oază de liniște și răcoare, iar toamna te îmbată cu pastelurile ei.

Un puzzle creat din aproape în aproape, fără o imagine finală

Această grădină a fost creată de italianul Giovanni Salvatelli, precum un joc de puzzle, din aproape în aproape, fără ca acesta să aibă studii în domeniu ori sprijinul unor arhitecți peisagiști. Singurul și cel mai de nădejde ajutor al său a fost imaginația, dar și dragostea nemărginită pentru prima sa nepoată, Zoe. Italianul a ajuns în urmă cu 18 ani pe plaiurile hunedorene, din zona Ancona, regiunea Marche, undeva în centrul Italiei, o zonă cu dealuri care are ceva din celebrul farmec al Toscanei.

Acest proiect a pornit, inițial, ca unul personal. Era un loc unde Giovanni se relaxa după ce petrecea ore în șir în fabrica de încălțăminte pe care o deschisese în Hunedoara. Iar în scurt timp a ajuns să se transforme într-o adevărată industrie. Lucrările de aici s-au derulat fără arhitect ori peisagist. Este doar viziunea lui Giovanni Salvatelli.

Acest om este un adevărat autodidact. Imediat sesizează dacă ceva din grădină nu este în armonie. Noi am respectat terenul și am plantat din aproape în aproape, ca într-un joc de puzzle, dar unul care nu are o fotografie finală”, a declarat, pentru GO Hunedoara, administratorul „I Giardini di Zoe”, Ramona Morar.

Străjerii în uniforme purpurii la I Giardini di Zoe

Încă de la intrarea în grădină ești întâmpinat de „străjerii” locului. Un șir bine ordonat de corcoduși ornamentali care i-au fermecat pe toți cei care au pășit pe minunata alee, numită „spectacolul de primăvară”.

Odată hipnotizat de acești soldați în uniforme purpurii, ajungi la poarta Raiului. Fără să clipești, pătrunzi într-o lume feerică și ești fermecat de liniștea și frumusețea aparte a locului. Aici, niciun fir de iarbă nu pleacă rebel pe unde-și dorește, ci are locul lui, bine stabilit. Totul este „la linie” și nimic la voia întâmplării. Aerul răcoros și aranjamentele grădinii te ademenesc să o explorezi pe fiecare centimetru.

„I giardini delle tre fontane”, de inspirație renascentistă

Pășești emoționat pe aleile I Giardini di Zoe , temându-te ca nu cumva să strici cu pașii tăi această armonie perfectă. Ajungi în grădina amenajată în plan drept, de inspirație renascentistă. Aici, creatorul, Giovanni Salvatelli, a „pus în scenă” „I giardini delle tre fontane”. Cele trei fântâni arteziene îi atrag precum un magnet pe vizitatori, chiar și pe cei veniți pe calea aerului, adică păsările cerului, care poposesc aici pentru a se răcori și îi încântă pe cei aflați în grădină cu trilurile lor.

Doar o mică parte din grădină, partea din dreapta, unde sunt «jocurile de buxus», este de inspirație renascentistă. În ce privește unicitatea și farmecul acestei grădini, acestea sunt date de speciile care se regăsesc aici și care trăiesc peste tot în țară”, spune Ramona Morar.

Mare parte din arbori și arbuști provin din pepinierele din România, principalul furnizor fiind pepiniera Parcului Dendrologic Simeria. Arbuștii colorați provin din pepiniere din Ungaria, iar trandafirii sunt exclusiv din Italia.

Obiectele de decor, din rocă vulcanică, sculptate în Italia

În perfectă armonie cu natura, vin să dea o notă de eleganță și mister o serie de obiecte de decor. Piesele masive, vase, bănci, chiar și templul, sunt construite din rocă vulcanică, numită peperino, și au fost duse bucată cu bucată din Italia. Granitul, marmura și travertinul se împletesc și ele armonios și întregesc tabloul din grădinile I Giardini di Zoe.

Fiecare părticică din acest loc are povestea sa. În templu, spre exemplu, se regăsește un motto, care îl reprezintă pe creatorul acestui loc de basm, care spune: „Ho quell che ho donnato” – Am ceea ce am dăruit. Și frumos dar a reușit să ofere acest om hunedorenilor și românilor, dar mai ales nepoților săi. 

„Aleea lui Giovanni”, o explozie de culoare

Un alt loc mirific, o explozie de culoare în fiecare anotimp, unde gazonul moale şi des, tuns perfect, este mărginit de râuri de flori, tufişuri înflorite şi copaci cu texturi diferite, este „Alea lui Giovanni”. Aceasta se întinde de o parte a grădinii I Giardini di Zoe

Am ales ca aranjamentul de aici să fie cât mai colorat şi ca frunză, şi ca flori şi ca timp de înflorire. Avem berberis cu frunza galbenă, hydrangea care va face o floare roz foarte mare în iulie, abelia care va înflori în august-septembrie, hypericum cu florile galbene şi fructele roşii”, mai spune Ramona Morar.

Pentru îngrijirea unei asemenea grădini este nevoie de muncă necontenită, dăruire și pasiune. Iar cei care au grijă ca acest loc să arate perfect, nu contenesc nicio clipă cu munca.

Munca aici nu se termină niciodată, stai aplecat de dimineaţa până seara şi tot timpul pliveşti, tai, cureţi, aduni, uzi”, adaugă administratorul grădinii.

Undeva în spatele grădinii italianul a construit și o casă, Villa Vinci, în care locuiește uneori. O căsuță cochetă, pe un singur nivel, construită în perfectă armonie cu întreg peisajul.

Au început lucrările pentru Grădina lui Achile

Și proiectul omului de afaceri italian nu se oprește aici. Potrivit administratorului grădinii, partea principală, care se vizitează, urmează să fie completată. Astfel, în dreapta templului și în spatele casei se va contura grădina lui Achile, pentru că Giovanni mai are un nepot de aproape trei ani, și a decis să îi amenajeze și acestuia o grădină. La finalul proiectului, după ce întreg proiectul va fi finalizat, grădina se va numi, probabil, I Giardini di Zoe e Achile.

Un mini-amfiteatru și un labirint din taxus baccata, care trăiește 2000 de ani

Pe dealul din apropierea intrării în grădină au fost plantate deja câteva specii de arbori și arbuști ornamentali și urmează ca pe această porțiune să fie amenajate aleile pentru vizitatori.

La poalele dealului ne dorim să facem un mini-amfiteatru pentru spectacole, iar în partea din stânga, la intrare unde am avut pepiniera, vrem să realizăm un labirint. Sperăm să reușim să facem acest labirint din taxus baccata, o specie care trăiește 2000 de ani.

Taxus baccata și buxus-ul sunt specii care trăiesc mult și creează conturul grădinilor de inspirație renascentistă și barocă. Actualmente, grădina se întinde pe o suprafață de 3,5 hectare, urmând să fie amenajate până la 7 hectare, suprafața totală a grădinii”, a precizat Ramona Morar.

Din luna mai, la grădinile I Giardini di Zoe s-a deschis și o zonă de unde vizitatorii pot să savureze în tihnă o cafea, băuturi răcoritoare sau înghețată.

Reguli stricte la I Giardini di Zoe, pentru a evita accidentele

Vizitatorii trebuie să știe că la grădinile I Giardini di Zoe este interzis accesul cu role, skateboard-uri, biciclete ș.a.m.d. Mai mult, reprezentanții grădinii atrag atenția că locul nu este unul pentru joacă. Părinții sunt atenționați să nu-și scape copiii din priviri pentru că s-ar putea produce grave accidente.

Vasele din grădină nu sunt fixate, ci expuse ca la muzeu. Am avut o familie care ne-a vizitat, iar fetița cuplului a început să tragă de unul din vase. Nu am știut cum să ajungem cât mai repede lângă copil pentru a-l îndepărta de lângă obiectul care, dacă ar fi căzut, s-a fi produs o tragedie. Astfel, pentru a evita orice fel de incidente, le atragem atenția vizitatorilor cu privire la faptul că acest spațiu este strict de vizitat și admirat”, precizează Ramona Morar.

„Am văzut Raiul, acum pot să mor!”

Vizitatorii care pășesc în acest loc sunt absolut fermecați de ceea ce li se desfășoară în fața ochilor. Într-o zi, un turist, mai în vârstă, care a vizitat grădina, s-a așezat pe o bancă, la umbră, și, impresionat de frumusețea acestui loc, i-a spus administratorului grădini:

Am văzut Raiul, acum pot să mor!”. „Am vizitat lumea în lung și în lat și am văzut grădini mult mai frumoase, dar aceasta spune povestea omului. Are o energie aparte, a celui care a creat-o”, sunt cuvintele altui vizitator surprins de ceea ce a reușit să creeze italianul Salvatelli, la Banpotoc.

Odată ce ajungi să pășești în această grădină, cu certitudine vei dori să revii. Și, de fiecare dată te va învălui cu farmecul ei aparte și te va impresiona cu spectacolul de culori specific fiecărei luni.

„I Giardini di Zoe” este locul perfect şi pentru fotografii elegante de nuntă. La tot pasul, fotografii pot identifica sute de unghiuri perfecte pentru mirii din cadru.

Bilete de intrare la I Giardini di Zoe

Prețul unui bilet este de 15 lei, iar grădina poate fi vizitată zilnic, între orele 9:00 și 18:00. Cel mai bun acces se face dinspre Simeria.

În lunile iunie, iulie, august și septembrie, grădinile sunt deschise de luni până vineri, între orele 9:00 și 18:00, iar sâmbăta și duminica, între orele 9:00 și 20:00.

Detalii și noutăți pe site www.igiardinidizoe.ro

Vă recomandăm și:

3 Reviews for I Giardini di Zoe – paradisul creat de un italian, pentru nepoata sa, în inima Hunedoarei

danielanorina33

1 Reviews

Mulțumesc !

5.0/ 5

Felicitări și mii de mulțumiri Domnule Giovanni Salvalelli, dumneavoastră și întregii echipe care trudește clipă de clipă pentru acest loc de basm! Promit să revin cel puțin o dată pe anotimp! Îmi doream de foarte mult timp să vizitez Grădinile Andaluze dar acum avem și noi „I Giardini di Zoe”, cu nimic mai prejos decat grădinile din Occident! Astept cu emoție și bucurie continuarea proiectului cu labirintul pentru nepoțelul dumneavoastră, Achille! Multă sănătate dumneavoastră, nepoților și tuturor celor dragi! Recunoștință, mulțumiri și felicitări din tot sufletul!

Was this review ...?

vasy_8890

1 Reviews

Un loc superb

5.0/ 5

Cel mai curat si incredibil loc de relaxare pe care l-am vazut, natura se întâlnește cu frumosul! Bravo celor care au facut acest colt de rai!

image
Was this review ...?

Scrie o recenzie

Recenzia ta pentru aceasta locație

angry
crying
sleeping
smily
cool
Încarcă

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

imageYour request has been submitted successfully.

building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image