Complexul recreativ Berryland este un loc, din județul Hunedoara, în care omul și natura scriu o poveste încântătoare. E o poveste relaxantă, cu gust de fructe de pădure aromate și dulci, tril de păsărele, multă verdeață și un peisaj de basm, cum numai la poalele Retezatului găsești.
De cum păşeşti pe poartă, în fața ochilor ți se dezvăluie o adevărată oază binefăcătoare. Triluri de păsărele se amestecă perfect cu o muzică relaxantă, menită să instaleze starea de bine încă de la intrare.
Şi pentru vizitatorii mai mici, acest loc este plin de surprize şi provocări. Locuri de joacă şi de aventură îi aşteaptă cu multe provocări, iar ferma de păsări îi va fascina. Mai mult, aici poți să culegi și să mănânci fructe pe săturate, să te bucuri de liniște și compania celor dragi, iar mai apoi să pleci acasă cu tot soiul de bunătăți delicioase, dar și cu bateriile încărcate.
Locul pe care se află Complexul recreativ Berryland este în plină dezvoltare. Iar ceea ce urmează să se mai înfăptuiască aici este de neimaginat.
Conceptul implementat aici este unul unic în județ și a prins viață în 2018, când un cuplu, ea din București, el din Timișoara, a găsit cheia succesului, întâmplător, în minunata Țară a Hațegului, la Bretea Română.
După o perioadă în care au trăit în străinătate, cei doi au decis să se întoarcă în țară și să pună pe picioare propria afacere cu fructe de pădure. Au căutat în toată țara un teren propice dezvoltării acestor culturi, dar întâmplarea a făcut ca în Țara Hațegului, la poalele Retezatului, să găesească exact ce căutau.
„Aici, în Țara Hațegului, a fost singurul loc, din multitudinea pe care le-am văzut, unde întreaga suprafață era comasată. Totodată, zona era propice cultivării fructelor de pădure, iar potențialul turistic este fantastic, cu foarte multe obiective de vizitat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ana Maria Neculai.
Cei doi antreprenori au pornit pe noul drum cu gândul să producă fructe, și cam atât. Au plantat arbuștii pe o suprafață de aproape 20 de hectare, i-au îngrijit cu mare dăruire și au așteptat să se coacă fructele: căpșune, zmeură și mure.
Nu se gândeau pe atunci la partea turistică. Această idee le-a venit ulterior, când au văzut că oamenii sunt dornici să participe alături de ei la cules și, totodată, fascinați de frumusețea peisajului ce li se dezvăluia.
„Atunci, ne-am gândit să creăm un ambient și am montat câteva foisoare pe care cei care ne călcau pragul să poată să se odihnească după culesul fructelor și, totodată, să admire Retezatul în toată splendoarea lui.
Practic, de la câteva foișoare, am ajuns să creăm un complex. Un complex recreativ a cărui primă etapă de construcție a fost inaugurată anul trecut, în 2022, în aprilie. Au fost ridicate foișoare, amplasate jocuri de masă: biliard, ping-pong, plus o zonă de fast food”, a mai menționat Ana Maria Neculai.
Cei doi oameni de afaceri nu s-au oprit la acele simple foisoare amplasate langa culturile de fructe de padure, ci şi-au dorit mai mult. Astfel, în acest an, vin cu o sumedenie de alte noutăți. Au decis să însuflețească acest loc şi au creat un parc splendid, în care fiecare arbust şi plantă este aşezată la locul potrivit, într-o armonie perfectă.
„De la 1 mai, îi invităm pe oamenii în natură. Vom avea voliere cu păsări cântătoare, muzică relaxantă pe fundal care să amplifice starea de bine. Toate asezonate cu miresma îmbietoare a căpșunelor, primele care se vor coace”, spune Ana Maria Neculai.
Iar surprizele pentru acest an nu se opresc aici.
Copiii mai mari, până la 12 ani, au şi ei un nou loc de joacă. Un spațiu cu 23 de trasee de aventură, trei mini-tiroliene, cățărători .
Totodata, din vară, toti cei care ajung la Complexul recreativ Berryland vor putea admira ferma de păsări, rațe, găini și păuni. Următoarele pe listă sunt veverițele, dar și iepurașii.
Și, pentru că unii vizitatori vor să petreacă cât mai mult timp în Complexul recreativ Berryland, administratorii s-au gândit că ar fi cazul să ofere și spații de cazare. Și nu orice fel de spații, ci căruțe-căsuțe, cu tot confortul de la oraș, în inima naturii.
„Este un proiect de anvergură, iar pe viitor, preconizăm noi din 2024, vom avea și spații de cazare. În acest sens, am început deja să ridicăm zece din cele 42 se spații.
Este vorba despre căruțe-căsuțe, fiecare reprezentând un județ al țării. Vrem să aducem în prim plan stilul rustic, combinat cu modernismul vieții actuale. Sunt persoane care vor să se bucure de viața în natură dar fără să renunțe la confortul din mediul urban”, a mai menționat reprezentanta Continental Berries.
Fiecare căruță simbolizează, din punct de vedere decorativ, un județ al țării. Paturile vor fi construite din bușteni, lucrați manual, iar la veioze vor fi papirusuri cu istoria fiecărui județ.
Pe pereți vor fi așezate portrete cu costume tradiționale din zona respectivă, iar fiecare căruță va avea la intrare stema județului pe care îl reprezintă. Așadar, o căruță modernă, în care se va intra cu cartelă, ai papuci de casă, faci și o baie relaxantă, ca la un hotel de patru stele.
Tot de anul viitor vor fi puse în funcțiune la Complexul recreativ Berryland și două piscine: una cu apă sărata, iar alta cu apă dulce.
Povestea apei sărate este una cât se poate de interesantă. Așadar, Ana Maria Neculai povestește că, la scurt timp după ce au achiziționat terenurile, au forat la adâncime pentru a identifica o sursă de apă pentru irigație. Doar că, la 180 de metri au dat de apă sărată, ocnă.
„La momentul acela, depistarea acestui izvor a fost pentru noi o dramă. Dar, acum o vedem ca pe o adevărată comoară. De acolo vom extrage apă sărată pentru a umple piscina.
Practic, oamenii vor putea veni chiar la tratament. Vom avea și saune pentru tratament, uscată și umedă, dar și o sală cu scaune de masaj cu gravitație zero”, mai adaugă antreprenoarea.
În același proiect, cei doi soți au inclus şi o sală pentru apiterapie. Practic, cei care vor intra aici vor inhala aerul din stupi, produs de albine. Vor fi sesiuni de câte 30 de minute, iar beneficiile sunt multiple, îndeosebi pentru persoanele care suferă de astm și alte afecțiuni ale sistemului respirator.
Odată ajuns pe tărâmul fructelor de pădure de la Complexul recreativ Berryland de la Bretea Română, nu doar că poți să mănânci și să-ți culegi direct de pe plantație, ci poți să achiziționezi și din gama variată de produse făcute de cei de aici.
„Fructele le vindem la poarte fermei. Am avut o încercare timidă de a vinde în lanțurile mari însă, în acest caz, producătorul este sufocat de marii retaileri care își doresc să obțină un profit uriaș.
Asta, în timp ce tu, ca producător, abia dacă reușești să îți amortizezi cheltuielile. În anii trecuți am făcut și livrări la domiciliu, în plus mare parte din fructe le procesăm și facem dulceață, sirop, inclusiv băuturi răcoritoare pe care oaspeții noștri le savurează după o sesiune de cules de fructe”, spune Ana Maria Neculai.
Primele fructe, căpșunele, pot fi culese de la inceputul lui iunie, iar murele și zmeura după jumătatea lunii iulie.
La intrarea în complex se achită o taxă de intrare de 35 de lei pentru adulți și 25 lei pentru copiii peste 3 ani. În acest preț intră vizitarea complexului, o consumație la alegere, fie apă, ori un smoothie, cafea, cappucino sau vată pe băț, înghețată sau minigogoșele trecute prin fântâna de ciocolată, dar și accesul pe culturile Continental Berries pentru a culege fructe și a mânca pe săturate.
Regula e că, odată intrat aici poți mânca câte fructe poftești, ce culegi pentru acasă plătești. Totodată, ai acces la o serie de activități precum jocuri de societate, biliard și ping – pong, fotbal și hochei de masă, dar şi la terenul de volei, tenis cu piciorul și badminton.
Complexul recreativ Berryland este deschis de luni până duminică, de la 1 mai și până în octombrie.
Detalii suplimentare și pe www.berryland.ro