Dacă ai ajuns, în această vacanță de toamnă, pe meleaguri hunedorene și te întrebi ce ai putea să vizitezi în Deva, Hunedoara și împrejurimi, GO Hunedoara are câteva sugestii pentru tine.
În fruntea clasamentului se află două dintre monumentele istorice reprezentative pentru județ: Cetatea Devei și Castelul Corvinilor. Muzee cu expoziții care mai de care mai interesante așteaptă să fie explorate, iar grădinile și parcurile din zonă abia așteaptă să fie vizitate. Dar, pe lângă istorie, natură și povești cu cavaleri și domnițe, se cuvine să se strecoare și jocul și distracția. Și la acest capitol sunt câteva locuri pe care nu ar trebui să le ratați.
Așadar, pregătiți-vă „tolba” pentru informațiile prețioase pe care le veți primi dacă veți păși prin aceste locuri, dar și pentru o partidă de distracție și relaxare, astfel încât să vă întoarceți la școală cu „bateriile încărcate”.
Locuri de vizitat, în vacanță, în Deva și împrejurimi
Odată ajunși în municipiul Deva, primul obiectiv care se cere a fi vizitat este Cetatea Devei. Aveți două opțiuni pentru a ajunge în vârful dealului pe care tronează impresionantul monument istoric. Fie pe jos, pe la Poarta 1, fie cu telecabina.
Cetatea Devei este una dintre cele mai importante fortificații de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din județul Hunedoara. Grație poziționării sale pe dealul care a ajuns să-i poarte numele (Dealul Cetății) fortăreața a fost un punct strategic de apărare pe Valea Mureșului, la granița de astăzi dintre Transilvania și Banat, pe principala arteră de legătură a României cu centrul și vestul Europei.
Aici veți descoperi, pe de o parte frumusețea și farmecul de odinioară al monumentului, iar pe de altă parte, panorama care îți taie respirația, către Valea Mureșului, și Munții Metaliferi, dar și către Valea Streiului, Munții Șureanu, Retezat, și, mai departe, spre Ținutul Pădurenilor.
Din cetate, pe la muzeul, prin parc și la bălăceală
După ce cobori din cetate poți să afli o serie de informații prețioase de la angajații Muzeului Civilizației Dacice și Romane, care se află în incinta Palatului Magna Curia, și el cu o poveste impresionantă. De aici, poți face o plimbare relaxantă prin parcul din vecinătate, printre arbori seculari, către locul de joacă. Casa din imediata apropiere a fost a lui dr. Petru Groza, fost avocat și om politic român, prim-ministru în primele guverne comuniste ale României.
Tot la poalele cetății se află Complexul acvatic Aqualand, unde te poți relaxa și distra alături de familie.
Plimbare cu vaporașul pe Mureș
La ieșire din Deva, înspre Autostrada 1, în localitatea Șoimuș, vă așteaptă două vaporașe pregătite să vă ofere o plimbare încântătoare pe Râul Mureș. Dacă aveți noroc, puteți admira castorii care și-au făcut casă prin această zonă și veți afla povești interesante despre ruta pe care vă veți plimba, vechiul drum al sării. Totodată, aveți ocazia să admirați Cetatea Devei din alt unghi.
I Giardini di Zoe, Castelul Lupilor și Parcul Dendrologic, pe harta călătoriei
De la vaporaș, plimbarea poate continua înspre Castelul Lupilor, din comuna Chimindia, un loc impresionant, cu o istorie fascinantă. Aici puteți să gustați din preparatele delicioase pregătite de cu mare drag, majoritatea tradiționale, procurate de la producători locali. Locul de joacă este impresionant, iar animalele de la fermă vă vor cuceri.
Aproape de Castelul Lupilor se află fermecătoarea I Giardini di Zoe. Un loc în care natura și omul au făcut minuni. În această perioadă a anului, locul este o explozie de culoare și armonie.
La doar câțiva kilometri distanță, pe malul celălalt al Mureșului se află un alt loc de poveste: Parcul Dendrologic Simeria. Acesta este recunoscut drept cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice din România.
Locuri de vizitat, în vacanță, în Hunedoara
Hunedoara se mândrește cu unul dintre cele mai frumoase și mai reprezentative monumente de arhitectură militară din estul Europei secolului al XV-lea, o capodoperă a uneia dintre cele mai marcate personalităţi ale Evului Mediu european, Ioan de Hunedoara, Castelul Corvinilor.
Veți fi surprinși de frumusețea acestui loc pe care vă îndemnăm să-l admirați pe îndelete. Aici, tehnologia aduce istoria mai aproape de cei dornici să o cunoască. Cu ajutorul unei aplicații, instalată pe telefonul mobil, veți putea să fă faceți poze alături de Iancu de Hunedoara.
În cutea exterioară a castelului se află și Muzeul Casa Breslelor, precum și Expoziția de Pre și Protoistorie a Hunedoarei.
Muzeul Trenulețelor, o lume magică a miniaturilor
Aproape de Castelul Corvinilor se află două muzee care vă vor încânta, indiferent de vârsta pe care o aveți: Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu” și Muzeul Comunismului.
Muzeul Trenulețelor din Hunedoara este locul perfect pentru o călătorie pe șine, fără întârzieri, în lumea magică a miniaturilor. Este locul în care redevii copil și în care copiii au posibilitatea să admire o serie de modele de trenuri, tramvaie, mașini și chiar să achiziționeze unele dintre acestea.
Impresionanta colecție a aparținut regretatului pilot de raliuri hunedorean Valentin Banciu și este expusă doar în proporție de 10 la sută. Dacă pașii vă poartă prin Hunedoara nu ratați acest muzeu! Vă va impresiona! Muzeul este unic datorită dioramei, singura din țară cu peisaj montan.
Muzeul Comunismului, o incursiune în Epoca de Aur
Muzeul comunismului din Hunedoara sau, mai exact, Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”, este locul în care nostalgia și curiozitatea se împletesc perfect.
În cele cinci încăperi ale clădirii, miile de exponate prind parcă viață, îndeosebi datorită poveștilor pe care fiecare le are.
De la jucării, insigne, uniforme școlare și militare, la mobilier și obiecte ce se regăseau în aproape toate casele românilor, televizorul cu peștele din sticlă deasupra, o mașină de cusut fabricată în România, dar și numeroase obiecte din sfera industrială, inscripții, pancarte, avertizări vechi, toate sunt originale și redau viața așa cum era în acea perioadă numită Epoca de Aur.
Veți putea să faceți o plimbare prin oraș cu bicicletele, pe care primăria le închiriază, și, astfel, să vedeți și alte obiective din oraș: Pietonala Covin, Drumul Corvinilor ori Grădina Zoologică. Parcurile din localitate sunt și ele adevărate oaze de distracție și frumos.
Suntem convinși că, pe oriunde vă vor purta pașii, județul Hunedoara vă va încânta cu locurile sale de poveste și vă va convinge că merită să reveniți pentru noi experiențe unice.