Câteva zeci de lucrări de artă, de o valoare inestimabilă, din colecția unui medic chirurg brădean vor fi expuse la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, sâmbătă, cu ocazia organizării evenimentului „Noaptea Muzeelor”.
Cu această ocazie, Palatul Magna Curia, sediul central al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, precum și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad vor avea porțile deschise, până târziu în noapte. Evenimentul „Noaptea Muzeelor” se află la cea de-a XVII-a ediție și este dedicat promovării patrimoniului muzeal.
Proiecții color pe șemineul baroc
Palatul Magna Curia își așteaptă oaspeții între orele 10:00 și 22:00. În tot acest timp, vizitatorii vor avea parte de o multitudine de surprize.
„În acest interval orar se vor putea vizita expozițiile muzeului, în mod gratuit. De asemenea, pe toată durata evenimentului, se vor desfășura proiecții color pe șemineul baroc, piesa centrală a palatului Magna Curia: «Viitorul aduce trecutul în prezent» restaurarea digitală a muralului ornamental al șemineului baroc, scanare, digitalizare, producție și aranjament – Paul Surdulescu. Începând cu ora 12:00, biologul Dorin Cărăbeț, de la Compartimentul Științele Naturii, va realiza o prezentare despre «Arta Șoimăritului»”, a declarat Roxana Stăncescu, conservator la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Lucrări semnate de artiști consacrați, expuse la muzeul din Deva
Tot în contextul „Nopții Muzeelor”, la ora 14:00, se va vernisa expoziția – eveniment de artă plastică „Artă contemporană românească din colecţia dr. Sorin Costina”. Este vorba despre o serie despre o importantă colecţie de artă plastică, cu valoare inestimabilă, ce aparține medicului chirurg brădean Sorin Costina. Pasionat de artă, acesta a început să colecţioneze tablouri, încă din anul 1968 şi, până în prezent, a reuşit să strângă o impresionantă colecţie de artă plastică însumând aproximativ 1.077 de piese. Pe simezele muzeului devean sunt expuse lucrări semnate de artişti consacraţi. Picturile dezvăluie spiritul vizionar şi amprenta originală a fiecărui expozant, cu zbuciumul, simţirile şi frământările personale.
Atmosfera și ambianța satului de altădată, la muzeul din Brad
Și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad va avea porțile deschise, între orele 10:00 și 22:00. Se vor putea vizita expozițiile „Icoana pe sticlă” și „Ștergarul zărăndean”, în mod gratuit. Începând cu ora 17:00, poeții populari din zona Bradului vor recita poezii în grai local, având ca temă lumea satului din Țara Zarandului, obiceiurile și tradițiile locale, în contextul unei șezători. De asemenea, Cosmina Moldovan din Curechiu va face demonstrații de confecționare a zgărdițelor din mărgele, pe care fetele le purtau în trecut la gât sau prinse pe cojocel. Toți cei care vor trece pragul muzeului, se vor putea bucura de o atmosferă și ambianță specifică satului de altădată, admirând și anumite ocupații din trecut: torsul și depănatul lânii, cusutul, croșetatul, tricotatul.