De călătorii de poveste vor avea parte, începând de săptămâna viitoare, sâmbătă, 2 iulie, toți cei care vor alege să facă o plimbare cu mocănița, prin fermecătoarea Țară a Zarandului. Trenul de epocă, tractat de o venerabilă locomotivă cu aburi, veche de peste un secol, va „pufăi” din nou pe șine până în luna septembrie. Astfel, turiștii și localnicii sunt invitați la o călătorie inedită pe drumul vechi al liniei ferate înguste dintre Brad și Crișcior, cu singura mocăniță care mai funcționează în județul Hunedoara.
„Trenul va circula, în perioada 2 iulie – 11 septembrie, pe ruta Brad – Crișcior și retur, în fiecare sâmbătă și duminică. Plecările din Gara Crișcior se vor face la orele: 11:00, 13:00 și 15:00, iar din Gara Brad de la orele 12:00, 14:00 și 16:00. Cursa de a ora 16:00 nu are retur. Persoanele care doresc să facă o plimbare pe șine sunt rugate să rezerve locurile la numărul de telefon 0745932108 sau pe whatsapp, la același număr”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Georg Hocevar, administrator al S.C. Calea Ferată Ingustă SRL.
Cetățeanul austriac, stabilit de mulți ani în România, la Crişcior, a reușit să cumpere această mocăniță, care cel mai probabil ar fi ajuns la fier vechi, precum și porțiunea de cale ferată pe care circulă, și să o transforme în atracția turistică a zonei.
Aproape o oră de plimbare, pe șine, prin ținutul de poveste al moților
Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, în aproximativ 45 de minute. Şi asta deoarece bătrâna mocăniţă circulă cu o viteză redusă, de doar 15 kilometri la oră, timp în care turiștii aflați la bord pot admira peisajele acestor locuri care se întrec în frumusețe.
Capacitatea maximă este de 100 de locuri. În cazul în care nu se strâng 20 de călători, cursa se anulează, iar programul poate suferi modificări. Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 25 de lei pentru adulți, respectiv 15 lei pentru copii.
Calea ferată Brad – Crișcior a fost construită în anul 1907 pentru transportul carbunelui către Uzina Electrică, de la Mina Barza, și a fost utilizată pentru acest scop până în 1998. Din 2001, linia este valorificată în scop turistic. Este deja o tradiție ca, în fiecare an, înainte de Crăciun, de Paște și de zilele Bradului mocănița să ircula spre bucuria oamenilor.
Ce mai poți vizita în împrejurimi?
Pe lângă plimbarea cu mocănița, turiștii care ajung în Țara Zarandului mai au ocazia de a vizita Atelierul de locomotive din Crișcior, precum și Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, precum și Muzeul de Istorie și Etnografie Brad. De asemenea, extrem de interesant de vizitat este și Muzeul Mineral Toda, deschis la Crișcior. Mănăstirea Crișan este un alt loc impresionant, unde merită să poposești dacă te afli prin această zonă. Panteonul noților de la Țebea și casa memorială a lui Crișan, conducătorului răscoalei țăranilor din Transilvania, sunt alte două obiective de neratat.
Plimbări cu mocănița și la Abrud
Amatorii de plimbări cu mocănița sunt așteptați nu numai la Crișcior, ci și la Abrud. În Munții Apuseni, este un al doilea tren de epocă de acest gen, pus în funcțiune de același investitor austriac Georg Hocevar și care oferă, pe perioada weekendurilor, călătorii turistice, pe un traseu pitoresc, până la Câmpeni, și retur. Un bilet dus -întors costă 25 de lei pentru adulți și 15 de lei pentru copii, iar călătoria durează două ore. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0758022215, la care se pot face și rezervări.