Mii de persoane au luat parte, la finele săptămânii trecute, duminică, la cel mai important eveniment din Țara Zarandului: Serbările Naționale de la Țebea.
Aici, a fost comemorat, la 151 de ani de la trecerea la cele veșnice, Crăișorul Munților, erou al neamului, figură emblematică în istoria modernă a României.
Manifestările comemorative au avut loc în cimitirul din Țebea, locul în care își doarme somnul de veci Iancu, lângă gorunul lui Horea.
În partea a doua a zilei, participanții la eveniment au avut parte de un spectacol folcloric impresionant. Au răsunat Apusenii de cântece patriotice, iar taragotistul Pera Bulz, declarat de UNESCO Tezaur Uman Viu, a făcut sufletele celor prezenți să vibreze.
Evenimentul a început duminică dimineața, de la ora 10:30, la biserica din cimitirul de la Țebea, cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoți în frunte cu episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul. Mai apoi, a fost evocată personalitatea marelui patriot Avram Iancu, au avut loc alocuțiuni și au fost depuse coroane de flori, iar ceremonialul public s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.
Au răsunat Apusenii de cântecele patriotice
Și în acest an, sărbătoarea națională a continuat, în a doua parte a zilei, cu un spectacol folcloric impresionant. Nicolae Furdui Iancu, alături de Grupul „Crai Nou”, Veta Biriș, Mioara Velicu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Adrian Stancă, Gheorghe Călțun Brancu, Lavinia Goste și Marius Zorilă, Mariana Anghel, Mariana Deac, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari și mulți alții, au aduce în fața publicului prezent cântecele românilor care au însoțit istoria acestui neam.
Nu au lipsit de la acest eveniment nici maeștri ai taragotului. Pe scenă au urcat, alături de profesorul Ionel Coza și inegalabilul Pera Bulz, taragotiștii Alin Joldeș, Cosmin Marta și Adrian Lucaci.
„Serbările Naționale de la Țebea, din acest an, pe lângă evenimentele comemorative ce au avut loc în Panteonul Moților, au adus în fața scenei un număr impresionant de oameni. Au venit din toate colțurile țării pentru acest eveniment. Iar asta spune mult. Spune că Țebea reprezintă pentru mare parte dintre oameni ceva aparte și vin cu drag, cu steagul în mâini, alături de copii, de nepoți. Pentru noi, ca organizatori, a fost o ediție grea, dar reușită. Le mulțumesc tuturor artiștilor care ne-au fost alături, dar și Consiliului Județean Hunedoara, fără sprijinul căruia astfel de evenimente sunt aprope imposibil de realizat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Ciprian Roman, managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara.
Acompaniamentul a fost susținut de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean”, condus de dirijorul George Cîlțea, iar spectacolul folcloric a fost prezentat de îndrăgita Iuliana Tudor.
„Crăișorul munților” s-a stins din viață la 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu funeralii naționale, la 13 septembrie, în Panteonul Moților de la Țebea, lângă gorunul lui Horea, cel ce a fost frate al bunicului său.
This site processes personal data. Details about this activity can be found here. By continuing to use the site you accept the conditions for the processing of personal data.OkPrivacy policy