De trei zile magice, cu surprize medievale care mai de care mai „picante”, au avut parte devenii și turiștii care au poposit, la finele săptămânii trecute, în orașul de la poalele cetății. Cavaleri și domnițe din șase orașe ale țării, menestreli și jongleri cu foc au transformat Cetatea Deva, străzile orașului, precum și parcul de la poalele dealului pe care impunătoarea fortificație se înalță semeț, într-un loc de basm, feeric. Sute de spectatori au fost prezenți la „Întâlnirea de taină a Cavalerilor” și au rămas plăcut surprinși de momentele spectaculoase create se ordinele cavalerești.
„Timp de trei zile, forfota de altădată din Cetatea Deva a fost readusă în actualitatea cotidiană. Au fost reînviate legende și mituri vechi, iar bucatele medievale au făcut senzație printre cei prezenți. Ne bucurăm că am avut parte de vreme frumoasă și am avut alături foarte mulți spectatori care au apreciat prestația trupelor venite din toate colțurile țării. Le mulțumesc colegilor mei, colegilor de la SPIGM, precum și domnului primar, pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment inedit”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, șef Serviciu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Lecție de istorie vie
„Întâlnirea de taină a Cavalerilor” a debutat cu Rondul Cetății. Garda Cetății Deva a parcurs un traseu ce a avut ca punct de pornire Platforma Artilerie Vest și a inclus Podul de lemn, Poarta Cezarului, Drumul de strajă, Bastionul Bethlen, precum și alte obiective ale fortăreței care domină Valea Mureșului. Atelierele de prezentare a istoriei medievale, școala de tir cu arcul, bucătăria medievală, scenete, schimbul de gardă, magia și iluzionismul, spectacolul cu foc, parade și jocurile medievale au fost doar câteva dintre atracţiile evenimentului prin care organizatorii au reușit să recreeze o atmosferă de poveste între zidurile cetății stăpânite, de-a lungul veacurilor, de voievozi, principi, conți și ducese.
La evenimentul organizat de Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva au luat parte Lăncierii și arcașele Cetății Ardud, Ordinul Castelul din Carpați, Deus Vult Oradea, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara, Toboșarii de Mureș, Garda Cetăţii Deva, Zânele Silvane și Cimpoierii din Transilvania.