„Under_history” – „Istoria de dedesupt” este prezentată, și în acest an, într-un mod inedit la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Este un eveniment cu un concept nou, care mixează prezentarea unor artefacte din colecțiile muzeului și a informațiilor despre acestea cu elemente din tehnica digitală contemporană și cu muzica live. Întreaga poveste va fi spusă, sâmbătă, 28 mai, de la ora 19:30, la muzeul din Deva, în spatele Palatului Magna Curia, pe platforma din preajma Lapidariului.
Scopul acestui proiect este de a promova patrimoniul muzeului într-un mod mai atractiv, în special pentru publicul tânăr.
„Povestea acestui eveniment a început anul trecut, în 17 septembrie, la muzeu. Iar ideea principală a fost de a spune despre credințele și concepțiile spirituale ale omului, de la începuturile sale, devenite pe parcursul evoluției, mai mult sau mai puțin tabu (partea „ascunsă”) și despre care se pot spune detalii pe baza informațiilor oferite de studiul arheologic (cel care aduce la suprafață „istoria de dedesubt”). Și asta pentru că istoria are în centrul său OMUL, cel care a creat materialul, omul cu convingerile sale, cu ideologiile și viziunile lui asupra a ceea ce l-a înconjurat și asupra experiențelor trăite zi de zi”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, conservator la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, căreia îi aparține conceptul organizării acestui eveniment.
De la TABU la ȘAMANISM
Dacă anul trecut a fost despre ceea ce înseamnă în general TABU, anul acesta va fi despre ȘAMANISM, despre ȘAMAN, cel care comunica cu spiritele pentru binele celor din comunitatea sa. Obiecte pe care șamanul le folosea în timpul ritualului său, unele originale, aflate în colecțiile muzeului, altele reconstituite experimental, locul și atmosfera creată pentru a-l ghida în călătoria sa spirituală, vor compune Under-History de anul acesta. În completare, mesaje cu caracter spiritual, inscripționate pe monumentele din piatră, din zona Lapidarium-ului muzeului, vor fi redate prin instalație inedită new media și efecte video.
O lecție de istorie altfel
Astfel, cei prezenți vor putea lua parte la o lecție de istorie mai altfel, iar pe lângă proiecțiile digitale pe monumentele aflate în colecția „Lapidarium”, vor putea urmări un film cu informații interesante despre partea ascunsă a istoriei. Sound-ul filmului care va rula în fața publicului este semnat de Cezar Stănciulescu, trupele ROA și ZO, vor concerta live în seara evenimentului. Cu alte cuvinte, participanții vor avea parte de un spectacol audio și vizual, în același timp.
Spectacolul digital va fi oferit publicului prezent de către Paul Surdulescu, care, cu ajutorul unei instalații inedite „new media”, va combina numele și logo-ul evenimentului cu imagini remixate ale obiectelor istorice și traduceri ale inscripțiilor prezente pe monumentele expuse în Lapidarium.
VJ BÜRGER (EUGEN NEACȘU) va asigura augmentarea concertului trupei R.O.A cu proiecții digitale generative.
Grafica aparține LUX (Andrei Drăgan), arheologia experimentală este domeniul lui Marius Barbu, de la MCDR Deva, iar conceptul acestui proiect și informațiile istorice sunt puse în scenă de Roxana Stăncescu, Mihaela Barbu și Cristina Mitar de la MCDR Deva.
Vă recomandăm să citiți și: