Spații noi din Castelul Corvinilor, inaccesibile până acum pentru vizitatori, sunt pregătite să îi surprindă pe toți cei care-i vor trece pragul începând cu prima lună a anului ce vine. Impresionantul monument istoric devine tot mai atractiv și mai fascinant cu fiecare zi ce duce spre finalul proiectului de restaurare.
Turnul Alb va fi accesibil până la ultimul nivel. Aici, cursiva reamenajată este finalizată, iar lucrările de restaurare, în ansamblu, se apropie de sfârșit. De asemenea, frumoasa frescă, descoperită în timpul lucrărilor de restaurare între Turnul Alb şi Turnul Vechi de Poartă, va putea fi admirată. Este finalizată și restaurarea celei de-a treia încăperi de la parterul Aripii Bethlen. Este vorba despre „Camera samtartăului”, un fel de administrator care îşi avea reşedinţa în castel, în sec al XVIII-lea. Au fost încheiate lucrările de restaurare și la una din principalele încăperi de la etajul Palatului Administrativ, unde va fi reamplasată expoziţia etnografică a obiectivului turistic.
„Cel mai probabil aceste spații vor putea fi vizitate începând cu luna ianuarie a anului ce vine. Chiar dacă lucrările de restaurare au fost încheiate, aceste încăperi mai trebuie ambientate și pregătite pentru a putea fi vizitate de public”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Lucrările de restaurare, aproape de final
Lucrările derulate prin intermediul unui proiect în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, cofinanţat prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, se apropie de final.
„Acest proiect de restaurare, conservare şi punere în valoare a Castelului Corvinilor trebuie să se finalizeze în prima jumătate a anului viitor. Mai trebuie abordată și Sala Dietei. De asemenea, mai sunt necesare o serie de lucrări în curtea interioară”, a mai menționat directorul castelului.
Odată finalizat acest proiect, altul îi va lua locul, tot cu finanțare europeană. Acesta are o valoare de 6,5 milioane de euro, bani ce vor fi folosiți pentru continuarea lucrărilor la spațiile care nu au putut fi incluse în actualul proiect european.