Parfumul muzical al secolului al XIX – lea, perioadă în care harpa a fost adusă la viață și a încântat auditoriul cu sunetele sale, va înmiresma, la finele acestei săptămâni, aerul din orașul de la poalele cetății. Evenimentul cultural „O harpă de poveste” ajunge la Deva, vineri, 2 iulie, în Sala Pro Arte a Colegiului Național „Decebal” din Deva. După o primă ediţie „open air” în 2020, concertul din acest an va aduce în prim plan o tânără harpistă, Adriana Cîlţea, alături de un şi mai tânăr clarinetist, Petru Pane și de pianista Oxana Corjo. Programul va cuprinde lucrări diverse dedicate sau adaptate pentru această formula, de la Bach-Grandjany, până la Bela Kovacs. Concertul aduce pe scenă povestea unui instrument original, construit în 1827, păstrat într-o stare excepțională, instrument care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familia Iuşceanu-Corjos.
„Elementul care leagă neobişnuitul trio clarinet, harpă şi pian este reprezentat de readucerea la viață a acestei bijuterii, harpa cu dublă acţiune Erard, un instrument care simbolizează rădăcinile și conservarea tradiţiei muzicale românești în cel mai frumos și optimist mod. Sunt convins că toți cei prezenți la eveniment vor fi fermecați de acordurile acestor instrumentiști excepționali, care reușesc să transmită publicului o energie debordantă și să încânte auditoriul de fiecare dată”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, șef Serviciu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Harpa, provenită de la un ofițer german
Ajuns în România în urmă cu mult timp, instrumentul păstrează inscripţia primelor harpe construite de manufactura fraţilor Erard din Londra, furnizori la acel moment ai casei regale franceze şi ai casei imperiale ruse. Povestea spune că, această harpă a rămas pe teritoriul actualei Românii, luată de la un ofițer german aflat în retragere la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, la schimb pentru un sac de merinde, fiind coborâtă dintr-o căruță pe ulița unui sat din vestul Transilvaniei, în care se afla acesta în timpul retragerii armatei germane din 1944.
Programul muzical
Bach/Grandjany – Andante (harpă solo)
John Parry – Allegro în re major (harpă solo)
Bela Kovacs – Hommage a Manuel de Falla (clarinet solo)
Frederic Mompou – Cancion y Danza (pian solo)
Claude Debussy – Feux d’artifice (pian solo)
Henriette Renie – Contemplation şi Feuillets d’album (harpă solo)
Bela Kovacs – After you, Mr. Gershwin (clarinet şi pian)
Mihail Glinka – Nocturne (harpă solo)
Franz Rosetti – Allegro în mi bemol major (harpă solo)
Luigi Bassi – Rigoletto Fantasia (harpă, clarinet şi pian)
Gabriel Faure – Pavane (clarinet şi harpă)
Bela Kovacs – Shalom Aleichem, Rov Feidman (harpă, clarinet şi pian)
Accesul la acest eveniment se face pe bază de invitații, ce pot fi procurate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, de luni până vineri, între orele 9:00 și 16:00.