Turneul Național „O harpă de poveste”, aflat la a III-a ediție, poposește din nou în orașul de la poalele cetății. Acesta aduce în prim plan un instrument original, păstrat într-o stare excepțională, care aparţine unei familii cu adânci rădăcini muzicale din România, familiei Iuşceanu-Corjos.
Frumoasa „poveste” muzicală va avea loc duminică, 26 iunie, în Sala „Pro Arte” a Colegiului Național „Decebal” din Deva.
O harpă construită în 1827 de faimosul fabricant de instrumente muzicale Erard şi-a început călătoria în România, în urmă cu aproape un secol. Această călătorie continuă și astăzi, când o serie de concerte sunt susţinute de harpista Adriana Cazacu, pianista Oxana Corjos şi clarinetistul Petru Pane, în săli de concert din ţară, respectiv la Bistriţa, Deva şi Bucureşti şi cu o avanpremieră la Londra.
„Îi așteptăm pe deveni să fla acest eveniment de excepție și să se bucure de sunetele minunate care se împletesc în această poveste. Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, șef Serviciu Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Proiectul „O harpă de poveste” își propune readucerea parfumului muzical al secolului al XIX-lea, atunci când a fost construit instrumentul, cu o antologie de lucrări pentru harpă solistă, în dialog cu clarinetul sau împletindu-și particulele sonore cu delicateţea cozilor orizontale ale pianului, repertoriul ajungând până în secolul XX.
Programul muzical:
Henry Purcell – Ground, harpă solo
Krzysztof Penderecki – Preludiu pentru clarinet solo
Ch. W. Gluck – Orpheus’ Klage, pian solo
Franz Schubert – Die Zauberharfe, clarinet și harpă
Friedrich Smetana – Vltava (arr. Hans Trnecek) – harpă solo
Serghei Rachmaninov – Polka Italienne, pian la 4 mâini
Carmen Petra Basacopol – Pastoral Sonata pentru harpă solo
Francis Poulenc – Sonata pentru clarinet și pian
Bela Bartok – Dansuri românești (arr. Dan Dediu) clarinet, harpă, pian.