Pregătiți-vă să petreceți o noapte albă la muzeul din Deva ori la unul din subordinea sa! O serie de acțiuni sunt organizate, sâmbătă, 13 mai, iar surprizele nu vor întârzia să apară pentru toți cei prezenți.
Urmează „Noaptea Muzeelor”, și este pentru a XIX-a oară când Muzeul Civilizație Dacice și Romane Deva organizează acest eveniment, de fiecare dată altfel.
Participarea la toate acțiunile derulate și intrarea atât la muzeul din Deva, precum și la cele din subordinea sa, sunt gratuite.
Expoziții, recitaluri și fețe pictate, la muzeul din Deva
Palatul Magna Curia, de la poalele Cetății Deva, ce găzduiește Muzeul Civilizației Dacice și Romane, este pregătit să primească oaspeți până târziu în noapte. De asemenea, va avea loc vernisajul expoziției „Natura statică în Colecţia de Artă Plastică a muzeului din Deva”.
Și toate acestea vor fi asezonate cu muzica bună. Elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva vor susține mai multe recitaluri. Alături de aceștia vor evolua și membrii Ansamblului folcloric Românașul, dar și corurile Arlechino, Lira și Orfeu.
„Toate expozițiile permanente și temporare vor putea fi vizitate, în intervalul orar 14:00 – 2:00. Iar în tot acest timp vizitatorii vor putea să ia parte la o serie de activități interactive. Copiii, și nu numai, vor avea parte de pictură pe față, dar vor putea să participe și la atelierele de pictură, între orele 15:00 și 22:00”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, reprezentanta Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Și nu uitați să vizitați și Lapidariul, unde puteți admira cea mai variată colecție de pietre mari sculptate sau gravate, ca basoreliefuri, statui, pietre de mormânt, din țară.
Demonstrații ale meșterilor populari, la Brad
Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad va avea deschise porțile între orele 14:00 și 1:00, iar meșterii populari din această zonă sunt pregătiți să le dezvăluie vizitatorilor din secretele muncii lor.
Vor fi confecționate zgărduțe și brățari, de către Cosmina Moldoveanu, linguri de lemn, de către Dorel Laslău, și brățări și coliere în tehnica macrame, de către Anca Stroișteanu, iar Cornelia Marta va confecționa eșarfe croșetate. Această acțiune va avea loc între orele 16:00 și 20:00.
De asemenea, vor putea fi vizitată expoziția „Dantela – răbdare, îndemânare, rafinament”, precum și expoziția comună a artiștilor plastici brădeni, membri ai Clubului „Dialogul artelor”. Tot aici se află și prima mașină de spălat inventată în România.
Și poeții populari și scriitorii din zona Brad vor lectura fragmente din creațiile proprii.
În premieră va fi organizat un „Tur virtual în Capitala Daciei Romane – Ulpia Traiana Sarmizegetusa”, program realizat de prof. univ. dr. Alexandru Diaconescu și inginer I.T. Mircea Cosma, între orele 16:30 și 22:30.
Proiecții de documentare etnografice în curtea muzeului din Orăștie
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie organizează acest eveniment, „Noaptea Muzeelor” în intervalul orar 18:00 – 1:00. Aici va fi organizat un atelier practic „Micii creatori” realizat de Asociația Bio-Eco-Genuri Băița, cu un grup de elevi coordonat de Camelia Alexandru. Vizitatorii pot admira straiele populare de tezaur ori sculpturile în lemn, unicate.
Se pregătește și vernisarea expoziției „Monumente religioase orăștiene”, la orele 19:00, iar o oră mai târziu va putea fi vizitată expoziția „Imagine, cuvânt și sunet” a pictorului Valentin Lădar, la Sinagoga din localitate.
În curtea muzeului va avea loc și video – proiecție de documentare etnografice.