Un exemplar fermecător de pisică sălbatică a fost surprins în imagini, în timp ce-și făcea plimbarea prin Parcul Național Retezat. A așteptat ca o adevărată vedetă să fie „luată în chip”, pentru ca mai apoi, cu eleganță, să-și continue drumul prin pădurile seculare de pe tărâmul fermecat, cu ochi albaștri, așa cum este supranumit Retezatul.
Ședință foto de 10 minute
Minunatul exemplar de pisică sălbatică (Felis Silvestris) a fost surprins de către Lucia Ursul, de la compartimentul Educație și comunități al Administrației Parcului Național Retezat, în timpul unei acțiuni de monitorizare. Această specie se regăsește în habitatele naturale din Parc, într-o stare foarte bună de conservare.
„A fost o experiență tare frumoasă și mă bucur nespus că am reușit să fotografiez acest exemplar de pisică sălbatică. Deși, atât colegul nostru Alin Dăjulesc, Ranger APNR, și Claudia Dănău, Biolog APNR, precum și de camerele de monitorizare, amplasate de către echipa APNR pe teritoriul parcului, au mai surprins imagini cu această specie, am avut norocul să dau peste un exemplar curios, care m-a lăsat să îl urmăresc timp de 10 minute și să îl fotografiez în voie.
Pe lângă ochi format, mai ai nevoie și de noroc, atunci când ești pe teren, pentru a reuși să surprinzi imagini de acest gen”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Lucia Ursu, reprezentant al Administrației Parcului Național Retezat.
Locația fotografiilor și a filmărilor nu este dezvăluită, tocmai pentru a proteja speciile din Parcul Național Retezat.
Peste 23 la sută din mamiferele terestre ale Europei se regăsesc în Retezat
Datorită habitatelor sale diverse, naturale sau puțin modificate de intervenția umană, Parcul Național Retezat adăpostește un număr de 55 de specii de mamifere, peste 23% din mamiferele terestre ale Europei.
Parcul oferă condiţii pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari europene: râsul (Lynx lynx), ursul (Ursus arctos) şi lupul (Canis lupus).
Parcul Național Retezat unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara.