O porțiune din impresionanta Cascadă Clocota, din Geoagiu Băi, s-a surpat. O presupusă cauză este cea naturală.
Cu toate acestea, rămâne în continuare una dintre cele mai frumoase cascade cu apă mezotermală din țară, nefiind afectată căderea mare de apă.
Însă, autoritățile atenționează turiștii să nu intre sub căderea de apă, deoarece riscurile la care expun sunt uriașe. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită în urma acestui incident.
Așadar, vizitați Cascada Clocota, este în continuare spectaculoasă, dar admirați-o de la distanță!
„Cauza dislocării acelor stalactite este una naturală. Acestea s-au format ca rezultat al depunerii de săruri calcice și travertin, iar roca, în timp, s-a îngrunat și căderea se pare că a fost inevitabilă.
Însă, acele formațiuni se vor reface în timp. Nu se va interveni deloc, pentru că tot natura îi va reda frumusețea. Cred că incidentul s-a produs în noaptea de duminică spre luni. Nu este afectată căderea mare de apă, cea de circa 40 de metri.
Rămâne în continuare o frumoasă cascadă cu apă mezotermală din țară. Există imagini cu ea din anii ‘30, din 1899, avea un debit mult mai mare și o altă formă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Claudiu Șimonați, consilier în turism la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Stațiunea Geoagiu Băi.
Turiștii ignoră avertismentele
Deși li se recomandă de fiecare dată, indeosebi de către ghidul turistic din zonă, să nu intre în apă și sub căderea de apă, unii turiști ignoră cu vehemență avertismentele.
„Intrarea în zona cascadei și sub căderea de apă este strict interzisă și le atrag atenția de fiecare dată turiștilor. Însă unii ignoră cu vehemență avertizările și pătrund în acea zonă chiar și cu copii. Pe lângă pericolul căderii de roci, există riscul de accidentării prin alunecare pe pietre”, a mai menționat Claudiu Șimonați.
Cascada Clocota are o dădere de apă are aproximativ 38 – 43 metri înălțime și o lățime de 22 metri.
Datorită proprietăților sale, apa din Cascada Clocota nu îngheață niciodată, acolo fiind colectate 16 izvoare termominerale din zonă.
Aerul ozonat și mereu împrospătat de brizele montane recomandă stațiunea și pentru tratamentul unor boli ale sistemului nervos, în stări de oboseală, surmenaj, anemii, nevroze.
Foto: Radio Color Orăștie