O serie de obiective turistice așteaptă să le descoperiți farmecul și misterul, dacă pașii vă poartă prin municipiul Hunedoara. Orașul este unul ofertant pentru toate vârstele și gusturile. De la faimosul Castel al Corvinilor, la muzee, locuri de promenadă și relaxare, grădină zoologică, iar în apropiere un lac de acumulare și vestitul furnal de la Govăjdia, toate sunt pregătite să dezvăluie turiștilor povești fascinante.
Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei
Așadar, dacă ai poftă de puțină istorie și mister, pășește cu încredere în Castelul Corvinilor. Vei descoperi un loc ce te va purta înapoi în timp, în vremea cavalerilor și domnițelor, cu povești și legende fascinante, așa cum este cea a Sălii Dietei, ori a Sălii Cavalerilor. Admiră Turnul Alb, redeschis după 150 de ani, sau vizitează turnul fortăreață Neboisa. Dacă nu esti „slab de înger”, poți coborî și-n Sala de tortură, pentru ca mai apoi să-ți limpezești gândurile pe malul apei, lângă cascada formată sub podul ce face posibil accesul în castel.
Pe tot parcursul anului, aici se derulează o mulțime de evenimente, unele deja de tradiție, care atrag vizitatori din toate colțurile lumii. Dar continuăm sa vă prezentăm și alte obiective turistice importante din Hunedoara și împrejurimi
Muzeul Casa Breslelor
Pășește cu încredere și în Muzeul Casa Breslelor și admiră impresionanta colecție de monede antice și exotice, descoperite în jurul castelului. Casa Breslelor, din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, este, de fapt, o aripă de secol XVII, ridicată ca urmare a dorinţei principelui Gabriel Bethlen de a impulsiona dezvoltarea breslelor de meseriaşi. Expoziţia, cuprinde o serie de ateliere a câtorva bresle istorice: breasla cojocarilor, a cizmarilor, a tăbăcarilor şi a ţesătorilor.
Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu“, o lume magică a miniaturilor
După „cura” de istorie, intră în lumea magică a miniaturilor, la Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”. Aici te poți întoarce în copilărie și poți admira o colecție impresionantă de trenulețe și mașinuțe ce aparțin diferitelor epoci, colecționate, în decurs de aproape jumătate de veac, de pilotul de raliuri hunedorean.
Muzeul Comunismului, Pașii României spre socialism
Iar dacă ți-e dor de Epoca de Aur, atunci musai să vizitezi Muzeul Comunismului. Aici la Expoziția permanentă ,,Pașii României prin socialism si democrație”, sunt expuse o serie de obiecte ce aparțin acelor vremuri apuse de câteva decenii. În cele cinci încăperi ale clădirii, miile de exponate prind parcă viață, îndeosebi datorită poveștilor pe care fiecare le are.
De la jucării, insigne, uniforme școlare și militare, la mobilier și obiecte ce se regăseau în aproape toate casele românilor, televizorul cu peștele din sticlă deasupra, o mașină de cusut fabricată în România, dar și numeroase obiecte din sfera industrială, inscripții, pancarte, avertizări vechi, toate sunt originale și redau viața așa cum era ea în acea perioadă numită Epoca de Aur.
Relaxare la Ștrandul Corvina și Bazinul de Înot Hunedoara
După plimbare și istorie, vine ca o mănușă o cură de relaxare în incinta Bazinului de înot din localitate. În timpul verii, porția de relaxare este servită la Ștrand Corvina, unde vara, în weekenduri, se desfășoară o serie de evenimente și party-uri.
Gradina Zoologică Hunedoara
Și Grădina Zoologică vă așteaptă să vă bucurați de liniștea pădurii și să faceți cunoștință cu exemplarele ce își duc traiul aici. De o parte și de alta a aleilor ce se șerpuiesc prin grădina zoologică se află exemplare de urs carpatin, leu, tigru, capră neagră, babuini, fazani, păuni, căpriori, inclusiv ponei și corbi.
Pietonala Corvin, unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din orașul Hunedoara
Un loc perfect pentru o plimbare este Pietonala Corvin. Zona, recent renovată, este fermecătoare atât iarna, când zona este împodobită cu lumini de sărbătoare, cât și vara, când fântânile arteziene devin adevărate oaze de relaxare. Băncuțele îi îmbie pe trecători la un popas, în timp ce terasele din zonă „le trag și ele cu ochiul”. În capătul aleii, se află o altă bijuterie a orașului, Casa de Cultură, recent redeschisă publicului, în fața căreia este o superbă fântână arteziană muzicală.
Drumul Corvinilor, istoria familiei nobiliare la pas
Un alt punct de atracție, unic în județ, este Drumul Corvinilor. Este vorba despre o expoziție permanentă, în aer liber, care va aduce în prim plan istoria familiei Corvinilor. Denumită „Drumul Corvinilor”, expoziția este alcătuită din 59 de panouri, fiecare măsurând aproximativ doi metri înălțime și trei metri lățime. Aceasta este amplasată pe Bulevardul Traian, la intrarea în municipiul Hunedoara, dinspre Deva, pe DJ 687.
Pietonala Sanitas
O altă zonă frumoasă pentru o plimbare, îndeosebi în fapt de seară, este Pietonala Sanitas. Și această zonă a fost reabilitată de curând, iar trecătorii se pot odihni pe bănci smart. Este vorba despre patru bănci cu încărcare solară, mufe USB pentru dispozitive mobile şi WI-FI gratuit. Tot în această zonă se află și statuia fotbalistului hunedorean Michael Klein, precum și stadionul ce-i poartă numele.
Continuăm cu obiective turistice și alte atracții din împrejurimile orașului Hunedoara
Lacul Cinciș, loc de vacanță și relaxare
În apropierea municipiului Hunedoara se află, într-un cadru natural de poveste, lacul de acumulare Cinciș. Și el cu o poveste uluitoare. Pentru a crea lacul de astăzi, autoritățile comuniste din urmă cu 60 de ani au inundat valea pe care se întindeau, la acea vreme, cinci sate și cătune. Toată agoniseala oamenilor a rămas pe fundul lacului.
Variantele pentru petrecerea timpului liber aici sunt multiple. De la plimbări cu barca, ori hidrobicicleta pe lac, la plimbări cu bicicleta prin frumoasele sate din zonă. O sumedenie de pensiuni și hoteluri sunt deschise în jurul lacului, unele cu piscine proprii și spații de joacă pentru copii. Există aici chiar și un spațiu special amenajat, în care poți campa. Lacul Cinciș este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice ale orașului Hunedoara.
Furnalul de la Govajdia, cel mai vechi din Europa
Așadar, dacă ajungeți la Hunedoara, nu plecați fără să vizitați Furnalul de la Govăjdia, considerat cel mai vechi furnal cu turnare continuă din Europa, care a mai rămas în picioare. Despre acesta se spune că ar fi furnizat oţel inclusiv pentru faimosul turn Eiffel, din Paris.
Ruinele acestuia mai pot fi văzute şi astăzi, dar puțină lume știe că ridicarea furnalului Uzinei de la Govăjdie s-a făcut la dorinţa Tezaurariatului austriac de revigorare a producţiei de fier pe domeniul fiscal Hunedoara şi de recâştigare a unei poziţii mai importante pe piaţa Imperiului.
Acestor impresionante obiective turistice din Hunedoara li se adaugă o serie de alte locuri demne de vizitat și admirat. Faceți-vă doar timp și veniți în Hunedoara, restul poveștii va curge de la sine!
Gasiți detalii suplimentare despre obiective turistice din Hunedoara și pe primariahunedoara.ro