Dacă vă fascinează istoria, arheologia și mai ales epoca romană, atunci faceți-vă timp joi, 28 septembrie, și dați o fugă până la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Aici, începând cu ora 10:00, în Sala Șemineului, va începe cea de-a IV-a ediție a Sesiunii Științifice „Micia Rediviva”.
Zeci de specialiști de la muzee și institute de cercetare din țară vor prezenta o serie de date și descoperiri ce datează din această perioadă. Iar în centrul discuțiilor va fi spectaculosul sit arheologic Micia, din comuna Vețel. Aici, în cursul săpăturilor efectuate, arheologii au scos la lumină o serie de artefacte. După ce au așezat piesă lângă piesă, în ani de muncă și cercetare, au reușit să compună un puzzle important despre viața celor care au trăit și au ridicat acest castru.
„Organizată de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României București, sesiunea aduce din nou, în prim plan, patrimoniul cultural-istoric spectaculos provenit din situl arheologic Micia-Vețel, împreună cu multe alte artefacte datate în perioada romană, descoperite în România. La această sesiune vor lua parte peste 30 de specialiști, din mai multe muzee și institute de cercetare din țară. Sesiunea reprezintă un alt cadru în care perioada de timp, numită generic epoca romană, își va spune povestea, prin obiecte și structuri create atunci de om pentru om, cercetate și studiate, până la cel mai mic detaliu, de arheologii de acum”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, reprezentant al Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.
Deschiderea lucrărilor va avea loc, joi, iar evenimentul va continua și pe parcursul zilei de vineri, în Sala Șemineului, din Palatul Magna Curia.