Mii de hunedoreni, dar și turiști din toată țara au participat, vreme de trei zile, în intervalul 3 – 5 septembrie, la cea de-a XI-a ediție a Festivalului Dac Fest 2021, desfășurat și anul acesta „Sub semnul lupului”.
Turiști din toată țara
„Suntem din județul Ilfov, iar proprietarii pensiunii la care am fost cazați ne-au spus despre acest festival și așa am decis să venim aici. A fost o întâmplare, pentru că noi nu știam nimic despre acest festival. De fapt, venisem la Hunedoara doar pentru o zi. Voiam să vizităm Castelul Corvinilor și să mergem la Prislop, dar, dacă am aflat de acest eveniment, am mai amânat plecarea și am decis să stăm o zi în plus”, a precizat, pentru GO Hunedoara, Mihaela.
„E frumos pentru copii, că nu ai ocazia mereu să întâlnești daci și romani, să participi la ateliere… Am văzut dansurile fetelor, am văzut luptele… Copiii s-au bucurat! Cred că au fost câteva sute de personaje. Daci și romani. Și să nu uităm de sarmați! Despre ei, înainte să ajungem aici, noi nu știam mai nimic…”, spune Valentin, care a fost în vizită în județul Hunedoara, împreună cu familia, socrii și familia cumnatului său.
Bendis, frumoasa arcașă sarmată
Are ochii oblici, bătuți de vânturile stepelor pe care le străbate mai ales în gând. Și mai ales de când a ales să fie o frumoasă războinică sarmată.
„Eram dacă înainte, povestește Bendis, pe numele ei adevărat Raluca Stanciu, dar femeile dace mai mult stăteau pe lângă casă, pregăteau mâncare, aveau grijă de copii… Nu mi se potrivea prea mult, că eu am altă fire. Și așa am decis să devin sarmată. Femeile sarmate luptau cot la cot, alături de bărbați, mai ales până aveau familie și copii. Noi am venit la festival cu toată familia: chiar aici, băiețelul meu, care e arcaș, și fetița mea de 3 ani, care e și ea o mică arcașă în devenire. Noi venim din stepe, suntem nomazi, și am luptat în primul război, alături de daci”, povestește frumoasa războinică, pentru GO Hunedoara.
Doi pași mai încolo e mama Ralucăi, Monica Pascu, în viața reală operator prin presare la rece la o firmă din Geoagiu. Zina e numele ei de femeie dacă și – dacă la început a venit împreună cu soțul ei să îi ajute pe copiii cu nepoțeii – între timp au ajuns să intre și ei în pielea personajelor. Soțul chiar i-a confecționat câteva bijuterii minunate, cercei și un colan masiv, iar doamna Monica spune că, de când e parte din organizația Garda Apulum, a călătorit peste tot, prin țară, la festivaluri de profil.
5 luni de pregătiri pentru un festival
Anul acesta, DacFest a cuprins o paradă, organizată în prima zi de festival, în Simeria, ateliere antice, un târg de sclavi, lupte între gladiatori, dansuri, ritualuri romane – precum Italia romanitas, dar și ritualuri de purificare a casei (zeii lari), ritualuri dacice de înmormântare și Focul sacru, precum și reconstituirea luptei de la Adamclisi.
Alma Colcea este secretara Asociației Terra Dacica Aeterna. De câțiva ani buni, la două zile după primul ei festival – despre care colega și prietena ei, Angelica, îi povestise cu mare entuziasm – a devenit membră în organizație, și întruchiparea unei frumoase femei romane. A venit la festival purtând un splendid costum roman și bijuteriile specifice, cu o lucrătură neașteptat de modernă.
Și ea e aici împreună cu familia și spune că anul acesta, la festival, au participat 11 organizații din țară și din străinătate. În total, peste 300 de reenactori, care au reconstituit istoria de odinioară pentru publicul venit aici din județul Hunedoara, dar și de la sute de kilometri, din Suceava, Constanța, Arad sau Timișoara.
„Să vă închipuiți că de 4-5 luni lucrăm la festivalul ăsta. Eu sunt din Cluj, dar în ultima săptămână numai aici am fost, ca să punem totul la punct”, spune Lucian Panov, președintele Terra Dacica Aeterna, pentru GO Hunedoara. La fel ca și ceilalți reenactori, participă la Festival împreună cu familia. Cămeșa i-a fost cusută de soție. E inginer, dar spune că în organizația de reconstituire istorică ăsta nu e un lucru neobișnuit.
„Suntem, în Terra Dacica Aeterna istorici, arheologi, dar și ingineri, tâmplari, elevi, studenți. Grupul este foarte eterogen. Ne reunește pasiunea pentru istorie, fără de care nu am putea face nimic, pentru că organizarea unui asemenea festival presupune, după cum ușor vă puteți da seama, foarte, foarte multă pasiune și implicare”.
Peste 7000 de participanti
Pe parcursul celor 3 zile de Festivalul Dac Fest, peste 7000 de persoane au ales sa petreacă un sfârșit de săptămână încărcat de Istorie alături de asociatia Terra Dacica Aeterna și invitații acestora.