Turiștii care vor vizita, duminică, 25 august, Peștera Bolii, vor avea parte de o surpriză atractivă! Timp de patru ore, se vor face tururi ghidate în peșteră și tot soiul de activități pentru a marca Ziua Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
„Evenimentul va începe la ora 12:00, când vor avea loc o serie de activități precum tururi ghidate, workshopuri, ateliere de recunoaștere, prezentări Junior Ranger, dar și jocuri pentru copii. Toți vizitatorii vor avea accesul gratuit în incinta Peșterii Bolii. Vă așteptăm cu bucurie să ne fiți alături și să ne bucurăm împreună de frumusețea naturii și tot ce ne poate ea oferi!”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina.
Evenimentul se desfășoară prin proiectul „Ecoturismul în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina, dezvoltare pentru comunitățile locale”, finanțat de MOL Romania și Fundația pentru Parteneriat – Polgár-Társ Alapítvány prin Programul Spații verzi.
Peștera Bolii, între puținele din țară ce poate fi parcursă integral
Peștera Bolii este printre puţinele din ţară care poate fi parcursă, și datorită pârâului care o străbate, de la un capăt la altul. Mai mult, să nu fiți surprinși de scena pe care o veți găsi înăuntru: deși e străbătură de pârâul Jupâneasa, peștera are o acustică extraordinară, așa că aici pot fi susținute concerte: de la corale, până la concerte rock!
Numele peşterii provine de la Familia Bolia, care este menţionată pentru prima oară în anul 1404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund. Prin acesta, voievodul Bolia, din Țara Zarandului, primea proprietăţi de pământ şi păduri în zonă.
Legenda Jupânesei
Numele pârâului care străbate Peștera Bolii provine, potrivit reprezentanților PetroAqua, de la o frumoasă domniță, stăpână a pământurilor din această trecătoare, căreia oamenii-i ziceau Jupâneasa.
Ea își dorea, în taină, ca iubitul ei, chemat la luptă de Lupii Albi, să se întoarcă degrabă din război. De aceea, frumoasa Jupâneasă cobora în peşteră la icoana Sfintei Fecioare Maria, apariţie naturală în stânca peşterii care poate fi văzută şi astăzi de turiştii care coboară în adâncuri, rugându-se s-o ajute să ajungă din nou împreună cu iubitul plecat.