Mocănița de la Brad a fost pusă, din nou, în mișcare și oferă plimbări de poveste pe toată perioada verii. Sezonul călătoriilor turistice a fost deschis deja pentru doritori. Iar trenul de epocă „pufăie” pe șine până în luna septembrie.
Turiștii care ajung în Țara Zarandului, dar și localnicii sunt invitați la o călătorie inedită pe cea mai veche linie ferată minieră cu ecartament îngust din România, dintre Brad și Crișcior, cu singura mocăniță care mai funcționează în județul Hunedoara.
Salvată de la fier vechi de un austriac
Mocănița circulă din 8 iulie până în 10 septembrie, având câte două plecări în zilele în care este pusă în mișcare.
„De luni până vineri facem o cursă la ora 15:00, în cazul în care avem, până la ora 12:00, minimum 30 de rezervări online. Pasagerii care au făcut rezervare primesc, până la ora 12:00, răspuns telefonic, dacă se șine cursa sau nu. De asemenea, pentru celelalte curse, dacă nu se strâng 20 de călători, cursa se anulează iar programul poate suferi modificări. În acest sezon, din motive tehnice, trenurile vor fi tractate de locomotive diesel”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Georg Hocevar, omul din spatele acestor călătorii de poveste.
Cetățeanul austriac, stabilit de mai mulți ani în România și „adoptat” de localnicii din Crişcior, a ţinut neapărat ca mocăniţa să nu ajungă la fier vechi. Aşa că a investit în pasiunea sa pentru trenuri. A cumpărat de la autorităţile române această porţiune de cale ferată, cu tot cu trenuleţul cu aburi pe care l-a recondiționat și transformat într-o atracție turistică de excepție a zonei Brad. Astfel, în fiecare an, prichindei entuziasmaţi, alături de părinți sau bunici, se înghesuie iute în vagoane, pornind într-o plimbare relaxantă, de neuitat.
Cât durează călătoria și cu ce viteză circulă trenul?
Mocănița străbate cei şapte kilometri ai traseului dintre Brad şi Crişcior, iar călătoria durează în jur de 45 de minute. Şi asta fiindcă bătrâna mocăniţă, veche de mai bine de o sută de ani, circulă cu o viteză redusă, de doar 15 kilometri la oră, timp în care turiștii aflați la bord pot admira în tihnă frumusețea peisajului.
Cum circulă mocănița și cât costă un bilet?
Conform programului, trenul tras de locomotiva cu aburi circulă în fiecare joi și vineri, cu plecări din Gara Crișcior la orele 11:00, 13:00, 15:00 și din Gara Brad la orele 12:00, 14:00 și 16:00 (cursa de la ora 16:00 nu are retur). Plimbările se fac cu rezervare şi cu un număr minim de persoane.
Capacitatea maximă este de 100 de locuri. În situația în care nu se strâng 20 de călători se anulează cursa, iar programul poate suferi modificări.
Prețul unui bilet pentru plimbarea dus-întors este de 25 de lei pentru adulți, respectiv 15 lei pentru copii.
Cei care doresc să facă o plimbare cu mocănița de la Crișcior sunt rugați să facă rezervări la numărul de telefon 0745 932108 sau pe whatsapp, ori online pe www.mocanitaapusenilor.com .
Din septembrie, mocănița intră în depou
După 10 septembrie, mocănița va fi garată „la odihnă” în depou, cel mai probabil, până la iarnă, când va șuiera, din nou, mândră, pe șine, în perioada cea mai magică din an, a sărbătorilor de iarnă, spre marea încântare a celor mai mici dintre pasageri care au șansa să îl întâlnească atunci, în timpul călătoriilor, chiar pe Moș Crăciun în persoană.
Calea ferată pe care circulă mocăniţa a fost construită în anul 1907, pentru transportul de cărbune către Uzina Electrică din Gura Barza. Traseul a funcționat până în 1998, când a fost închis. În 2001, linia a fost repusă în funcțiune, însă doar în scop turistic.
Și mocănița de la Abrud, repusă în circulație
Amatorii de plimbări cu mocănița sunt așteptați și la Abrud. În Munții Apuseni, este un al doilea trenuleț de epocă de acest gen, pus în funcțiune de același investitor austriac Georg Hocevar și care oferă, pe perioada weekend-urilor, călătorii turistice, pe un traseu pitoresc minunat, până la Câmpeni, și retur. Un bilet dus -întors costă 35 de lei pentru adulți și 20 de lei pentru copii. Informații suplimentare se pot obține la numărul de telefon 0730 759 993, la care se pot face și rezervări.
Dacă ajungeți în Țara Zarandului nu ratați o vizită la Atelierul de locomotive din Crișcior. Treceți și pe la Muzeul Aurului din Brad, unic în Europa, pentru a vedea impresionanta colecție de minerale și pietre semiprețioase, dar mai ales tezaurul din aur al Apusenilor.
De neratat în comuna Crișcior este și Muzeul Mineral Toda. Acesta aparține lui Petru Toda, colecţionar de minerale, care şi-a dedicat viaţa acestor pietre cuprinse într-un uimitor muzeu pe care l-a amenajat singur în localitatea Crișcior. A reuşit să așeze aici o parte din ceea ce a strâns în peste 40 de ani de căutări. Parte din aceste minerale le transformă în mici bijuterii: cercei, medalioane sau chiar ceasuri unicat.
Sursa foto: Facebook/Mocanita Brad Criscior Mocanita