Două locuri incredibil de frumoase, de la poalele Masivului Retezat, Poiana narciselor, aflată între localitățile Sălașu de Sus și Nucșoara, și Cetatea Mălăiești, din satul cu același nume, vor „prinde viață” la finalul acestei săptămâni, sâmbătă și duminică, 21 și 22 mai. O serie de evenimente menite să promoveze aceste locuri de poveste, dar și obiceiurile și tradițiile din zonă, se vor desfășura în cadrul celei de-a XX-a ediții a „Festivalului Narciselor”.
„Comuna Sălașu de Sus îmbracă, din nou, haine de sărbătoare. Festivalul Narciselor revine, după doi ani în care am fost forțați de împrejurări să renunțăm la organizarea acestui eveniment. Așadar, vom avea două zile pline de evenimente dedicate tuturor categoriilor de vârstă. Sâmbătă vor avea loc activități în care sunt implicați tineri, în Poiana narciselor, iar de seara și până duminică, în zori, în Cetatea Mălăiești va răsuna muzica electronică. Duminică vom premia cele nouă cupluri din comună care au împlinit 50 de ani de căsnicie, iar seara vom avea un spectacol folcloric cu îndrăgiți interpreți din județ, dar și din Banat”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul comunei Sălașu de Sus, Ioan Vlad.
Pe scena amplasată în centrul comunei vor urca tineri interpreți de folclor precum și interpreți consacrați, precum Adrian Stanca, Diana Selagea, Carmen Popovici Dumbravă, Ciprian Roman, Ovidiu Olari și mulți alții. Seara se va încheia cu un impresionant foc de artificii.
Locul florilor sălbatice e acolo unde au crescut și în fotografii
Acesta este îndemnul autorităților. Cei care doresc să viziteze aceste locuri sunt invitați să admire florile din Poiana narciselor, nu să le rupă. Această poiană se întinde pe o suprafaţă de aproape 20 de hectare, la poalele Retezatului, accesul putându-se face şi cu maşina.
Localnicii spun că primele narcise au fost aduse în aceste locuri în anul 1900, de către un cetăţean olandez, iar în timp s-au întins între cele două sate, Sălașu de Sus și Nucșoara. Oamenii de știință spun însă că aceste flori, dar și irișii și mărarul sălbatic, ce cresc în aceste locuri sunt plante relicve postglaciare. Prin fânațele de aici, pline de flori, își au casa și câteva specii de fluturi rari precum fluturele grilaj, fluturele frunză și fluturele furnicilor. O parte dintre aceștia trăiesc numai în lunile mai și iunie.
Foto: Primăria Sălașu de Sus – Facebook/Festivalul Narciselor în Sălașu de Sus
Vă recomandăm să citiți și :