Muzeului Comunismului din Hunedoara adăpostește o întreagă filă de istorie, în care fiecare vizitator, care și-a trăit copilăria, adolescența ori tinerețea în această epocă, se regăsește oarecum printre miile de exponate, fiecare cu povestea unei vieți.
Este imposibil să nu găsești aici măcar un obiect, câtuși de mărunt care să-ți trezească amintiri. Așa este și cazul a două uniforme militare expuse în acest spațiu. O poveste emoționantă, o reîntâlnire surprinzătoare dintre o hunedoreancă, fostă soție de militar, și uniformele defunctului său soț.
Emoționante și captivante sunt poveștile fiecăruia dintre exponatele pe care Romică Bîrsan, curatorul Expoziției permanente „Pașii României prin socialism spre democrație”, le-a strâns în ani de căutări. Ani în care a reușit să recreeze, ca într-un puzzle, o epocă, numită Epoca de Aur. Aici se regăsesc viețile unor oameni ce au trăit acele vremuri, cu frumusețea și greutățile lor.
A recunoscut uniforma fostului soț, din câteva zeci expuse
Cu ani în urmă, într-o zi toridă de vară, Romică Bîrsan se afla în ușa muzeului, când a observat, pe stradă, o femeie ce părea că e la un pas să se prăbușească pe asfalt din cauza căldurii. I-a ieșit în cale și s-a oferit să-i dea un pahar cu apă. A poftit-o înăuntru, la răcoare, iar femeia, ce abia se mai putea ține pe picioare, a acceptat. Ce a urmat este cât se poate de emoționant.
„Ce aveți aici? – m-a întrebat. I-am spus că este vorba despre o expoziție cu obiecte din comunism. Și-a aruncat privirea de jur împrejur iar ochii i s-au blocat parcă pe o uniformă. Mi-a spus: «Aceea e uniforma soțului meu!»
Convins că femeia face o greșeală i-am explicat că nu îmi amintesc să fi cumpărat ceva de la domnia sa. Atunci, m-a trimis să deschid sacoul uniformei și să mă uit în interior. Acolo voi observa, cusute pe căptușeala unui buzunar, inițialele numelui soțului său. Așa a fost, acele inițiale erau exact acolo unde femeia îmi indicase”, a povestit, pentru GO Hunedoara, Romică Bârsan, fondatorul al Muzeului Comunismului din Hunedoara, curator al Expoziției „Pașii României prin socialism spre democrație”.
Insigne și decorații, oferite în dar
A fost o reîntâlnire surprinzătoare și emoționantă, între hunedoreanca ce plecase să achite o factură, într-o zi toridă de vară, și o filă importantă din trecutul său, omul drag din viața sa. Tot acolo, femeia a observat și o a doua uniformă a defunctului său soț, cea de gală. Mai apoi, a povestit că oferise acele uniforme unei persoane, care se pare că nu a pus prea mare preț pe lucrurile ce aparținuseră militarului hunedorean. Dar, din fericire, au ajuns în mâinile lui Romică Bîrsan, care le-a așezat la loc de cinste, alături de alte uniforme purtate, în perioada comunismului, în diferite domenii de activitate.
„După ce am povestit câteva minute, doamna m-a invitat la locuința sa pentru a-mi oferi și câteva insigne și decorații ce au aparținut soțului său, pentru a le expune în muzeu. Astfel, va fi păstrată vie amintirea acelui om”, a mai menționat Romică Bîrsan.
O întreagă încăpere este destinată exclusiv uniformelor militare, care acoperă atât perioada comunistă, cât și cea de după anii 1990, iar fiecare poartă cu ea o poveste.
Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”, este, pentru tineri, o lecție de istorie, iar pentru cei care au trăit în acele vremuri dinainte de 1990, acest loc reprezintă o întoarcere în timp.
Muzeul se află pe strada Cloșca, nr. 2, într-o zonă accesibilă pentru turiștii care sunt în drum spre sau dinspre Castelul Corvinilor.
Tarifele de intrare sunt: 20 de lei pentru adulți, 15 lei pentru copii. Grupurile de minimum 10 persoane beneficiază de tariful de 15 lei/persoană, iar cele de copii, de 10 lei/persoană.