Zeci de producători locali, artiști, fermieri, ghizi locali și de turism, artizani de suveniruri și prăjituri, meșteri locali, bucătari, brutari, proprietari de unități de cazare, cafenele în aer liber și puncte gastronomice locale au participat la prima întâlnire „Produs în Țara Hațegului”.
Au discutat despre problemele cu care se confruntă, pun la cale strategii pentru atragerea turiștilor în zonă și încearcă să păstreze gustul autentic și natura nealterată.
Evenimentul a fost primul dintr-o lungă serie, organizat sub umbrela Rewilding Romania și Țara Hațegului – Retezat Destinație de Ecoturism.
„Turismul pe care noi ni-l dorim în Țara Hațegului trebuie să fie despre experiențe care să le creeze oamenilor care ajung pe aceste meleaguri minunate amintiri plăcute, pentru toată viața. Iar produsele locale trebuie să aibă un rol central în tot acest proces.
Fiind destinație de ecoturism certificată, ne dorim ca produsele pe care turiștii le consumă să fie locale și curate, fără adaosuri.
Totodată, ne propunem mai multe întâlniri tematice pe teritoriul Țări Hațegului în cadrul cărora să discutăm despre nevoile pe care producătorii le au, dar și să gândim împreună soluții.
Iar finalitatea ne interesează pe toți, pentru că înseamnă diversificarea experienței pe care o are turistul în această zonă”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Anca Rusu, managerul Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat.
Întâlniri cu specialiști din diferite domenii
Organizatorii acestor întâlniri sunt dispuși ca la următoarele întâlniri să invite specialiști în domenii pe care antreprenorii locali le-au enumerat ca nevoi, precum: surse de finanțare, proceduri de autorizare, modalități de promovare, aspecte juridice și oportunități de colaborare.
„Ne vom întâlni ori de câte ori va fi nevoie, cel puțin o dată pe an. Așteptăm ca producătorii să vină cu propuneri pentru următoarele întâlniri, în cadrul cărora vom încerca să soluționăm anumite probleme cu care se confruntă. Totodată, îi vom sprijini și cu consultanță împreună cu specialiști din diverse instituții publice”, a mai menționat Anca Rusu.
Locația primei întâlniri a fost Pensiunea Casa Cânda, care a pregătit pentru pentru toți cei prezenți tot soiul de bunătăți cu specific local. Următoarele întâlniri vor fi organizate, prin rotație, în grădinile, atelierele de creație, cazările și punctele gastronomice locale ale membrilor comunității.