Peste 20 de rangeri de la 21 de arii protejate din țară au fost instruiți, în decurs de o săptămână, la Râușor, pentru a deveni mentori ai copiilor și tinerilor ce vor participa la viitoarele acțiuni de tip Junior Ranger. Pentru a reuși să intre cât mai bine în pielea „personajelor” pe care urmează să le îndrume chiar din vara anului următor, rangerii au fost nevoiți să joace rolul copiilor.
„Ca să fii un bun trainer pentru copii, trebuie să redescoperi copilul din tine”
Rangerii prezenți la instruire urmează să-i pună în temă pe colegii de la administrații, să discute și să planifice viitoarele tabere. Instructorii, cu vastă experiență în acțiuni de acest tip, au creat sesiuni echilibrate și interactive, în care s-au împletit informațiile teoretice cu activitățile practice în sală și pe teren.
„Ca să fii un bun trainer pentru copii și tineri, trebuie să redescoperi copilul din tine. Un plus al acestor întâlniri este faptul că oameni care aici s-au văzut prima dată, devin prieteni. La fel se întâmplă cu copiii din taberele Junior Ranger, care se despart cu greu la sfârșitul taberei, dar țin legătura peste ani. Prin astfel de tabere organizate ne dorim să-i aducem pe copii aproape de natură, să-i ajutăm să o înțeleagă și să o respecte”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alexandru Bulacu, reprezentant al Societății Române de Sălbăticie, unul dintre instructori.
„Jocurile organizate de Alexandru Bulacu ne-au făcut să redevenim copii și am trăit o experiență unică față de mentori și de colegi”, mărturisește unul dintre cursanți.
Se planifică deja întâlnirile cu copiii, de anul viitor
„Chiar eu mi-am început cariera, în 2004, într-o tabără de Junior Ranger organizată de Parcul Național Retezat. În ce privește activitățile pe care le vom organiza cu copiii anul viitor, începem deja să ne planificăm. Însă totul depinde de contextul epidemiologic și finanțările pe care le vom avea”, a precizat reprezentantul Administrației Parcului Național Retezat, Lucia Ursu, specialist în Educație Ecologică.
Proiectul a fost susținut financiar de The Thin Green Line Fundation, iar la pregătire au luat parte rangeri de la parcurile naționale și naturale din: Retezat, Piatra Craiului, Lunca Mureșului, Grădiștea Muncelului -Cioclovina, Buila -Vânturarița, Munții Maramureșului, Bucegi, Cheile Nerei-Beușnița, Călimani, Porțile de Fier, Cozia, Defileul Jiului, Domogled-Valea Cernei, Semenic-Cheile Carașului, Cheile Bicazului- Hășmaș, Putna-Vrancea, Munții Măcinului și Fundația Carpathia (Făgăraș).