Sala Cavalerilor de la Castelul Corvinilor este una dintre cele mai reprezentative încăperi ale impresionantului edificiu medieval de secol XIV. Construită de Iancu de Hunedoara, această sală era destinată servirii mesei la ocazii festive.
Dar, legendele spun că era folosită și ca sală de judecată. Interesant este că, o parte din legendă pare a fi reală.
Sala Cavalerilor de la Castelul Corvinilor, are o lungime de 26 de metri și o lățime de 10,20 metri. Aceasta este împărţită cu ajutorul unui şir de coloane octogonale, din marmură roşie.
„Nervurile în cruce sunt sprijinite pe stâlpi ale căror capiteluri prezintă steme nobiliare şi elemente florale. Pe capitelul celei de-a doua coloane se află o inscripţie, datată 1452, în limba latină cu caractere gotice: «Hic opus fe(cit) fie(ri) mag(nificu)s Joh(a)nes de Hunyad reg(ni) hu(n)g(ar)i(e) gub(e)r(n)a(t)or a(nn)o d(omini) m(illesim)o MCCCCLII » – această lucrare a făcut-o mândrul și mărețul Ioan de Hunedoara, guvernatorul regatului Ungariei, în anul Domnului 1452.
Destinaţia sălii este aceea a unui spaţiu pentru servit masa la ocazii festive, după cum sugerează corespondenţele cu mediul german. Blazoanele prezente aparţin familiilor Anjou şi Corvin”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Legenda croită în jurul trapei din Sala Cavalerilor
Există, în dreptul ferestrei din mijloc din Sala Cavalerilor, o trapă, care se spune că era mascată de un covor. Pe această trapă era așezat un jilț, pe care legenda spune că ar fi fost așezate persoanele acuzate de unele nelegiuiri. După judecată, această trapă era deschisă, iar persoana judecată cădea în gol de la o înălțime considerabilă.
Dacă cel judecat avea norocul să scape, totuși, cu viață, în urma căderii, era grațiat. Se considera că divinitatea i-a salvat viața.
Însă, atunci când judecătorii doreau ca persoana judecată să piară, dacă cel judecat avea norocul să scape cu viață în urma căderii, jos, era așteptat de un călău care ducea la bun sfârșit planul.
Detalii suplimentare despre Castelul Corvinilor și Sala Cavalerilor, și pe www.castelulcorvinilor.ro
Vă recomandăm să citiți și :