Cea mai așteptată competiție de schi din Straja, Cupa Fischer, se va derula sâmbătă, 20 februarie, pe Pârtia Platoul Soarelui. Vremea se anunță numai bună pentru practicarea sporturilor de iarnă, soare și maximum zero grade Celsius, iar stratul de zăpadă este perfect pentru o astfel de întrecere. Organizatorii au pus în joc premii consistente, în valoare totală de 20.000 de euro. Singura problemă care ar putea apărea este cea legată de locurile de cazare. Stațiunea e plină „ochi” în weekendul care vine.
Două competiții: una pentru copii, alta pentru adulți
Startul competiției, care se va derula pe durata întregii zile, se va da la ora 9:00. Vor avea loc două concursuri, unul la care vor participa copii și altul dedicat adulților. Cei mai mici dintre participanți vor avea de trecut printr-o singură manșă, cea de slalom uriaș. În acest timp, adulții vor trebui să treacă prin două etape, cea de slalom uriaș și slalom paralel.
Concurs dedicat sportivilor amatori
Anul acesta, numărul participanților a fost redus, de la 300, la 250, din cauza pandemiei. S-au înscris, însă, mult mai mulți, care au rămas pe o listă de așteptare. Astfel că, în momentul în care unul dintre participanții înscriși renunță, altul din lista suplimentară îi ia locul.
„Este un concurs destul de dificil, îndeosebi proba de schi paralel. Mai mult, la jumătatea pârtiei, sportivii au de făcut o săritură destul de dificilă, urmată de un viraj. Doar cei mai buni și experimentați sportivi reușesc să se califice în primii 32. În ce privește organizarea, este, fără îndoială, la cel mai înalt nivel. Este un concurs care se adresează celor care schiază de plăcere. Chiar am pus și o condiție la regulamentul de participare, aceea că poți să fii fost schior de performanță, dar să nu ai puncte FIS în ultimii 5 ani.”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Popoviciu, organizator – reprezentant al Fisher România.
Cei mai buni vor parcurge circa 11 kilometri pe schiuri
Sportivii vor avea de parcurs 350 de metri pe pârtie. Dar, după mai multe manșe, maximum 32, cei mai buni vor însuma peste 11 kilometri.
„Pregătirea pârtiei pentru concurs este una specială. Totul trebuie să fie făcut ca la carte pentru ca toți sportivii să poată folosi pârtia la același nivel, iar aceasta să rămână intactă. Se montează bornele de slalom la centimetru, pentru ca fiecare concurent să aibă șanse egale de câștig. În ce privește stratul de zăpadă, acesta este de peste un metru, numai zăpadă naturală, tasată”, a declarat Vali Huda, administratorul Pârtiei Platoul Soarelui și organizator al evenimentului.
Vali Huda este și fost schior de performanță.
Premii consistente pentru toți participanții
Toți participanții la această competiției sunt încă de la start câștigători. Practic, fiecare participant primește în dar, înainte de începerea competiției, un kit care include produse oferite de marile branduri de schi partenere.
„Mi-am propus să organizez cel mai tare concurs de schi de amatori din Sud-Estul Europei și cred că am reușit să fac asta, atât în ce privește organizarea, cât și ca premii. Astfel, pe lângă kit-ul de participare pe care îl primește fiecare concurent, ocupanții locului întâi vor primi o pereche de schiuri Worldcup de la Fischer, a căror valoare este de circa 1.500 de euro, bani, produse necesare pentru practicarea acestui sport, dar și ultimul model de ceas și telefon de la Huawei”, a mai menționat Alin Popoviciu
Cupa Fischer „face pui”
Potrivit reprezentantului Fisher România, Alin Popoviciu, ediții ale acestui eveniment vor fi organizate și în alte stațiuni montane din țară.
„Anul acesta organizăm și a doua ediție, la Arena Platoș, Păltiniș, în 6 martie, și o a treia ediție care va fi la Cupa monitorilor, ce se va ține la Muntele Mic, în Caraș – Severin, tot în martie. Scopul este ca acest eveniment să se desfășoare în cel puțin 4- 5 locații din România. Sportivii să câștige puncte la fiecare competiție, iar la final, câștigătorul să primească un premiu deosebit”, a conchis Popoviciu.
Cupa Fischer este cel mai mare concurs organizat în România din punct de vedere al premiilor oferite câștigătorilor. Întrecerea are ca scop promovarea stațiunii montane, precum și a schiului.
Costul participării la această competiție este de 100 de lei, iar înscrierile, precum și plata, se fac exclusiv online. Sunt și sportivi din alte țări care doresc să participe la acest concurs care, de la an la an, capătă o tot mai mare amploare. Anul trecut au fost participanți chiar și din China.