O specie rară și fermecătoare de fluture a fost observată și fotografiată, de curând, pe teritoriul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Pe numele său științific „Lycaena dispar”, dar cunoscut în popor drept fluturele roșu de mlaștină, minunata înaripată este pe cale de dispariție, motiv pentru care este protejată de lege.
Cunoscută pentru aripile sale de un portocaliu vibrant și strălucitor, împodobite cu pete negre și margini albe, acest fluture magnific își găsește habitatul ideal în zone umede și mlăștinoase, unde există o abundență de plante acvatice.
„Prezența Lycaena dispar în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina este un indicator al sănătății și biodiversității ecosistemului nostru. Această descoperire ne motivează să continuăm eforturile de conservare și protejare a habitatelor naturale, pentru a asigura un mediu propice pentru toate speciile de faună și floră”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Alin Alimpesc, directorul Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.
Unde poate fi întâlnit fluturele roșu de mlaștină
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată prin lege din anul 2000, întinzându-se pe o suprafață de 38.184 hectare. Parcul natural cuprinde, între limitele sale, șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara, respectiv Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Pestera Bolii.
De asemenea, în cadrul acestui parc se află și siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor.
Peisajul din acest parc îți taie respirația, indiferent de anotimp. Varietatea reliefului, „greutatea” istorică, diversitatea etnografică specifică așezărilor de aici, fauna și flora sunt doar câteva dintre motivele pentru care merită să bați la pas aceste locuri.
Și, cu puțin noroc, aveți ocazia să observați acest minunat fluture în habitatul său natural. Dacă decideți să porniți la drum, trebuie să știți că Via Transilvanica șerpuiește prin aceste locuri de poveste. Așadar, nu ne rămâne decât să vă urăm „Cale bună!” și spor la fotografiat!
Sursa foto: Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina