Aproape 800 de hectare de pădure cvasivirgină din județul Hunedoara, mai exact 787 hectare, vor fi introduse în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine.
Propunerea, venită din partea WWF Programul Dunăre-Carpați România, a fost avizată favorabil de Garda Forestieră Timișoara și a fost înaintată către Comisia tehnică de avizare pentru silvicultură.
„Este un proiect la care și reprezentanții Parcului Național Retezat, împreună cu membrii WWF, au conlucrat aproximativ doi ani. Ne bucurăm pentru această alegere, pe care o considerăm ca fiind realistă și echilibrată”, a declarat, pentru GO Hunedoara, reprezentantul Administrației Parcului Național Retezat, Lucia Ursu.
Suprafețele, aflate în proprietatea publică a statului, sunt localizate pe raza Ocolului Silvic Retezat (trupurile de pădure Lăpușnicul Mic, Bârnău și Izvorul Bucurei) și a Ocolului Silvic Petroșani (trupurile Silvei, Mija Mare, Mija, Jieț și Ursului).
Alte 1.805 hectare de pădure sunt în momentul de față în curs de analiză și evaluare, în cadrul procesului de identificare și introducere în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine de noi suprafețe.
Ce este pădurea virgină și cea cvasivirgină?
Potrivit specialiștilor de la Romsilva, pădurea virgină este acea pădure care s-a format și dezvoltat exclusiv sub acțiunea factorilor naturali și în care procesele ecosistemice în dinamica lor se produc fără nicio influență antropica directă sau indirectă. Pădurea cvasivirgină este pădurea virgină din trecut, care, între timp, a suferit modificări antropice observabile, nesemnificative asupra structurii, stațiunii și proceselor ecosistemice.
Zeci de mii de hectare de păduri, în Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine
Catalogul Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine a fost creat în 2016, ceea ce înseamnă că aceste păduri sunt supuse unor protecţii stricte, nefiind permise niciun fel de lucrări sau activităţi umane care să le afecteze. Până acum, au fost identificate şi trecute în Catalog aproape 7.000 de hectare de păduri virgine şi peste 22.000 de păduri cvasivirgine, iar procesul continuă.
România are 6,5 milioane hectare de pădure, din care Romsilva, companie de stat, administrează 3,14 milioane de hectare. Această suprafață reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării. Romsilva administrează şi 22 de parcuri naţionale şi naturale, care au o suprafaţă cumulată de peste 850.000 hectare. Din acest total, 245.000 hectare reprezintă zone cu protecţie strictă şi integrală, unde activităţile umane sunt restrictionate.