Pandemia de coronavirus a transformat nu doar economia, traiul oamenilor de zi cu zi, ci și viziunea asupra a tot ceea ce înseamnă turismul la nivel global și, implicit, la nivelul județului Hunedoara. Cu toate acestea, dacă și vizitatorii, dar și operatorii de turism respectă anumite reguli, de bun simț, până la urmă, dar și impuse de noile legi, lucrurile pot intra pe un făgaș normal. Natura este orfertantă și plină de farmec, însă mai trebuie ca fiecare dintre noi să își deschidă mai bine ochii și să vadă și să respecte aceste frumuseți. Natura ne va respecta, atât timp cât și oamenii vor face același lucru. Cum văd specialiștii aceste schimbări în turism și care sunt tendințele de călătorie pentru 2020, le prezentăm în următoarele rânduri.
Am discutat despre aceste aspecte cu managerul Destinaţiei ecoturistice Ţara Haţegului – Retezat, Anca Rusu:
Tendința de călătorie pentru anul 2020, post pandemie, este în favoarea țării noastre. Sau ar trebui să fie, dacă atât turiștii, cât și industria de profil vor înțelege să își ia toate măsurile de siguranță corespunzătoare pentru a ne proteja de o potențială infestare cu virusul SARS- COV-2.
Românii vor dori să-și descopere țara, favorizate fiind zonele autentice, în cazul nostru – destinațiile ecoturistice. Se așteaptă ca activitățile în aer liber (drumețiile, plimbările cu bicicleta etc.) și cazările în structuri de primire turistică de mici dimensiuni (pensiuni, cabane, camere de închiriat) sau chiar rulote și corturi să se regăsească anul acesta printre preferințele turiștilor. Se mai așteaptă ca turiștii să nu vină din zone foarte îndepărtate față de destinația aleasă, ci din județe limitrofe, de exemplu. Și să aleagă șederi mai scurte, la început de o zi sau de un weekend. Odată ce ieșim din starea de urgență, vom reîncepe timid să călătorim, urmând ca treptat, și (atenție!) respectând recomandările autorităților, să putem călători mai mult și mai în siguranță (probabil după mijlocul lunii iunie). Dacă vom rămâne în continuare cu toții prudenți și responsabili.
În perioada 1 – 5 mai, Asociația de Ecoturism din România (AER), cu sprijinul organizațiilor de management al destinațiilor ecoturistice din țară (Țara Hațegului – Retezat, Eco Maramureș, Pădurea Craiului, Țara Dornelor, Băile Tușnad și Împrejurimile, Colinele Transilvaniei, Ținutul Zimbrului, Delta Dunării și Zărnești – Piatra Craiului.) a realizat un studiu bazat pe un sondaj în rândul afacerilor de mici dimensiuni.
Numărul repondenților s-a ridicat la 119, din care pensiuni (73%), agenții de turism (12%) și ghizi de turism local sau montan (15%).
Studiul a urmărit identificarea nevoilor micilor întreprinzători din turism care reprezintă o bună parte din afacerile din zona rurală (zona asupra căreia se așteaptă o presiune mare din partea turiștilor).
Rezultatele studiului, pe scurt, sunt următoarele:
Aproape jumătate din repondenți (46%) NU au apelat la măsurile de sprijin economic oferite de către Guvern pe perioada stării de urgență.
2. Aproximativ 50% din micii întreprinzători pot relua activitatea fără nicio problemă, dar 40% sunt totuși în expectativă față de posibilitatea de contaminare a lor, a oaspeților și a comunității locale (fără existența unor norme sanitare clare venite din partea autorităților).
3. Măsurile de siguranță trebuie să fie elaborate la nivel de Guvern, dar și direct, de către micii întreprinzători în turism.
4. Două treimi din micii întreprinzători în turism speră că vor relua activitatea din iunie.
Majoritatea repondenților (39%) au de gând să reia activitatea de îndată ce va fi posibil, intuindu-se data de 15 mai (la momentul realizării acestui chestionar era cunoscut faptul că începând cu 15 mai se încheie starea de urgență, iar proprietarii de afaceri se așteptau că pot relua treptat activitatea). În orice caz, două treimi cred că vor relua activitatea din iunie, iar încă mai bine de un sfert (29%) din iulie.
5. Cea mai mare grijă a micilor întreprinzători în turism odată cu reluarea activității este reținerea publicului de a călători.
Studiul realizat de AER, precum și interpretarea acestuia se pot găsi în varianta integrală la următorul link – https://www.eco-romania.ro/noutati-blog/studiu-micile-afaceri-in-turism-dupa-starea-de-urgenta/.