Județul Hunedoara este un loc cu adevărat binecuvântat, cu o sumedenie de monumente istorice, muzee cu piese unice în lume, ce spun poveștile locului și ale oamenilor ce au făcut istorie, dar și peisaje naturale ce-ți taie răsuflarea.
An de an, turiști din întreaga țară, dar și din străinătate, călătoresc prin aceste locuri minunate. Iar mulți dintre aceștia au lăsat, pentru fiecare obiectiv vizitat, câte o recenzie pe Google.
Astfel, GO Hunedoara, în baza acestora, a realizat un top al celor mai apreciate atracții turistice din județ. Clasamentul a fost realizat ținând cont de numărul de recenzii, urmat de nota obținută de fiecare obiectiv turistic. Acolo unde recenziile au fost la egalitate, departajarea a făcut-o nota de evaluare.
În fruntea clasamentului se situează fascinantul Castel al Corvinilor, urmat de Mănăstirea Prislop, locul în care își doarme somnul de veci părintele Arsenie Boca, numit Sfântul Ardealului, iar locul trei în topul preferințelor turiștilor este ocupat de Cetatea Deva.
1. Castelul Corvinilor
În fruntea preferințelor turiștilor, cu 42.000 de recenzii, și o notă de 4,6, se clasează, conform Google, fascinantul și, în același timp, misteriosul Castel al Corvinilor.
Considerat cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei și locul unde ar fi fost întemnițat Vlad Țepeș, celebrul prinț valah, Castelul Corvinilor este situat în centrul județului Hunedoara, în orașul cu același nume.
Sute de mii de turiști îi trec, anual, pragul însă puțini știu că acest castel a fost ridicat peste prima fortificație de piatră de la Hunedoara, o cetate regală, ce datează din secolul XIV.
Povestea Castelului Corvinilor începe la 1409, când nobilul Voicu, alături de fraţii lui (Radu şi Mogoş), primesc din partea regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg, o moşie (numită în latină „possession”), care cuprindea şi cetatea regală.
Istoria acestei familii, precum și legendele, învăluie acest loc în mister și nu te lasă să pleci până nu îi cercetezi fiecare cotlon.
2. Mănăstirea Prislop
Pe locul doi, în acest top, cu 23.000 de recenzii și o notă de evaluare de 4,8, se clasează Mănăstirea Prislop, un important loc de pelerinaj ortodox și rugăciune. Acest lucru se datorează părintelui Arsenie Boca, numit și Sfântul Ardealului datorită minunilor pe care a reușit să le realizeze, atât în timpul vieții, cât și după trecerea la cele veșnice.
Așezământul de la Prislop este situat în imediata apropiere a localității Silvașu de Sus, la aproximativ 30 de kilometri distanță de orașul Hunedoara și circa zece kilometri de orașul Hațeg.
În ciuda dimensiunilor modeste, specialiștii o consideră una dintre cele mai importante biserici ortodoxe din Transilvania, dar și din întreaga țară. Anual, aici ajung zeci de mii de pelerini, atrași de liniștea și frumusețea acestui loc.
3. Cetatea Deva
Cetatea Deva, una dintre cele mai importante fortificaţii de Ev Mediu din Transilvania și una dintre atracțiile de prim rang din județul Hunedoara, ocupă locul trei în acest clasament, cu 11.000 de recenzii și o notă de evaluare 4,5.
Cu o arhitectură în spirală, caracteristică cetăților de munte, Cetatea Devei a fost construită în secolul al XIII-lea și este atestată documentar la 1269.
Urmele de locuire de pe coșul a ceea ce a fost cândva un vulcan sunt mult mai vechi. Ele datează din neolitic sau epoca bronzului, urmate de fortificații dacice, întărite de romani, după cucerirea Daciei, pentru apărarea resurselor, în condițiile în care Drumul Sării trecea chiar pe la poalele Dealului Cetății.
Amplasarea ei la înălțime a făcut-o să fie considerată de oamenii de arme ai vremii aproape invincibilă. În plus, ea oferă o panoramă strategică pe mare parte din Valea Mureșului, Valea Streiului, până departe, spre sud, în Ținutul Pădurenilor.
4. Sarmizegetusa Ulpia Traiana
Locul patru, cu 8.500 de recenzii și o notă de evaluare 4,5, se află Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost capitala Daciei romane. Una dintre cele mai spectaculoase construcții este amfiteatrul, care avea o capacitate de 5.000 de locuri. Aici aveau loc luptele cu gladiatori, dar și spectacole de dramă, mimă sau competiții sportive.
Dacă astăzi arena este înierbată, în perioada romană în acest spațiu era presărat nisip și rumeguș, care absorbeau sângele gladiatorilor răniți.
5. Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia, a doua capitală a regatului dac, după cum spun istoricii (inițial acest rol i-ar fi revenit zonei Costești Cetățuie), este cea mai mare așezare cunoscută din Dacia, și ocupă locul cinci în acest top, cu 7.400 de recenzii și nota de evaluare 4,7.
Ea face parte din complexul celor șase fortificații dacice: Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie, Costești-Blidaru, Luncani-Piatra Roșie, Bănița și Căpâlna.
Sarmizegetusa Regia găzduiește capitala regatului dac, cel mai probabil, începând din a doua jumătate a secolului I înainte de Hristos. Vreme de mai bine de 150 de ani Sarmizegetusa Regia este centrul politic, religios, militar, dar și economic al Daciei.
6. Stațiunea Straja
Stațiunea montană Straja, aflată în partea nordică a Munților Vâlcan, la 1.445 de metri altitudine, la opt kilometri distanță de Lupeni și 12 de Petroșani, a obținut 7.300 de recenzii și nota de evaluare 4,3.
Iarna, aici vă așteaptă 12 pârtii de schi de dificultăți diferite, iar fiecare dintre acestea are instalație de teleschi, în timp ce cinci dintre pârtii au și instalație de nocturnă.
Așadar, chiar și în iernile în care nu ninge suficient, iubitorii sporturilor de iarnă se pot bucura de adrenalină pe pârtii. Vara, o sumedenie de trasee pot fi abordate de aici, iar locurile sunt fermecătoare. Dacă ați ajuns la Straja trebuie să vizitați și Schitul Straja. Are o poveste fascinantă.
7. I Giardini di Zoe
I Girdini di Zoe, o grădină aristocrată unică în România, creată de un om de afaceri italian la doar câțiva kilometri de municipiul Deva, în satul Banpotoc, a are 7.000 de recenzii și o notă de evaluare 4,7, plasându-se astfel pe locul șapte în acest top.
Sute de arbori și arbuști ornamentali, așezați cu mare grijă fiecare la locul lui, fântâni arteziene, pe care poposesc păsările cerului, iar mai apoi îi încântă pe vizitatori cu trilurile lor, alei care te poartă spre Rai, culori care se îmbină într-un mod rafinat, toate acestea te determină să crezi că ai ajuns într-un basm.
Aici, poți avea parte de o plimbare în tihnă și te poți odihni la umbră pentru a da ocazia ochilor să îți încânte pe deplin sufletul. Grădina aristocrată inspiră eleganţă şi este de un bun gust desăvârşit. Vara, I Giardini di Zoe se transformă într-o oază de liniște și răcoare, iar toamna te îmbată cu pastelurile ei.
8. Arsenal Park Orăștie
Arsenal Park, un complex turistic cu tematică militară, unic din România și din sud-estul Europei, a ocupat locul opt, cu 5.000 de recenzii și nota de evaluare 4,3.
Aleile complexului sunt străjuite de 150 de exponate militare: tunuri, TAB-uri, transportoare șenilate, dispozitive antirachetă, mitraliere și tunuri antiaeriene, lansatoare de rachete, camioane militare, o ambulanță militară, o locomotivă, un avion IAR 93, un elicopter Kamov Ka 26.
Oaspeții au la dispoziție pentru explorare o suprafață de 88 de hectare si 12 kilometri de alei în mijlocul unei păduri de foioase și o mulțime de activități care să îi țină antrenați.
Adrenalina și relaxarea se completează în cel mai fericit mod la Arsenal Park. Activitățile antrenante alternează cu sesiuni odihnitoare pentru trup și minte
9. Cascada Clocota
Situată la marginea stațiunii balneare Geoagiu-Băi, Cascada Clocota, una dintre cele mai frumoase din județ, a obținut 4.500 de recenzii și nota de evaluare 4,7.
Cascada se află la o distanță de aproximativ 55 de kilometri de Deva, fiind locul unde se întâlnesc mai multe izvoare termale.
Accesul se poate face pe două căi, respectiv pe poteca ce coboară din drumul ce duce spre orașul Geoagiu sau prin stațiune, pe o străduță îngustă ce se desprinde de drumul din centrul civic al stațiunii. Cascada Clocota se formează pe râul cu același nume și, deși nu are dimensiuni mari, impresionează prin cădere și amplasament.
10. Muzeul Aurului Brad
Pe locul zece în acest top se află Muzeul Aurului Brad, cu 3.600 de recenzii și nota de evaluare 4,6.
Fondat în urmă cu 100 de ani, acest muzeu aparține de MINVEST Deva și deține mai bine de 2.000 de exponate de pe toate continentele lumii. Poate cele mai importante piese, însă, sunt cele din aur nativ, provenite din Munții Metaliferi.
Veți găsi, în Muzeul Aurului din Brad, unic prin bogăția exponatelor sale, aur în toate formele posibile: lamele, filament, dendrite, granule, aur fin dispersat, liber, dar și în combinație (concrescent) cu alte minerale.
De asemenea, veți putea admira, aici, unele dintre cele mai rare combinații chimice naturale ale aurului cu telurul, silvanitul și nagyagytul.
11. Arboretumul Simeria
Cele 3.400 de recenzii și o notă de evaluare 4,6, situează Arboretumul Simeria pe locul 11 în acest clasament.
Parcul Dendrologic Simeria sau Arboretumul Simeria a început să prindă contur pe malul Mureșului în urmă cu aproximativ 300 de ani. Astăzi acesta este un monument național în arta parcurilor. Parcul este recunoscut drept cea mai veche și mai valoroasă colecție de arbori și plante lemnoase autohtone și exotice.
Prima amenajare făcută aici a fost în stil englezesc, romantic. Cel mai vechi document care atestă existența Parcului Dendrologic Simeria este din 1763. Documentul amintește de o alee cu castani, următorul arbore introdus aici fiind salcâmul.
12. Rezervația de zimbri Hațeg
Cu 3.300 de recenzii și nota de evaluare 4,3, Rezervația de zimbri Hațeg se clasează pe locul 12.
Rezervația Hațeg-Slivuț este o subunitate a Direcției Silvice Hunedoara, care se mândrește cu faptul de a fi primul loc din România, unde zimbrul european a reapărut.
Acest lucru s-a întâmplat în 12 noiembrie 1958, atunci când o pereche de zimbri a fost adusă din Polonia. Atunci a fost demarată acțiunea de refacere a acestui fond faunistic prețios al pădurilor din Munții Carpați, munți ce adăposteau odinioară numeroase turme de zimbri.
De-a lungul anilor, aici s-au născut peste 50 de zimbri, numele tuturor începând cu RO, de la România.
13. Aquapark Arsenal Orăștie
Cu același număr de recenzii ca și Rezervația de zimbri Hațeg, dar cu o notă de evaluare mai mică, de 4,2, clasează Aquapark Arsenal Orăștie pe locul 13.
AquaPark Arsenal este o oază de relaxare și joacă în cadrul celui mai mare parc de distracții din țară – Arsenal Park.
Cu 3 zone de destindere specifice, AquaPark Arsenal provoacă la răsfăț al trupului și confort al spiritului. Bazine, tobogane, saune, terase, baruri – toate acestea sunt facilități întâlnite aici, realizate în scopul respectării intimității și dorinței de distracție.
14. Termele romane Geoagiu Băi
Pe locul 14 se situează Termele romane din Geoagiu Băi, cu 3.200 de recenzii și nota de evaluare 4,3. Acestea au și astăzi aproape aceeași formă ca și în antichitate, fiind săpate în „dâmbul romanilor”, un promontoriu circular cu diametrul de aproximativ 100 de metri, situat chiar în inima stațiunii.
Astăzi, din anticul complex termal, odată ajunși la stațiunea Geoagiu Băi, puteți vedea vechile terme (bazinul cu apă care nu îngheață nici iarna), tunelul (săpat în anii ’80) și banchetele laterale, precum și rețeaua de canale care furniza apa.
Termele romane de la Geoagiu Băi, pot fi vizitate non-stop, accesul fiind deschis publicului în permanență.
15. Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”
Relativ nou pe harta turistică a Hunedoarei, Muzeul Trenulețelor „Valentin Banciu”, ocupă locul 15 în acest top, cu 3.100 de recenzii și o notă de evaluare 4,9.
Muzeul trenulețelor „Valentin Banciu” este un muzeu unic, datorită dioramei cu peisaj montan, ce conține o mică parte din colecția impresionantă de miniaturi a fostului pilot hunedorean de raliuri, Valentin Banciu, câștigător al mai multor trofee automobilistice.
Odată intrat, te întâmpină o lume magică, a miniaturilor. Colecția cuprinde doar 10 la sută din cele 18.000 de piese ce aparțin diferitelor epici, colecționate, în decurs de aproape jumătate de veac, de pilotul de raliuri hunedorean.
16. Peștera Bolii
Peștera Bolii, printre puţinele din ţară care poate fi parcursă, și datorită pârâului care o străbate, de la un capăt la altul, ocupă locul 16, cu 2.900 de recenzii și o notă de evaluare 4,7.
Deși e străbătură de pârâul Jupâneasa, peștera are o acustică extraordinară, așa că aici pot fi susținute concerte: de la corale, până la concerte rock!
Potrivit cercetătorilor, Peştera Bolii a oferit adăpost inclusiv pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi la Appullum şi Potaissa, unde erau cantonate legiunile a XIII-a Gemina şi legiunea a V-a Macedonica.
17. Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina
Un alt loc care i-a fermecat pe turiști este Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Ciclovina. Astfel, cu 2.600 de recenzii și o notă de evaluare 4,7, acest parc se clasează pe locul 17.
Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina este o arie protejată prin lege din anul 2000, întinzându-se pe o suprafață de 38.184 hectare.
Parcul natural cuprinde, între limitele sale, șase din cele mai spectaculoase rezervații naturale ale județului Hunedoara, respectiv Complexul carstic Ponorici-Cioclovina, Peștera Tecuri, Peștera Șura Mare, Cheile Crivadiei, Locul fosilifer Ohaba-Ponor, Peștera Bolii.
De asemenea, în cadrul acestui parc se află și siturile arheologice aflate în Patrimoniul UNESCO de la Sarmizegetusa Regia, Costești, Blidaru, Luncani-Piatra Roșie și așezările etnografice autentice din Platforma Luncanilor. Începând din anul 2004, Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina are administrație proprie.
În parc sunt sute de peșteri, avene, galerii, câteva chei și canioane, ponoare, cascade și platouri montane. Tot aici se regăsește cea mai mare populație de hibernare a liliacului mic cu potcoavă, din România, și cea mai mare colonie de hibernare a liliacului pitic, din Europa, cu peste 43.000 de exemplare.
18. Aqualand Deva
Cu 2.600 de recenzii și o notă de evaluare 4,2, Aqualand Deva se situează pe locul 18. Acest complex acvatic este destinația ideală indiferent de anotimp, deoarece este în totalitate acoperit. Unitatea de agrement dispune, pe toată durata programului de funcţionare, de asistente medicale și salvamari calificaţi pentru confortul şi siguranţa maxima a vizitatorilor.
În incinta complexului există șapte bazine, iar temperatura ambientală este de 35 de grade Celsius. Podeaua este încălzită, în timp ce temperatura apei este de la 32, până la 35 de grade Celsius.
Fie că dorești să faci recuperare fizică, ori numai să te relaxezi, la Aqualand Deva ai parte de tot confortul.
19. Cheile Băniței
Tot mai vizitate de turiști, în ultimii ani, sunt Cheile Băniței, care au obținut 2.100 de recenzii și o notă de evaluare 4,8.
Cheile Băniței (rezervație naturală) se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și sunt situate în apropierea Peșterii Bolii, fiind săpate de râul Bănița în același masiv calcaros. Sunt deosebit de spectaculoase, oferind un peisaj rar întâlnit.
Turiștilor, care ajung în aceste chei, le este recomandat un echipament adecvat, chiar dacă traseul este unul de dificultate mică.
În timpul verii, apa nu este foarte adâncă, ajungând în cele mai multe locuri până la glezne, doar în câteva părți ajunge până la genunchi, astfel că poate fi parcurs acest traseu fără probleme.
20. Muzeul Comunismului din Hunedoara
Cu 2.000 de recenzii și o notă de evaluare 5, Muzeul comunismului din Hunedoara sau, mai exact, Expoziția permanentă „Pașii României prin socialism spre democrație”, este locul în care nostalgia și curiozitatea se împletesc perfect.
În cele cinci încăperi ale clădirii, miile de exponate prind parcă viață, îndeosebi datorită poveștilor pe care fiecare le are.
De la jucării, insigne, uniforme școlare și militare, la mobilier și obiecte ce se regăseau în aproape toate casele românilor, televizorul cu peștele din sticlă deasupra, o mașină de cusut fabricată în România, dar și numeroase obiecte din sfera industrială, inscripții, pancarte, avertizări vechi, toate sunt originale și redau viața așa cum era ea în acea perioadă numită Epoca de Aur.
Ultimii în clasament, dar nu cei din urmă
Mai sunt multe locuri frumoase, demne de vizitat în județul Hunedoara, iar lista poate continua, în ordinea recenziilor Google, cu Biserica din Densuș, Ștrandul Băile Daco- Romane din Geoagiu Băi, Pietonala Corvin, Stațiunea montană Parâng, Cetatea Mălăiești Grădina Zoologică Hunedoara, Ștrandul Corvina din Hunedoara, Dinosaur World Transylvania, Parcul Național Retezat, Cascada Lolaia, Geoparcul Dinozaurilor Hațeg, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Complexul Recreativ Berryland și Stațiunea Vața Băi.
Și, totuși, chiar dacă nu sunt primii în acest top, Complexul Recreativ Berryland, cu fructele lor de pădure delicioase și spațiul de recreere impresionant, Parcul Național Retezat, fermecătorul tărâm cu ochi albaștri, ori Stațiunea Vața Băi, nou relansată, sau Dinosaur World Transylvania, un impresionant parc de distracție și aventură, vin puternic din urmă. Sunt investiții la început de drum, cu un potențial imens de dezvoltare, care aduc valoare turismului din județ, și nu numai.
Astfel, este cât se poate de evident faptul că numărul de recenzii vor crește în scurt timp, ceea ce înseamnă că acest și clasamentul va suferi unele modificări interesante până anul viitor.
Totodată, mai trebuie să precizăm că ne-am confruntat și cu situații inedite la întocmirea acestui clasament. Sunt anumite obiective turistice care nu au o pagină de prezentare pe Google și, astfel, nu au recenzii, deci nu apar în acest clasament. Este cazul Stațiunii balneoclimaterice Geoagiu Băi care sigur, în baza volumului de turiști, s-ar putea clasa pe unul din primele cinci locuri.