Zeci de iubitori ai muntelui, din mai multe județe, s-au reunit la Râușor, în Masivul Retezat, de unde au pornit înspre vârfurile Retezat și Peleaga pentru a reface marcajele și pentru a degaja potecile de vegetație. Aceștia au fost sprijiniți în demersul lor și de către salvamontiști și rangeri ai Parcului Național Retezat.
Urmează o nouă acțiune, în iulie, în Masivul Godeanu, iar membri Serviciului de Voluntariat Montan îi așteaptă cu brațele deschise pe toți cei ce doresc să li se alăture.
Trasee „toaletate” pentru turiști și salvatori montani
Acțiunea derulată în urmă cu câteva zile a avut ca scop degajarea potecilor de vegetație ori lemne doborâte de vânt, precum și refacerea marcajelor, pentru ca turiștii să poată accede în siguranță pe traseele din Masivul Retezat. De asemenea, salvatorii montani vor avea cale liberă pentru a transporta, eventuale victime ale unor accidente produse pe munte. Nu mai puțin de 38 de iubitori ai muntelui, din Hunedoara, Alba, Arad, Cluj, Mureș Timiș și București, au pornit pe aceste cărări pentru a le „toaleta”.
„În demersul nostru am fost sprijiniți de salvamontiști și rangeri ai Parcului Național Retezat. Salvamontiștii au fost nevoiți să degajeze de doborâturi și vegetație poteca înspre Vârful Pecuiu, în timp ce noi am continuat drumul pe marcajul «Triunghi Roșu», înspre Vârful Retezat, degajând poteca de vegetație. Ajunși în golul alpin, ne-am împărțit în patru echipe și am refăcut cu vopsea marcajele. Mai apoi, am schimbat placa de pe Vârful Retezat care devenise aproape ilizibilă din cauză că au fost lipite o multitudine de stickere de către cei care au ajuns pe vârful muntelui.
Am mai avut o echipă care a pornit înspre Vârful Peleaga, care la rândul său a schimbat indicatorul cu numele vârfului din aceleași motive”, a declarat, pentru GO Hunedoara, președintele Serviciului de Voluntariat Montan.
Recomandările voluntarilor montani
Zeci de kilograme de vopsea, efort și multă determinare. Acestea sunt cele trei ingrediente cu care pornesc la drum voluntarii montani. O fac din dragoste pentru munte și pentru cei care bat la pas aceste cărări.
„Știm că turiștii apreciază munca noastră, însă sunt și cei care, cu sprayuri colorate, vopsesc stâlpii și mâzgălesc marcajele. Acestora le recomandăm doar să respecte munca celor care depun un efort considerabil pentru a întreține aceste trasee pentru ca ei să le poată parcurge în siguranță. Tuturor, le dorim să se bucure de vreme bună”, a mai menționat președintele Serviciului de Voluntariat Montan care nu a dorit să-și dezvăluie numele. Spune că voluntarii montani nu au nume. Ei sunt un tot unitar și niciunul nu este mai important decât celălalt.
O nouă acțiune, în iulie, în Masivul Godeanu
Luna viitoare, în 20 – 21 iulie, va avea loc o nouă acțiune în Masivul Godeanu, alături de Salvamont și reprezentanții Administrației Parcului Național Retezat. Urmează ca voluntarii să schimbe un stâlp și un indicator de pe Vârful Gugu și vor vopsi marcajul „cruce roșie” până pe Șaua Mâțului.
Dacă doriți să vă alăturați acestor oameni minunați, căutați-i pe Facebook: Serviciul de Voluntariat Montan, sau la numărul de telefon: 0726 344 344.