Un traseu turistic inedit, pentru copii și persoanele cu dizabilități atât motorii, cât și deficiențe de auz și văz, s-a deschis de curând la poalele Retezatului, în curtea Centrului de vizitare Nucșoara – Parcul Național Retezat, din comuna Sălașu de Sus. Acest traseu măsoară 36 de metri și pe tot parcursul său a fost montată rampă de lemn cu balustradă.
De asemenea, din loc în loc, au fost amenajate casete în care se află mulaje cu urme de animale care trăiesc în Parcul Național Retezat, în mărime naturală, însoțite de explicații privind specia reprezentată. Traseul a fost gândit în așa fel încât să permită parcurgerea lui și cu scaunul cu rotile, iar ghidajele (balustrade, praguri și „indicatoare” pentru nevăzători) să fie ușor de urmărit.
Acces facil, cu autoturismele, spre traseu
Din și înspre locul în care a fost amenajat acest traseu există acces facil cu autoturismele. De asemenea, zona este una „relaxată” în ce privește circulația pe drumul județean care face accesul către poarta de nord-est a Retezatului.
„Natura își dezvăluie cu greu frumusețea tuturor oamenilor, iar pentru anumite persoane, și ne referim aici în special la persoanele cu dizabilități, ea este extrem de greu accesibilă, cu atât mai mult când vine vorba despre Parcul Național Retezat, al cărui relief face din vizitarea lui o provocare.
Astfel, am dorit organizarea unor «trasee tematice» care să permită, tuturor tipurilor de vizitatori, contactul cu natura, prin intermediul tuturor simțurilor, astfel încât dizabilitatea să nu mai constituie un impediment”, a declarat, pentru GO Hunedoara, managerul Asociației de Turism Retezat – unitatea de management a Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, Anca Rusu.
Gândit totul, până la cel mai mic detaliu
Cei care au conceput acest traseu au realizat o infrastructură senzorială desăvârșită. Astfel că, pe întreaga distanță pe care se desfășoară traseul poate fi atinsă vegetația, frunzele, solul, conurile de conifer, dar și urmele de animale, care sunt așezate la înălțimea care să permită vizualizarea lor și de la nivelul scaunului cu rotile. De asemenea, casetele cu urme de animale (vidră, dihor, șacal, pisică sălbatică, misterț, lup, urs, capră neagră) au fost montate pe traseu în funcție de altitudinea la care se găsesc acestea în mediul lor natural.
Acest traseu a fost realizat de Asociația de Turism Retezat – unitatea de management a Destinației Ecoturistice Țara Hațegului – Retezat, în parteneriat cu Societatea Română de Sălbăticie și Administrația Parcului Național Retezat, în cadrul proiectului „Descoperă Destinația Ecoturistică Țara Hațegului – Retezat!”, finanțat de Romanian – American Foundation și Fundația pentru Parteneriat.