Lucrările la Via Transilvanica vor fi demarate în primăvara anului viitor și se preconizează a fi încheiate în data de 2 iulie 2022. De curând, au fost revizuite traseele, iar o parte din acestea au suferit mici modificări. Traseul Via Transilvaniaca a fost parcurs la pas și de către Christine Thürmer, o adevărată legendă a mersului pe jos, la nivel mondial, care, până în prezent, a făcut 54.000 de kilometri pe jos, 30.000 de kilometri cu bicicleta și 6.500 de kilometri cu barca.
„Am avut multă treabă în Caraș-Severin, iar acum am reluat munca în Hunedoara, exact de unde am lăsat-o. Ne-am dus să validăm traseul și am făcut câteva mici modificări, foarte importante de altfel. Am constat că erau două bucle, una la Costești – Blidaru și una la Sălașu ce trecea pe la frumosul castel de la Săcel, care însă nu se justificau într-o magistrală. Deși au fost excluse, obiectivele turistice vor putea fi vizitate de turiștii care au posibilitatea să se abată de la traseu”, a declarat, pentru GO Hunedoara, președintele Tășuleasa Social, Alin Ușeriu.
Ce modificări au fost făcute pe traseul ce străbate județul
„Drumul care unește” intră în județ pe la est, prin Romoșel și trece prin Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia. Inițial, traseul făcea o primă buclă și cobora din capitala regatului dac către cetățile Costești și Blidaru, pentru ca apoi să revină în satul Târsa. Era un ocol de câțiva zeci de kilometri care, în acest gen de traseu, nu se justifică.
Cea de-a doua buclă pornea de la Mălăiești, situat la poalele Retezatului, cobora pe traseul Sălașu de Sus – Sălașu de Jos – Bărăști – Săcel – Sânpetru – Sibișel – Ohaba Sibișel și se reîntorcea la Nucșoara, nu departe la Mălăiești. Și această buclă a fost eliminată, traseul urmând să se desfășoare de la Mălăiești – Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Ulpia Traiana Sarmizegetusa și până la Poarta de Fier a Transilvaniei.
Astfel, nou traseu al „Drumului care unește” prin județul Hunedoara va fi: Romoșel – Cucuiș – Măgureni – Sarmizegetusa Regia –Târsa – Poiana Omului – Fundătura Ponorului – Federi – Ohaba Ponor – Ponor – Râu Bărbat – Râu Mic – Coroiești – Peștera – Mălăiești –Nucșoara – Suseni (Colț) – Râu de Mori – Brazi – Clopotiva – Hobița Grădiște – Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Poarta de Fier a Transilvaniei. Aceste localități aparțin comunelor Romos, Beriu, Orăștioara de Sus, Boșorod, Pui, Sălașu de Sus, Râu de Mori, Sarmizegetusa.
„Hunedoara și Alba reprezintă pentru mine «pietrele coroanei»”
„În 2018, când am pornit acest proiect s-au împlinit o sută de ani de la reîntregirea țării, cum spunea Regele Ferdinand, iar în 2022, vor fi o sută de ani de la încoronarea acestuia. La o sută de ani, noi vom încorona acest proiect cu cele două județe: Hunedoara și Alba. Acestea sunt pentru mine foarte speciale și reprezintă de fapt pietrele coroanei. Și sculpturile de pe bornele pregătite pentru Hunedoara sunt deosebite și au fost finalizate acum o săptămână. Acestea sunt mult mai complexe și mai expresive decât cele realizate la începutul proiectului”, precizează Alin Ușeriu.
2 iulie, final de proiect în Hunedoara
Reprezentantul Tășuleasa Social a mai menționat că, odată cu venirea primăverii, vor fi demarate lucrările pe bucata de Via Transilvanica ce traversează județul Hunedoara. Vor fi montate cele 150 de borne, din kilometru în kilometru, vor fi realizate marcaje, iar toate acestea cu sprijinul voluntarilor.
„Când se duce zăpada, în primăvară, vom fi în teren pentru a monta bornele, a realiza marcajele și a face tot ceea ce este necesar pentru a finaliza traseul. Pentru asta avem mare nevoie de ajutorul oamenilor din zonă, al voluntarilor. Preconizez că primele borne vor ajunge în județ spre finele lunii mai, iar în 2 iulie vom avea finalul poveștii. Așadar, cu învățători, cu popi, cu lăutari, vom inaugura drumul care unește și în Hunedoara”, a mai menționat Alin Ușeriu.
Acesta a mai menționat că finalul proiectului, dar și certificatul de naștere al Via Transilvanica, urmează să fie datat cu 30 iulie 2022, atunci când se va finaliza și traseul din județul Alba. Din acel moment, întreaga Românie va putea fi străbătută la pas, călare, ori cu bicicleta, de la Putna lui Ștefan până la Dunărea ce separă Balcanii de Carpați.
Îți recomandăm și : Un nou tip de turism ia naștere în județ, din septembrie, prin Via Transilvanica | GO Hunedoara