Parcul Cetate din Deva va fi, și în acest an, în perioada 25 – 27 august, gazda unui eveniment de excepție, devenit deja tradiție: Deva Jazz Fest.
Vor fi trei zile în care, pe scena de la poalele cetății vor urca artiști de talie modială, unul dintre aceștia, Phillip Lassiter, muzician de jazz american cu 11 premi Grammy Awards.
Veți putea participa, în fiecare zi, începând cu ora 11:00, la concerte matinale, workshop-uri, demontrații de robotică, lego, vernisaje de artă vizuală, sculptură în lemn și ceramică, lansare de carte și incursiuni în istoria jazz-ului.
De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artistică, iubitorii genului au ocazia să se bucure de libertatea creatoare a unor artiști desăvârșiți. Diversitatea stilurilor este asigurată și în acest an, fiecare grup propunând un program complex, unde instrumentele specifice muzicii de jazz slujesc admirabil talentul și profesionalismul muzicienilor invitați.
„Avem în acest an o ediție de excepție, prin participarea lui Philip Lassiter, muzician de jazz american care a primit 11 Grammy Awards. El a orchestrat partituri muzicale pentru Prince, Ariana Grande, Kirk Franklin, Mariah Carey, Juan Luis Guerra, Jill Scott, Metropole Orch, Roberta Flack, Cece Winans & mulți alții, și aduce la Deva, jazz de nivel mondial. Artiști din SUA, Finlanda, Italia, Elveția, Serbia și România vor evolua pe scena Deva Jazz Fest, pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, care menține Deva pe harta orașelor culturale unde muzicienii aduc spiritul liber al creativității artistice”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Cristian Fodor, directorul Centrulul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, organizator al evenimentului.
Cine cântă pe scena de la Deva?
Nume cunoscute și recunoscute la nivel mondial asigură lineup-ul ediției: Philip Lassiter (SUA), Matteo Mancuso Trio (IT) ), Ina Forsman (FI), Jeb Patton Trio (SUA), Anet (IT), Ikarus (CH), Catton Pickers (SRB), David Luca Qartet (RO), și Steel Blues (RO).
După succesul de anul trecut, electro swing-ul este prezent și în această ediție, contribuind la dinamica evenimentului.
În fiecare dimineață, de la ora 11:00, vor avea loc, în filigoria din Parcul Cetății, și concerte matinale susținute de talentați muzicieni de jazz locali. Participă grupul Deva Jazz 2023, Zoltan Turi și Luca Stan și Old Band Deva.
Workshop-uri și expoziții de pictură și sculptură
Evenimentul nu se limitează doar la concertele susținute pe scenă de către grupurile invitate, ci este condimentat cu workshop-uri și ateliere muzicale pentru copii, susținute de artiști și moderatori. În cadrul acestora, curioșii pot lua contact pentru prima dată cu instrumente precum: tobe, percuții, claviaturi sau chitară.
Publicul va avea parte de vernisaje cu lucrări ale artiștilor vizuali într-o expoziție colectivă ,,Artiști americani contemporani” (Colecția Ovidiu Todea), curator fiind John Pîrva.
Paleta artistică este generoasă în această ediție, fiind completată cu o expoziție de scuptură în lemn și ceramică „ISPITE”, lucrări realizate de sculptorul Cristian Ianza.
Lansare de carte, roboți și lego
Și în acest an, peisajul muzical din România a fost completat de apariția cărții ,,Interviuri rock” vol. 5 scrisa de Radu Lupașcu, redactor șef al revistei online ,,Arta sunetelor”. Cartea va fi lansată în cadrul evenimentului în prezența autorului.
Pentru prima oară în cadrul evenimentului vor fi prezenți elevi de la Colegiul Național ,,Decebal” din Deva, care vor face demonstrații spectaculoase de lego și robotică, activități în care aceștia excelează.
Nelipsite vor fi incursiunile în istoria acestui gen muzical și, ca la fiecare ediție, devenii vor avea parte de autobuzul cu jazz, unde tineri jazz-mani vor promova, prin cântec, festivalul.
Diversitatea stilistică, valoarea muzicienilor și varietatea programului sunt câteva argumente care vă pot convinge că la final de august, nu trebuie să lipsiți de la Deva Jazz Fest.