Turnul Neboisa, care avea rolul de a apăra latura vestică a Castelului Corvinilor, este în plin proces de curățare. O echipă formată din șase alpiniști lucrează la acest amplu proces, iar conducerea Muzeului Castelul Corvinilor speră ca lucrările să se finalizeze în maximum două săptămâni.
Lucrarea face din cadrul proiectului de restaurare finanțat din fonduri europene, în valoare totală de 21.884.908,73 lei, ce vizează Castelul Corvinilor.
„Este vorba despre un amplu proces de curățare a pulberilor industriale, care s-au depus de-a lungul anilor. Procedeul de curățare este relativ simplu. Se pulverizează, pe parcursul nopții, apă asupra zidurilor, iar a doua zi, cu jet de apă sub presiune, sunt îndepărtate aceste pulberi industriale.
Aceste lucrări sunt derulate de o echipă formată din șase alpiniști. Sper ca, în maximum două săptămâni, să reușim să finalizăm această acțiune. Până acum, s-a curățat fațada castelului, începând de la Turnul Nou de poartă, palatul făcut de Iancu de Hunedoara, din care face parte și Sala Dietei, Galeria suspendată ce face legătura cu Turnul Neboisa și, acum, a venit rândul turnului.
Până în momentul de față, s-a curățat aproximativ 40 la sută din castel și sperăm ca, în această toamnă, până la venirea înghețului, să finalizăm și restul”, a declarat, pentru GO HUNEDOARA, directorul Castelului Corvinilor, Sorin Tincu.
Construit de mercenarii sârbi, aflați în slujba lui Iancu de Hunedoara
Numele turnului vine din limba sârbă și înseamnă „nu te teme”, fiind denumit astfel de mercenarii sârbi, aflați în slujba lui Iancu de Hunedoara.
Având rolul de a apăra latura vestică a Castelului Corvinilor, turnul propriu-zis, înalt de 15 metri, este alcătuit din cinci niveluri de apărare, prevăzute cu deschideri pentru arme de foc.
Legătura cu castelul este asigurată prin intermediul unei galerii suspendate, lungă de peste 33 m și lată de 2,4 metri, galerie ce se sprijină pe nouă stâlpi masivi, realizați din calcar dolomitic și plasați la o distanță de patru metri unul de celălalt. Înaltă de 15 metri, galeria păstrează în capătul dinspre castel podul mobil ce putea fi ridicat în ambele direcții, în funcție de necesități.