Turnul Nou de poartă al Castelului Corvinilor a fost redat circuitului de vizitare, după ce, în ultimul an, a trecut printr-un amplu proces de restaurare.
Accesul se face prin scara spirală, unde pentru siguranța vizitatorilor, a fost montată o balustradă din fier forjat, iar sistemul de iluminare a fost reabilitat. Odată ajunși în încăperea de la etajul turnului, vizitatorii vor putea viziona o expoziție cu artefacte medievale și moderne, din colecțiile Muzeului Castelul Corvinilor. De aici, vor putea ieși pe galeria de lemn pentru a admira atât castelul, cât și municipiul Hunedoara
Ce părți ale castelului rămân deocamdată închise
„Mai sunt câteva părți ale castelului care, deocamdată, nu pot fi vizitate, din cauza lucrărilor de restaurare derulate. Este vorba despre Turnul Neboisa și Galeria Suspendată, unde lucrările sunt aproape de final, iar în cursul acestei primăveri sperăm să fie redate circuitului de vizitare. De asemenea, sunt închise Turnul Alb și Turnul Vechi de poartă. În paralel, am procedat și la lucrări de reamenajare a paletelor castelului și de adaptare la necesitățile actuale de vizitare”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.
Restaurarea Turnului Nou de poartă face parte din proiectului „Restaurarea și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural Castelul Corvinilor – Municipiul Hunedoara, Județul Hunedoara”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, cu o valoare totală de aproximativ 5 milioane de euro, fiind implementat de Primăria municipiului Hunedoara.
Turnul nou de poartă este o construcție cu parter înalt, cu trei niveluri prevăzute cu deschideri pentru arme de foc. Actualmente, pe la baza acestuia se face accesul în castel, pe podul care în trecut era ridicat cu ajutorul unui sistem de pârghii. Turnul era prevăzut cu o cameră de gardă a garnizoanei şi tot aici se afla închisoarea.
Sursa foto: Primăria Municipiului Hunedoara
Vă recomandăm și:
Castelul Corvinilor, „ținta” unor noi proiecte cu finanțare europeană | GO Hunedoara
Muzeul Casa Breslelor hunedorene | GO Hunedoara
Castelul Corvinilor din Hunedoara | GO Hunedoara
Misterioasele descoperiri de la Castelul Corvinilor | GO Hunedoara