Istoria poate fi spusă oriunde, inclusiv la mall, spun reprezentanții Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. În pragul sărbătorilor pascale, reprezentanții muzeului au decis să aducă în atenția publicului familia tradițională din Țara Zarandului, precum și bucatele de pe mesele oamenilor din această zonă. Astfel, au organizat o mini-expoziție la Shopping City Deva, din dorința de a aduce în sufletul privitorului acel moment deosebit din viața familiei creștine, pe care îl reprezintă Sărbătorile de Paște.
„Promovăm familia și totodată masa tradițională din perioada sărbătorilor pascale. Ca loc am ales minunata Țară a Zarandului, iar ca simbol, oul împistrit. Dacă vă place ceea ce vedeți, vă așteptăm la Muzeul de Istorie Locală și Etnografie Brad, unde povestea tradițiilor continuă, unde viața celor de dinainte este reconstituită cu cele mai frumoase elemente. Iar dacă aveți dorința de a afla și mai multe despre cultura și istoria județului Hunedoara și nu numai, vă așteptăm cu drag la Magna Curia, sediul din Deva al Muzeului Civilizației Dacice și Romane. Multe sunt de văzut!”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, conservator la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Standul, admirat până în a doua zi de Paști
Standul cu elemente ce provin de la muzeul din Brad, va putea fi admirat de trecători până în a doua zi de Paști, în data de 3 mai. Ouăle așezate în coșurile de acolo au fost realizate de chiar de către una dintre angajatele Muzeului din Brad, muzeograf-etnolog Monica Dușan, și fiica sa, Silvia Dușan, profesor de desen și artist plastic, specializată pe ilustrație de carte.
„Ne-am fi dorit să realizăm un atelier pentru împistrirea ouălor, însă, din cauza pandemiei, acest lucru este imposibil”, a mai menționat Roxana Stăncescu.
Cum se împistrește un ou?
Pentru împistrirea (încondeierea) ouălor este nevoie de aptitudini minime pentru desen, precum și de foarte multă răbdare și timp. Astfel, odată cu acestea, mai sunt necesare: o sursă de căldură (plită), ceară, un recipient pentru topirea cerii, vopsele, un instrumentul numit pișiță, condei etc. și ouă.
„Pișița se confecționează dintr-o bucățică de lemn în care se introduce un tubuleț metalic de 1,5 centimetri. Cu ajutorul acestui instrument, înmuiat periodic în ceara fierbinte, se schițează pe ou desenul dorit. După trasarea desenului, se scufundă oul în vopseaua de culoare galbenă. După ce s-a uscat, se acoperă cu ceară părțile din desen ce se doresc a rămâne galbene, iar apoi se introduce oul în vopsea roșie sau de altă culoare. La final, oul se încălzește la o sursă de căldură și cu un șervețel se șterg toate straturile de ceară, iar oul împistrit este gata”, explică muzeograf – etnolog Monica Dușan.