Un nou punct a fost marcat pe harta turistică a județului Hunedoara – Muzeul Satului Momârlănesc de pe Jieț – Petrila. Zeci de case, construite din lemn și piatră, o biserică, anexe și chiar stâne și scăldători pentru ovine au fost perfect reproduse și așteaptă să fie admirate de toți cei pe care pașii-i îi poartă prin acest ținut de poveste, Ținutul Momârlanilor.
În perioada următoare, autoritățile locale doresc să mobileze aceste construcții, motiv pentru care îi invită pe oamenii din zonă să doneze lucruri pe care le-au moștenit din casele și gospodăriile bunicilor, pentru ca acest loc să prindă cu adevărat viață.
Ce poți admira în cadrul muzeului
Expoziția include reconstituiri fidele ale caselor de altădată, care reflectă arhitectura și modul de viață al oamenilor din Valea Jiului. Vizitatorii pot descoperi obiecte de uz casnic, unelte agricole și țesături tradiționale, toate ilustrând obiceiurile locale, meșteșugurile și tradițiile de muncă din comunitățile rurale.
În cadrul muzeului sunt expuse peste 20 de construcții ce reprezintă trei subzone specifice: vatra satului, cu biserică, școală și gospodării tradiționale, sălașele și fânețele și subzona alpină, cu stână, colibă și strungă.
„Acest muzeu al satului este un ansamblu format din 26 de construcții, atât case specifice zonei momârlanilor din Valea Jiului, precum și colibele de la munte, stânele, grajdurile, anexe gospodărești, scalda oilor, beciul din pământ, care era folosit pentru depozitarea alimentelor pe timp de iarnă, o cotroană construită din piatră, utilizată vara, ca adăpost, în munte.
Acest ansamblu a fost realizat de o firmă din Baia Mare, iar finanțarea am obținut-o din fonduri europene prin ADR Vest”, a declarat, pentru GO Hunedoara, primarul orașului Petrila, Vasile Jurca.
Pun mână de la mână pentru a însufleți muzeul
Pentru ca viața momârlanilor să fie redată cât mai fidel, casele au nevoie de obiectele specifice, dar și de mobilier, țesături, unelte și tot soiul de acareturi pe care oamenii le au pe lângă casă. În acest sens, primarul a apelat la sprijinul localnicilor.
„În perioada următoare ne dorim să mobilăm și utilăm toate locuințele care fac parte din acest muzeu. Pentru a reuși, am cerut sprijinul comunității și deja am primit foarte multe acareturi și unelte pe care le vom așeza la loc de cinste. În viitor ne dorim să facem acest loc interactiv și, alături de producătorii locali care realizează o sumedenie de preparate specifice locului, vor avea loc și târguri, expoziții și alte evenimente specifice zonei noastre”, a mai menționat primarul orașului Petrila.
Acces și localizare
În următoarea perioadă, muzeul va putea fi vizitat în fiecare weekend, urmând ca după finalizarea procedurilor administrative să fie deschis permanent. Deocamdată, intrarea este liberă și este posibil ca în perioada sărbătorilor de iarnă să fie organizate spectacole de colinde în acest spațiu.
Muzeul satului din Petrila se află la intrarea în satul Jieț, dinspre satul Plopi și cartierul Brătianu din orașul Petrila, pe marginea drumului de legătură cu DN7A Petroșani-Voineasa.
Foto: Fotograful de serviciu – Vasile Laurențiu Sorin, Gabriel Hotea și Muzeul Satului – Petrila