Ai observat că la munte iarna și-a intrat în drepturi și te întrebi unde ai putea să schiezi în județul Hunedoara? Oferta este una cât se poate de generoasă. GO Hunedoara vă prezintă locurile de poveste din munții județului, unde schiurile, plăcile de snowboard și săniile alunecă perfect, iar distracția este și ea la cote maxime. Straja, Parâng, Râușor și Pasul Vâlcan, sunt locurile unde sporturile de iarnă sunt la ele acasă.
Straja, perla județului Hunedoara
Perla județului, când vine vorba despre pârtii de schi, este stațiunea montană Straja, din Lupeni, unde există aproape 26 de kilometri de pârtii, pentru toate categoriile de sportivi. O adevărată armată de tunuri de zăpadă produc deja „minunea albă” și, în curând, sezonul de schi va fi declarat deschis.
Foto: Complex Montana – Straja
„Sunt amenajate 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu. Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Sperăm că temperaturile se vor mențin scăzute și în următoarea perioadă pentru a putea pregăti o parte din pârtii pentru turiștii care ne vor trece pragul încă din mini-vacanța de 1 decembrie”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Emil Părău, principalul investitor din Straja.
Încă de anul trecut, aici a fost amenajată și o pârtie pentru sanie, Pârtia Baloo.
Parâng, o stațiune montană fermecătoare
Aproape de Straja, lângă Petroșani, se află o altă stațiune montană fermecătoare, Parâng, unde se poate schia pe patru pârtii. Este vorba despre Pârtia B, Pârtia Telescaun, Pârtia A și Pârtia Poiana, o pârtie intermediară aflată în zona telescaunului nou. Tot aici, în zona Pilonului 17, funcționează și o bandă transportoare pentru schiorii începători, ce are o lungime de 40 de metri. În Parâng se poate schia pe aproximativ cinci kilometri de pârtie. Iarna, accesul spre munte se face cu telescaunul și cu autoturisme 4×4, dacă zăpada nu este viscolită.
„Telescaunul B funcționează pe tot parcursul anului, iar în perioada de iarnă și telescaunul nou. Avem 10 tunuri de zăpadă și 7 lănci care produc zăpadă pe partea de jos a pârtiei, precum și un ratrac. Sperăm ca, în zilele următoare, vremea să se mai răcească pentru a putea să punem în funcțiune tunurile de zăpadă. Estimăm că pe la mijlocul lunii decembrie vom deschide sezonul”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Paul Ponyiczky – șef Serviciu Administrare Domeniu Schiabil din cadrul Primăriei Petroșani.
Foto: Adrian Lorinczi
Râușorul, planuri mari pentru anul ce vine
Retezatul vine și el cu o ofertă tentantă, zona montană de agrement Râușor, aproape de comuna Râu de Mori, unde există deocamdată o singură pârtie de schi. Și aici zăpada s-a așternut, iar cabanierii se pregătesc să primească turiști.
Foto: Ovidiu Bodean
„Deocamdată nu se poate schia pe pârtia de la Râușor, pentru că stratul de zăpadă nu este suficient de consistent. Avem, actualmente, o singură pârtie, însă de anul viitor sperăm să se poată schia și pe o a doua pârtie care urmează să fie amenajată aici”, a declarat Ovidiu Bodean, șeful Salvamont Hunedoara, serviciu care are baza de antrenament în această zonă.
Pasul Vâlcan, ideal pentru schiorii începători și de nivel mediu
Situat la peste 1.600 de metri altitudine, Pasul Vâlcan, sau vechiul drum care lega Ardealul de Oltenia înainte ca drumul care străbate Defileul Jiului să fie construit, devine de la an la an tot mai atractiv pentru turiști. Există și două pârtii de schi, o bandă pentru începători, apres schi, precum și un centru de închiriere a echipamentului. În acest an, aici s-au făcut investiții importante.
„Sunt amenajate aici două pârtii, una de 300 de metri, pentru începători, și alta de aproximativ 600 de metri, pentru schiorii de nivel mediu. Am montat și o bandă transportoare pentru cei care urcă pentru prima oară pe schiuri și am adus patru tunuri pentru producerea zăpezii artificiale. Dacă totul va merge bine, anul viitor avem în plan să montăm și un telescaun, iar în câțiva ani să reușim să facem unirea cu Straja. Investiția din acest an se ridică la 300.000 de euro”, a precizat Emil Părău.
Tot aici, drumul de acces în zona de agrement să transformă în pârtie pentru sanie. O pârtie ce măsoară opt kilometri. Mii de turiști au fost atrași, în anii trecuți, de acest loc.
This site processes personal data. Details about this activity can be found here. By continuing to use the site you accept the conditions for the processing of personal data.OkPrivacy policy