Istoria spusă altfel, într-o manieră neconvențională, prin intermediul proiecțiilor digitale și pe muzica live a trupei ROA (Rise of Artificial). Totul, în cadrul unui eveniment inedit, organizat în premieră la Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, care se va desfășura în spatele Palatului Magna Curia, vineri, pe 17 septembrie, începând cu ora 19:00.
Monumente din colecția „Lapidarium”, puse în lumină printr-un spectacol de arte vizuale
Intitulat „Under-History”, evenimentul cuprinde un spectacol de arte vizuale și new-media, de realitate augmentată și restaurare digitală, creat, în exclusivitate, de cei de la AstronautKru Soundsystem. Practic, un spectacol de lumini va pune în valoare monumente din colecția „Lapidarium” a muzeului din Deva, cu detaliile și semnificațiile lor. Toate acestea pe muzica live a trupei ROA(Rise of Artificial), una dintre cele mai cunoscute trupe în lumea muzicii underground.
Tot digital, va fi spusă povestea tabu-ului, partea ascunsă a istoriei, cu un rol semnificativ în evoluția societăților umane. Evenimentul se află la prima ediție, însă, inițiatorii acestuia își propun să devină o manifestare anuală, în care să se identifice muzeul, orașul Deva și județul Hunedoara, cu scopul de a promova patrimoniul într-un mod mai atractiv, în special pentru publicul tânăr.
„Este vorba despre un eveniment de promovare a patrimoniului muzeului din Deva, un eveniment ușor neconvențional – istoria spusă într-o altă manieră. Adică, vor avea loc restaurări digitale și proiecții digitale pe o parte dintre monumentele aflate în colecția „Lapidarium” a MCDR, monumente de epocă romană, descoperite de-a lungul timpului, prin cercetări arheologice. Proiectul se vrea a fi unul pilot. Ne dorim să-l perpetuăm an de an, sub forma unui festival, promovarea patrimoniului fiind în prim plan.
Am ales denumirea aceasta, „Under History”, pentru că, în paralel, cu proiecțiile pe monumente, va fi și un filmuleț dedicat părții ascunse a evoluției umane, adică a credințelor, a concepțiilor omului de-a lungul timpului, ceea ce se numește tabu. Este o definire, o explicare a ceea ce înseamnă tabu și ce rol are într-o societatea umană. „Under History”, adică istoria de dedesupt, are două planuri: istoria de dedesupt a credințelor, concepțiilor, gândurilor omului, și istoria de dedesupt adusă la lumină prin arheologi.
Deci, acesta este conceptul evenimentului prin care vrem să aducem la muzeu toate categoriile sociale, în special pe cei tineri cărora să ne adresăm într-un limbaj familiar lor, ceea ce înseamnă tehnica secolului XXI. Este un alt mod de a prezenta patrimoniul, aducând în atenție obiectele importante din colecția muzeului din Deva, sub forma aceasta”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Roxana Stăncescu, conservator la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, căreia îi aparține conceptul organizării acestui eveniment.
Eveniment pus la cale de vreo trei ani, „frânat” de pandemie
Astfel, cei prezenți vor putea lua parte la o lecție de istorie mai altfel, iar pe lângă proiecțiile digitale pe monumentele aflate în colecția „Lapidarium”, vor putea urmări un film cu informații interesante despre partea ascunsă a istoriei. Sound-ul filmului care va rula în fața publicului este semnat de Cezar Stănciulescu, vocalul trupei ROA, cea care va concerta live în seara evenimentului. Cu alte cuvinte, participanții vor avea parte de un spectacol audio și vizual, în același timp.
„Under -History” este un eveniment temeinic pregătit de vreo trei ani, dar „frânat” de pandemia de coronavirus, organizat prin eforturile Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, în parteneriat cu Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, Consiliul Județean Hunedoara, cu SPONSORIZAREA EXCLUSIVĂ a CONTINENTAL BERRIES.