Unica tiparniță funcțională de tip Gutenberg, din România, similară celei cu care s-a tipărit Palia, în urmă cu patru secole, poate fi admirată la Sinagoga din municipiul Orăștie. Odată ajunși aici, puteți încerca să imprimați pe hârtie, așa cum o făceau strămoșii noștri acum 400 de ani, o imagine cu Cetatea Orăștiei, pe care o puteți păstra ca amintire.
Tiparnița Gutenberg, emblemă a orașului Paliei
Municipiul Orăștie este un oraș cu o veche și impresionantă istorie, cu monumente ce spun povești fascinante ale acestor locuri, totodată, remarcându-se de-a lungul secolelor și prin statutul său de centru cultural. Este locul în care s-a tipărit Palia, prima traducere românească a Vechiului Testament.
Acest demers ce a fost realizat la sfârșitul secolului al XVI-lea, 1581 – 1582, cu sprijinul financiar al nobililor reformați.
Tipărirea Paliei, care în traducere din limba greacă înseamnă vechi, s-a putut realiza cu ajutorul unei tiparnițe, de tip Gutenberg, care, din nefericire, nu rezistat atâtor cotropiri și asedii prin care a trecut vechea Cetate a Orăștiei.
Dar, câțiva oameni ai locului s-au gândit să readucă acasă simbolul orașului, acea veche tiparniță cu ajutorul căreia a văzut lumina zilei un monument al limbii române.
„Tiparnița de tip Gutenberg, care se află în Orăștie, a fost achiziționată, cu 3.500 de euro, printr-un proiect finanțat din fondurile nerambursabile alocate de Consiliul Local al Municipiului Orăștie, în anul 2022, cu prilejul aniversării a 440 de ani de la tipărirea Paliei de la Orăștie.
Producătorul tiparniței este manufacturierul Janez Rozman din Slovenia.
Tiparnița funcționează manual și poate imprima, cu ajutorul presei, texte și imagini.
Pentru moment, există doar o matriță cu cetatea Orăștiei, confecționată pentru a marca 800 de ani de atestare documentară a Orăștiei, care vor fi aniversați în 2024”, a declarat, pentru GO Hunedoara, Narcis Terchet, preșdintele Asociațiunii „Astra” Orăștie.
Locul tiparniței va fi în Cetatea Orăștiei
Actualmente, pentru a pătrunde în sinagogă trebuie să treceți mai întâi pe la primărie și să solicitați ca cineva să vă însoțească. Tiparnița a fost adăpostită aici temporar, urmând ca locul ei să fie într-unul din turnurile renovate ale cetății din centrul urbei.
Cetatea Orăștiei va putea fi vizitată abia de anul viitor, când se vor împlini 800 de ani de la atestarea sa documentară.